• Naturliga kosttillskott
  • Fri frakt inom Sverige
  • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Vad är eteriska oljor?
Eteriska oljor tips

Vad är eteriska oljor?

Vad är eteriska oljor egentligen?

Eteriska oljor är koncentrerade växtextrakt som kommer från aromatiska växter. Den eteriska oljan finns inkapslade i olika delar av växten, såsom blommor, blad, trä, rötter, barr och kåda. Föreställ dig att du gnider citronmelissblad mellan fingrarna och drar fingrarna genom en jasminbuske. Den underbara doften som sprider sig är ett resultat av de eteriska oljorna som frigörs från växten. Dessa oljor anses ofta vara själen eller anden i växten och fångar dess naturliga essens på ett kraftfullt sätt. Enkelt uttryckt är de essensen av växten i flytande form.

De eteriska oljornas egenskaper kan variera, från ljusa och klara, till tjockflytande och mörka. De är inte vattenlösliga utan löses sig endast i fettbaserade ämnen som mandelolja eller arganolja, samt i alkohol. Till skillnad från vegetabiliska oljor är eteriska oljor inte feta utan snarare torra och lättflyktiga. De små doftmolekyler som finns i den eteriska oljan avdunstar lätt och sprider sig i luften, vilket ger en härlig doftupplevelse.
På grund av deras höga koncentration är eteriska oljor betydligt starkare än själva växten och bör därför alltid användas försiktigt och utspädda innan applicering.

Framställningsmetoder
Dessa oljor utvinns på olika sätt beroende på vilken växt det handlar om. Varje växt har sina egna unika egenskaper och doftprofil, och dessa oljor kan variera från lätta och uppfriskande till djupa och fylliga i sin karaktär.
Det finns tre huvudsakliga metoder: ångdestillering, pressning och extrahering med lösningsmedel.

Ångedestillering
Ångdestillering är den mest använda metoden för att extrahera eteriska oljor och innebär att oljan destilleras med vattenånga. Växterna täcks med vatten och värms upp i en vakuumtät behållare, vilket genererar vattenånga. Värmen når växten och dess doftkörtlar öppnas. Den eteriska oljan följer med vattenångan och separeras sedan för att placeras i en separat behållare. Det vatten som återstår efter ångdestilleringen kallas hydrolat och används både inom aromaterapi och inom skönhetsindustrin. Ångdestillering tillämpas på olika delar av växten, inklusive blommor, blad, kåda, frön och hela örter.

Pressning
Pressning används till citrusfrukter, där finns den eteriska oljan finns nära skalets ytskikt. Genom pressning av skalet extraheras den eteriska oljan. När skalet pressas följer det naturligt med även andra ämnen som finns i skalet som vax, fetter och vattenlösliga C-vitamin. Denna olja kallas för citrusolja, den innehåller även andra beståndsdelar som lätt kan förändras vid kontakt med syre. Därför har citrusoljor något kortare hållbarhet.


Lösningsmedelsextraktion
Lösningsmedelsextraktion används för växtdelar som är känsliga och inte tål att ångdestilleras eller för växter som innehåller en liten mängd eterisk olja. Oljan extraheras genom att dras ut med hjälp av lösningsmedel. Genom upprepade alkoholtvättar avlägsnas vaxer och andra ämnen tills oljan har blivit flytande och ren. Det ger en starkare doft än vid ångdestillering och oljan kallas för en Absolut, till exempel rosolja, jasminolja och vaniljolja.

Rosolja EKO - Absolut
Neroliolja EKO Eterisk
Lavendelolja EKO Eterisk
Kampanj sov gott - resterande 24

Lavendelolja EKO Eterisk

10 & 30 ml

104 kr
139 kr
Rosmarinolja EKO Eterisk

Rosmarinolja EKO Eterisk

10 & 30 ml

129 kr
Aromaljuslykta i vit keramik

Aromalykta

Två färger

229 kr

Liknande artiklar