• Fri frakt inom Sverige
 • Kontakt
 • Hem
 • Inspiration
 • Artiklar
 • Vem har egentligen facit om inte du själv?

Vem har egentligen facit om inte du själv?

 

Under den gångna veckan har det blossat upp en debatt kring ämnet kosttillskott. Debatten slutade som den oftast gör i diskussioner kring moral, etik, studier och tillskottens vara eller icke vara i varje individs hem. Det som slog mig är hur människor blir dogmatiska, svaren blir enkla och färgerna svarta eller vita. En av mina senare lärdomar är just att om ett svar kring något komplext blir enkelt är det oftast inte hela sanningen.

 

Trots min ovilja att glida in på ämnet kring medicin så hamnar ofta en del av diskussionen kring det. Den västerländska medicinen, den allopatiska medicinen beskrivs som accepterad baserat på sina vetenskapliga grunder. Motsatsen är det som kallas alternativ medicin. Den moderna medicinen är fortfarande ung, så även den vetskapen vi har kring vetenskap. Mätmetoderna utvecklas enormt och vi vet mer om de alla minsta beståndsdelarna utav vår kropp. Folkmedicinen har på olika platser funnits i många tusentals år, den traditionella kinesiska medicinen och Ayurveda från Indien är kända över hela världen. Vi är ca 800 miljoner invånare i Europa, i Kina lever det idag ca 1,4 miljarder människor. Vi har ett sätt att se på människokroppen medan de har en annan syn. I väst har vi en tendens att titta på kroppen som att det vore enskilda delar, medan andra ser det ut ett totalt holistiskt perspektiv. Den totala motsatsen där alla beståndsdelar tillsammans är viktigare än den enskilda delen. Hälsa är däremot något globalt. Hälsa beskrivs av WHO, World health organisation, som ett tillstånd fullkomligt fysisk, psykiskt och socialt välbefinnande. Hur många människor känner igen sig?

Min framgång har jag byggt på åtta till nio timmars sömn per dygn, vatten som dryck, hälsosam kost.

 Frågan som har ställts denna vecka har varit, behöver vi kosttillskott? Frågan har ställts till läkemedelsverket, livsmedelsverket och en del andra personer. En av anledningarna till att utvecklingen i samhället stagnerar är att frågeställningarna bara öppnar upp för ja eller nej svar. Behöver för vad? För att överleva? För att bli piggare? För att sova bättre? Enligt hälsohistoriker fick vi i oss tio gånger mer micronutrienter (vitamin, mineral och spårämnen som är esentiella för att våra kropplsiga funktioner ska fungera optimalt) via maten för 200-300 år sedan. Det är en kraftig skillnad gentemot den näringsmängd vi får i oss idag.

 

Mycket av maten vi handlar idag är hel och halvfabrikat, besprutad och tillverkad i en hastighet som inte är lämpad för att den ska fyllas med den näring vi behöver.

 

En annan forskare tittade på grönsaker och menade att näringen har minskat mellan 5–45% bara de senaste femtio åren. Exempelvis är en apelsin för 50 år sen lika näringstät som 8 stycken idag.

 

Dr Sanna Ehdin som är framstående i immunologi skrev följande om just näringsbristen i dagens mat: https://ehdin.com/naringsbrist-i-mat/

 

På SVT går även dokumentären Sista skörden som handlar hur den industriella livsmedelsproduktionen och näringsbristen i mat kan vara en anledning till många välfärdssjukdomar. Dokumentären berör ämnet minskning av micronutrienter oss dess påverkan på kroppen.

 

Mat måste alltid vara basen i våra liv. Att äta sunt, välja ekologiskt och närodlat bör därför vara en självklarhet för oss alla. Har man inte möjligheten till detta eller har svårt att äta en varierad kost av olika anledningar så anser jag att kosttillskott kan vara ett bra komplement för att säkerställa ett ordentligt intag av vitaminer, mineraler och spårämnen.

 

Inom skolmedicinen kallas tillståndet mellan att vara frisk och sjuk ”ett subhälsotillstånd” här visar inga tester på sjukdom och personen är frisk trots känsla utav obehag eller smärta. Det är här kosttillskott och alternativa behandlingsmetoder har sin styrka. Att man med hjälp utav vitaminer, mineraler, adaptogener och örter kan hjälpa människor till ökad livskvalité. Det finns flera studier (för den som letar) på just detta och den kliniska erfarenheten går alltså upp emot 10 000 år.

 

Svenskar handlar kosttillskott för miljarder varje år och jag kan omöjligt tänka mig att detta endast beror på fantastisk marknadsföring. Det finns ett behov att fylla, kvinnor och män vill stärka sina immunförsvar, sova bättre, få mer energi och känna sig vitala och det finns inga fel i att göra aktiva val för att må bättre. Det här innebär inte att kosttillskott är nyckeln till alla problem vi kan tänkas ha. Namnet talar sitt tydliga språk anser jag: "Ett tillskott till kost:"

Liknande artiklar

 • Solguide
  Artiklar

  Solguide – ta hand om din hud! Vårsolen är stark och redan när du tar av dig till kortärmat först

 • Gamers, är som vilken idrottare som helst
  Artiklar

  Gamers, de som spelar datorspel, var förr synonymt med nördar som satt i källaren och drack läsk o

 • Ny energi och fokus del 4
  Artiklar

  Det här är sista delen i vår serie om hur man får energi och fokus för att må bra. I del 4 tar vi

 • Ny energi och fokus - Del 3
  Artiklar

  I tidigare delar har vi berättat om hur sömn och kost bidrar till mer energi och fokus. Rörelse, t

 • Ny energi och fokus - Del 2
  Artiklar

  Vi fokuserar i denna del på kost och hur du kan påverka din energi och ditt mående genom vad och h

 • Ny energi och fokus - Del 1
  Artiklar

  Hösten och vintern kan kännas som en tung och mörk tid, med kortare dagar och kyligare väder och d

 • Manlig Hälsa
  Artiklar

  Trötthetskänsla, dålig sömn, minskad muskelkraft är några symptom på låga testosteronnivåer. Mäns

 • Vad är en förkylning?
  Artiklar

  Vad är en förkylning? När hösten och vintern har spritt sitt mörker och kyla över oss, och vi vis

 • Vad vi äter påverkar hur vi mår men hur vi mår är inte alltid påverkat av vad vi äter
  Artiklar

  Vad vi äter påverkar hur vi mår men hur vi mår är inte alltid påverkat av vad vi äter   Jag blir

 • Robin Malmströms julbordsguide
  Artiklar

  Robin Malmströms julbordsguide   Det är inte allt för ovanligt att gymmet fylls upp i början av