Fotbollen förändrade Crespo Kamaras liv

Fotbollen förändrade Crespo Kamaras liv

 

Crespo Kamara är 24 år och är professionell fotbollsspelare i Göteborgslaget BK Häcken. Han är född och uppvuxen i Sierra Leone och hittade sitt intresse för fotbollen redan som liten pojke. Vid 18 års ålder flyttade han till Sverige för att spela fotboll, vilket tog han från fattigdomen till ett helt nytt liv.  

 

Hur var det att växa upp i Sierra Leone?

 

Det va tufft att växa upp i Sierra Leone. Det var inbördeskrig när jag föddes och kriget slutade inte förrän jag var 8 år. Min familj hade väldigt lite pengar och jag flyttade hemifrån redan när jag var 13 år.

 

Vad har gjort dig till den du är idag?

 

Det som format mig mest är fotbollen. Jag har alltid spelat fotboll och det är det som alltid gett mig hopp om att få ett bättre liv. På grund av fotbollen har jag kunnat flytta från fattigdomen i Sierra Leone till Sverige och bli den personen jag är idag.

 

Hur var det att komma till ett helt nytt land som Sverige?

 

Det har varit väldigt blandat. I början va det väldigt svårt eftersom allting var nytt och så annorlunda från min uppväxt i Sierra Leone. Hela tankesättet skiljer sig enormt mellan Sverige och Sierra Leone. I Sierra Leone lever man för dagen, varje dag handlar bara om överlevnad och hur man ska klara sig till nästa dag medans man i Sverige lever i framtiden hela tiden. Nu måste jag till och med påminna mig dagligen om att leva i nuet, det behövde jag aldrig i Sierra Leone. Det va även tufft i början när jag inte kunde prata svenska, då missar man väldigt mycket men ju mer svenska jag lärt mig desto lättare är det att bo här.

 

Vad har du för mål och drömmar för framtiden?

 

Att gå så långt som möjligt som fotbollsspelare men sen har jag även mål om att leva så hälsosamt som möjligt, både fysiskt och psykiskt.

 

Vad gör dig motiverad?

 

Att tänka tillbaka på vart jag började. Ibland när det är tufft i fotbollen så brukar jag tänka på hur mitt liv såg ut för bara några år sedan när jag bodde i Sierra Leone och knappt hade mat för dagen.

 

Ett av dina mål var att äta bra och träna varje dag. Men finns det dagar som du inte lyckas att hålla det och vad gör du då?

 

Ja de dagarna finns. Foten på marken, huvudet upp, och kämpa hårdare tills jag kommer dit jag vill.

 

Om man vill börja spela fotboll i vuxen ålder, var kan man vända sig då? 

 

Man får kontakta en klubb i sin närhet och utgå från vilken nivå man är på. Har man aldrig spelat fotboll tidigare bör man söka sig till ett lag där resten av laget är på ungefär samma nivå.

 

Vilken Better You produkt hjälper dig att prestera på topp?

 

Svårt att välja bara en men BCAA pulvret är en favorit i samband med träning sen älskar jag att ha Bär Boost i mina smoothies!