• Fri frakt inom Sverige
 • Kontakt
 • Hem
 • Inspiration
 • Artiklar
 • Direkt och indirekt

Direkt och indirekt

 

I mitt yrke som bland annat tränare och kinesiolog träffar jag en stor variation människor. Det kan vara olika åldrar, kön, yrken och människor som är på olika platser i livet. Det första jag lägger märke till är hur olika vi är. Våra fysiska och emotionella behov varierar ordentligt från person till person. I den här texten vill jag belysa hur direkta och indirekta ”händelser” påverkar oss.

 

Inom kinesiologin pratar man om en triangel. En triangel representerar en individ. Triangeln har tre lika stora delar. På en sida har vi vår strukturella del, den representerar våra muskler, leder, bindväv, kotor och allt det fysiska vi har. På den andra sidan har vi den del som står för vår fysiologiska status. Vår fysiologi kan i det här fallet stå för vårt immunförsvar, matsmältning och endokrina system (hormonsystem). Den sista delen är den emotionella sidan och representerar känslor som glädje, ilska, ångest och lycka.

 

För att människan ska hamna i balans och kunna prestera maximalt behöver dessa ligga i balans med varandra. Direkt påverkar inte den ena den andra men indirekt har de en kraftfull effekt på varandra.

 

Idag stirrar vi oss ofta blinda på den direkta effekten saker har på oss, i detta fall kosttillskott och mat. Den direkta effekten kan snabbt ses och därefter anses vara bra eller dålig. Denna svartvita syn på kosttillskott och mat är som att se en världskarta genom ett nyckelhål. Låt mig ge er ett exempel.

 

För en tid sedan sökte en man strax över 40 till mig för smärta i knät. Efter några minuters undersökning och diskussion började vi prata om träning i allmänhet. Mannen berättade att han var elitidrottare men hade otroligt svårt att lägga på sig muskler och vikt för att varje gång han tränade blev han sjuk. Vi gjorde lite snabba tester och som en del av behandlingen villa jag att han skulle äta glutamin, probiotika samt D-vitamin. Efter att han började med tillskotten så träffades vi två gånger till för att knät skulle bli bra. Ett par månader senare hördes vi igen och mannen berättade att han hade gått upp fem kilo utan att hans fettprocent hade ökat.

 

Slutsatsen av detta exempel är att ingen av tillskotten ovan har en direkt effekt på vår förmåga att bygga muskler. Men alla har en effekt på det immunförsvar vi har i kroppen. Den indirekta effekten blev mer muskler.

 

Vi har cirka 10 miljoner invånare i Sverige, varje dag möter jag människor som inte är det minsta lik mig. Mitt jobb handlar om att försöka få människan framför mig att lära känna sig själv. Oavsett startläge samt vilket mål personen har.

 

Vi behöver lära oss att se saker både med ett kritiskt öga men också med ett öppet sinne, genom att göra det ger vi oss själva men också andra en chans att själva utvärdera samt lära känna sig själv och sin kropp.

 

Den kinesiologiska tringeln är effektiv att använda i sin egen vardag. Här är mina bästa tips på hur indirekta situationer och saker kan påverka din prestation:

 

- Välj rätt mat och kosttillskott. Det du stoppar i dig är kommunikation till ditt nervsystem hur det ska bete sig. Välj med omsorg.

 

- Utvärdera din egen hälsa. Hur skulle du bedöma att du fungerar? Är du pigg? Glad? Är du sjuk ofta? Fundera lite på hur du känner dig och på vilket sätt det skulle kunna bli bättre.

 

- Uppskatta det du har. Det finns studier som visar på att tacksamhet och glädje förlänger livet.

 

- Bygg sunda relationer i din omgivning. Våra relationer speglar ofta vilka vi är. Bygg relationer som är respektfulla, kärleksfulla och ärliga.

 

- Klaga inte. Förändra och om inte det går acceptera.

Liknande artiklar

 • Aminosyror, varför är de så viktiga?
  Artiklar

  Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

 • 5 tips för hälsosamma rutiner
  Artiklar

  Hur, när och vad ska jag äta?

 • Ny energi och fokus - Del 1
  Artiklar

  Känner du dig energilös och har svårt att fokusera? Här får du tipsen på hur du ska kunna sova bättre och hitta tillbaka till din energi.

 • Ny energi och fokus - Del 2
  Artiklar

  Vi fokuserar i denna del på kost och hur du kan påverka din energi och ditt mående genom vad och h

 • Ny energi och fokus - Del 3
  Artiklar

  I tidigare delar har vi berättat om hur sömn och kost bidrar till mer energi och fokus. Rörelse, t

 • Ny energi och fokus del 4
  Artiklar

  Det här är sista delen i vår serie om hur man får energi och fokus för att må bra. I del 4 tar vi

 • Naturliga myggmedel
  Artiklar

  Naturligt myggmedel – gör det själv! Äntligen är sommaren här! Varma soliga dagar leder till lång

 • 7 tips för ett friskare hår
  Artiklar

  Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår! Håret, utseende och hälsa Vårt utseende h

 • Tre olika typer av stress
  Artiklar

  Tre olika typer av stress Vad är stress? Vilka typer av stress finns det? Hur kan du göra för att

 • Vad är 16 weeks of hell?
  Artiklar

  Vad är 16 Weeks Of Hell? Många har hört talas om det, men vet inte mer än så. Vad är det och vem