• Fri frakt inom Sverige
 • Kontakt
 • Hem
 • Artiklar
 • Krönikor
 • Direkt och indirekt

Direkt och indirekt

 

I mitt yrke som bland annat tränare och kinesiolog träffar jag en stor variation människor. Det kan vara olika åldrar, kön, yrken och människor som är på olika platser i livet. Det första jag lägger märke till är hur olika vi är. Våra fysiska och emotionella behov varierar ordentligt från person till person. I den här texten vill jag belysa hur direkta och indirekta ”händelser” påverkar oss.

 

Inom kinesiologin pratar man om en triangel. En triangel representerar en individ. Triangeln har tre lika stora delar. På en sida har vi vår strukturella del, den representerar våra muskler, leder, bindväv, kotor och allt det fysiska vi har. På den andra sidan har vi den del som står för vår fysiologiska status. Vår fysiologi kan i det här fallet stå för vårt immunförsvar, matsmältning och endokrina system (hormonsystem). Den sista delen är den emotionella sidan och representerar känslor som glädje, ilska, ångest och lycka.

 

För att människan ska hamna i balans och kunna prestera maximalt behöver dessa ligga i balans med varandra. Direkt påverkar inte den ena den andra men indirekt har de en kraftfull effekt på varandra.

 

Idag stirrar vi oss ofta blinda på den direkta effekten saker har på oss, i detta fall kosttillskott och mat. Den direkta effekten kan snabbt ses och därefter anses vara bra eller dålig. Denna svartvita syn på kosttillskott och mat är som att se en världskarta genom ett nyckelhål. Låt mig ge er ett exempel.

 

För en tid sedan sökte en man strax över 40 till mig för smärta i knät. Efter några minuters undersökning och diskussion började vi prata om träning i allmänhet. Mannen berättade att han var elitidrottare men hade otroligt svårt att lägga på sig muskler och vikt för att varje gång han tränade blev han sjuk. Vi gjorde lite snabba tester och som en del av behandlingen villa jag att han skulle äta glutamin, probiotika samt D-vitamin. Efter att han började med tillskotten så träffades vi två gånger till för att knät skulle bli bra. Ett par månader senare hördes vi igen och mannen berättade att han hade gått upp fem kilo utan att hans fettprocent hade ökat.

 

Slutsatsen av detta exempel är att ingen av tillskotten ovan har en direkt effekt på vår förmåga att bygga muskler. Men alla har en effekt på det immunförsvar vi har i kroppen. Den indirekta effekten blev mer muskler.

 

Vi har cirka 10 miljoner invånare i Sverige, varje dag möter jag människor som inte är det minsta lik mig. Mitt jobb handlar om att försöka få människan framför mig att lära känna sig själv. Oavsett startläge samt vilket mål personen har.

 

Vi behöver lära oss att se saker både med ett kritiskt öga men också med ett öppet sinne, genom att göra det ger vi oss själva men också andra en chans att själva utvärdera samt lära känna sig själv och sin kropp.

 

Den kinesiologiska tringeln är effektiv att använda i sin egen vardag. Här är mina bästa tips på hur indirekta situationer och saker kan påverka din prestation:

 

- Välj rätt mat och kosttillskott. Det du stoppar i dig är kommunikation till ditt nervsystem hur det ska bete sig. Välj med omsorg.

 

- Utvärdera din egen hälsa. Hur skulle du bedöma att du fungerar? Är du pigg? Glad? Är du sjuk ofta? Fundera lite på hur du känner dig och på vilket sätt det skulle kunna bli bättre.

 

- Uppskatta det du har. Det finns studier som visar på att tacksamhet och glädje förlänger livet.

 

- Bygg sunda relationer i din omgivning. Våra relationer speglar ofta vilka vi är. Bygg relationer som är respektfulla, kärleksfulla och ärliga.

 

- Klaga inte. Förändra och om inte det går acceptera.

Liknande artiklar

 • Ny energi och fokus - Del 2
  Krönikor

  Vi fokuserar i denna del på kost och hur du kan påverka din energi och ditt mående genom vad och h

 • Ny energi och fokus - Del 1
  Krönikor

  Nu är de flesta av oss tillbaka i vardagen efter sommar och semester. Hösten kan kännas som en tun

 • Vad vi äter påverkar hur vi mår men hur vi mår är inte alltid påverkat av vad vi äter
  Krönikor

  Vad vi äter påverkar hur vi mår men hur vi mår är inte alltid påverkat av vad vi äter   Jag blir

 • Robin Malmströms julbordsguide
  Krönikor

  Robin Malmströms julbordsguide   Det är inte allt för ovanligt att gymmet fylls upp i början av

 • Nötter - Hur påverkar det vår vikt
  Krönikor

  Nötter - Hur påverkar det vår vikt   Nötter är ett livsmedel som generellt klassas som nyttigt,

 • Naturen vet bäst
  Krönikor

  Naturen vet bäst   Naturlig -       Som skapats eller kan skapas av naturen, utan hjälp av männ

 • Stress ur tre olika infallsvinklar
  Krönikor

  Stress ur tre olika infallsvinklar   Här om veckan föreläste jag för en grupp högpresterande män

 • Vem har egentligen facit om inte du själv?
  Krönikor

  Vem har egentligen facit om inte du själv?   Under den gångna veckan har det blossat upp en deba

 • Uppladdning & återhämtning
  Krönikor

  Uppladdning & återhämtning   Hur orkar du? Och hur laddar du upp? Det är frågor jag ofta får

 • Att lyckas med nyårslöftet
  Krönikor

  Att lyckas med nyårslöftet   Hur kommer det sig att vissa människor alltid får till sin träning,