Uppladdning & återhämtning

Uppladdning & återhämtning

 

Hur orkar du? Och hur laddar du upp? Det är frågor jag ofta får, medan kollegor och vänner tittar ner på min lunchtallrik eller på träningsväskan, som oftast hänger över axeln.

 

Jag förstod tidigt att balansen mellan kost, sömn, vila och träning behöver vara bra, för att återhämtningen ska vara effektiv och jag därmed ska kunna prestera på hög nivå.

 

Min framgång har jag byggt på åtta till nio timmars sömn per dygn, vatten som dryck, hälsosam kost - inte helt sällan helt vegetarisk - och en professionell tränare som hjälper mig planera mina pass.

 

Min tränare lägger upp träningsschemat i cykler av tre veckor. Beroende på dagsform och yttre omständigheter, justerar han upplägget från en dag till en annan om så krävs. På det sättet blir jag inte övertränad och kan ändå få mesta möjliga träning varje vecka och vara väl förberedd inför mina tävlingar.

 

Långpassen ligger på helgerna, vilket större delen av året innebär två till tre timmar på lördagen och upp till sex timmar på söndagen. För att klara av dem fysiskt behöver jag ladda lite extra kvällen innan. Som ett exempel kan det vara extra vatten, BCAA, en grov smörgås med avokado och flingsalt och ett par magnesium tabletter, innan jag somnar. Jag startar tidigt på morgonen med en kopp stark kaffe och en skopa PWO i vatten för extra energi, annars springer jag på tom mage. Med mig på löpturen har jag energi i form av gel och dryck, samma som jag använder under tävlingar, samt ett par proteinbars från Better You. Det gör att jag känner mig lätt i kroppen samtidigt som jag bevarar mättnadskänslan till brunchen efter löppasset.

 

Återhämtningen efter ett långpass är enkel och behaglig. En vila på ca två timmer efter avslutat pass, gott om BCAA eller proteinshake, då gärna i form av smoothies med blåbär och en proteinrik måltid, extra vatten och magnesium. Har jag känning i musklerna eller träningsvärk, cyklar jag en stund på min hometrainer, för att lösa upp spända muskler och få igång blodcirkulationen.

 

Utöver kost, vila och träningsplanering, ligger det även mycket mentalt i ultralöpning. En tävling för mig är 24 eller 48 timmar, 6 dygn eller en viss distans som tex. Spartathlon på 246 km, som jag hoppas kunna springa i september.

 

Mina söndagsturer på fem till sex timmar kan upplevas som ganska lång tid, rent mentalt. Ibland drar jag med mig mina väninnor på en del av sträckan, lyssnar på ljudböcker eller podcasts om tiden blir lång och hittar nya slingor att springa. Det gör tiden roligare och jag kan vara social på samma gång.