Andasin

Andasin

Artikel skriven av Miriam Höglund. Nutritionist och gruppträningsinstruktör.

 

Andasin är ett måste i allas husapotek i förkylningstider. Den innehåller en kombination av tre av våra absolut mest uppskattade örter för lindring av förkylning och influensa men kan även intas i förebyggande syfte. Fläder, bockhornsklöver och timjan har tillsammans egenskaper som inte bara stärker kroppens eget immunförsvar utan som också bekämpar de virus och bakterier som tar sig in i kroppen.

När man märker att människor runt omkring börjar insjukna i förkylning och influensa då är det dags att ta fram Andasin. I förebyggande syfte rekommenderas 2 kapslar per dag. Börjar man känna sig hängig och att man ”har något i kroppen” så kan man öka dosen till 6 kapslar om dagen. Se en närmare presentation av de tre örterna nedan.

 

Fläderbär:

Fläderbusken med sina vackra blommor har nog många av oss gjort saft på, och kanske är just saft det de flesta associerar fläder med. Nu börjar studier trilla in på fläder och dess effekter på influensavirus och förkylningar. Fläder har faktiskt varit en värdefull medicinalväxt ända sedan antiken men det är först nu man börjar förstå hur effektivt det är och vilka ämnen i fläder som ger denna effekt. Fläderextrakt är en allt mer populär ingrediens i kosttillskott för behandling av bland annat förkylning, hosta och övre luftvägsinfektioner.

Det verkar vara fläders innehåll av vissa flavonoider, så kallade antocyaniner, som är starka antioxidanter och som ger fläder dess antivirala effekt. Flavonoiderna binder till ytproteiner på viruset där de hindrar viruset från att ta sig in i våra mänskliga celler. Ett virus behöver alltid en värdcell för att leva och försöka sig så hindrar man dem från att få det överlever de inte. Studier visar att intag av fläderextrakt vid förkylning och influensa förkortar sjukperioden signifikant. För referenser och mer information se länkar till några av studierna här nedan.

 

Bockhornsklöver:

Bockhornsklöver är en ört med curryliknande smak som används som krydda främst i persisk, indisk och thailändsk matlagning. Örten odlas över hela världen men de äldsta fynden kommer från Irak ca 4000 år f.Kr och man har även hittat bockhornsklöverfrön i Tutankhamons grav! Örten har använts mycket inom olika typer av folkmedicin som t.ex. Ayurveda och kinesisk medicin, bland annat för att öka mjölkproduktion hos ammande kvinnor, förbättra matsmältningen, lindra hudirritation mm men den har även stimulerande effekt på immunförsvaret.

Man har gjort många studier på bockhornsklöver inom flera intressanta områden däribland dess effekter på virus och bakterier. Det innehåller även antioxidanter som hjälper kroppen eliminera fria radikaler. Bockhornsklöver innehåller blandning av olika ämnen som steroider, alkaloider, saponiner, polyfenoler, flavonoider, lipider, kolhydrater, aminosyror mm. som tros ge örten sina fina egenskaper. Den innehåller dessutom magnesium, mangan, kalcium, kalium, fosfor, kisel, zink och nästan alla vitaminer.

 

Timjan:

Timjan är sedan långt tillbaka en uppskattad krydda i matlagning världen över. Historiskt nämns timjan redan ca 3000 år f.Kr i en sumerisk kilskriftstavla, som ett läkemedel. Den har alltså använts inom naturmedicin i flera tusen år. Timjan har använts för lindring av luftrörsproblem som astma, bronkit och olika typer av hosta, både torrhosta och slemhosta.

Timjan innehåller framför allt två ämnen med antimikrobiska egenskaper, carvacrol och thymol. Dessa ämnen studeras i många olika sammanhang för deras potenta effekter på virus och bakterier. Mikrober, eller mikroorganismer, är ett samlingsnamn för bakterier, virus och svampar. Utöver sina antimikrobiska egenskaper är har de också antioxidativ och antiinflammatorisk effekt som stärker kroppen.