PREMIUM JÄRN
Järn är ett mineral (spårämne) med många funktioner i kroppen. En vuxen människa innehåller ca 4 gram järn där det mesta finns i de röda blodkropparna som en del av hemoglobin. Man hittar också järn i muskler, blodplasma, kroppsvätskor, lever, benmärg och mjälte.
En av järnets viktigaste uppgifter är att transportera syre, i blodets hemoglobin, från lungorna ut till kroppens alla celler. När det släppt ifrån sig sitt syre transporterar det sedan med sig koldioxid från kroppens celler tillbaka till lungorna så vi kan andas ut det. Järn utgör också en viktig del i cellernas energiproduktion, är en del av en mängd enzymer samt har viktiga funktioner i hjärnas synapser.
På grund av järnets många funktioner kan brist på detta mineral ge en rad olika symptom som exempelvis:
- Trött och orkelös
- Yrsel
- Lätt andfådd
- Hjärtklappning
- Sprickor i mungipan
- Huvudvärk
- Öronsus
- Blekhet
- Nedsatt immunförsvar
Järnbrist utvecklas då järnbehovet överstiger tillgången på järn och det dagliga intaget via kosten bör ligga mellan 915 mg järn per dag. Kvinnor i fertil ålder bör ligga mot 15 mg då järn går förlorad vid menstruation. Personer med ökad risk för att utveckla järnbrist är kvinnor i fertil ålder, gravida kvinnor, hårt tränande personer samt tonåringar i puberteten. Det finns sedan personer där det ibland föreligger minskat järnupptag där orsaken ofta beror på glutenintolerans men även veganer och vegetarianer kan drabbas. Blodgivare löper även dem ökad risk vilket är anledningen till att man får järntabletter efter blodgivning för att stabilisera järnvärdet.
De största källorna till järn i kosten är kött och inälvsmat som innehållet det lättupptagliga hemjärnet. I vegetabilier finns en annan form av järn som allas icke hemjärn. Detta järn är svårare för kroppen att ta upp på grund av att det i samma livsmedel också finns ämnen som hämmar upptaget. Exempelvis spannmål och nötter innehåller järn men upptaget hämmas av fytinsyra. Likaså baljväxter och spenat. Kalcium och kaffe kan hämma upptaget från både animalier och vegetabilier så undvik mejeriprodukter och kaffe vid intag av järnrika livsmedel för ökat upptag.
Ett ämne som istället ökar upptaget av järn är C-vitamin! Att inta livsmedel rika på C-vitamin i samband med järnrika livsmedel ökar upptaget av icke hemjärn. Det ökar inte upptaget av animaliskt hemjärn men även animalier innehåller en mindre mängd icke hemjärn så C-vitamin kan vara bra att tänka på även där. Ett tips för att på ett enkelt sätt öka sitt järnintag är att tillaga mat i gjutjärnsgryta. Den släpper ifrån sig järn i samband med tillagning av sura livsmedel som citron, vinäger, vin mm.
Premium Järn från Better You innehåller den lättupptagliga formen fumarat tillsammans med acerolapulver som har ett naturligt högt innehåll av C-vitamin samt spenatpulver.