• Naturliga kosttillskott
  • Fri frakt inom Sverige
  • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Kvinnors hälsa i olika perioder i livet
Artiklar

Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

När det kommer till kvinnohälsa finns det ett generellt råd som går att applicera på alla åldrar. Det är att äta tillräckligt mycket mat av hög kvalitet och högt näringsinnehåll. Varför? För att du ska få den energi och näring som behövs för att driva runt kvinnokroppen och må så bra som möjligt genom den hormonella cykeln. Men det finns också specifika perioder i en kvinnas liv där vissa näringsämnen är av extra stor betydelse, exempelvis järn efter puberteten, folat under graviditet samt kalcium och D-vitamin efter menopaus. Det handlar om att ge kroppen de bästa förutsättningarna för att fungera som den ska, och för att optimera din hälsa och livskvalitet. 

En bra och balanserad kost består av en blandning av grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, nötter, frön, fullkorn och fiberrika kolhydrater, ägg, fågel, fisk, kött, mejerier och baljväxter.   Ät gärna regnbågens alla färger dagligen och en rik variation av livsmedel. Det är den här maten - hela och rena råvaror som innehåller den näring som kroppen behöver. Allt annat du hittar i livsmedelsbutiken innehåller mer eller mindre “tomma kalorier”. Tänk snacks, godis, chips, läsk, energidryck, glass, kakor och så vidare. Den typen av livsmedel bör inte klassas som mat. En bra grundregel är att mat är sådant som ger näring - inte bara energi - till kroppen. 

Tonårstjejer - behöver fokusera på att äta tillräckligt för att utvecklas på rätt sätt. Under tonåren behövs mer näring och energi för att ta sig igenom puberteten och må så bra som möjligt. Äter vi inte tillräckligt näringsrikt, eller tillräckligt med energi, kommer vi få konsekvenser på vårt mående och vår fysiska hälsa. Utöver att äta en balanserad och näringstät kost, se ovan, är det särskilt viktigt att få i sig tillräckligt med fett, kolhydrater, protein, samt vitaminer och mineralämnen som järn, D-vitamin, folat och jod . Fett utgör grunden till våra hormoner och är viktigt att få i sig tillräckligt av varje dag. Kolhydrater ger hjärnan och musklerna energi för att kunna prestera både i skolan och på träningen. Protein ger byggstenar för hela kroppen. Järn är särskilt viktigt för tjejer efter puberteten eftersom vi förlorar järn vid varje menstruation. Tonårstjejer löper störst risk att utveckla järnbrist.  Undvik energidrycker, lightläsk och koffein. Det kan orsaka magbesvär och riskerar att ge falsk mättnad som faktiskt kan göra att man äter för lite mat. Drick istället mycket vatten. Undvik att äta godis, glass, läsk och fika istället för mat. Godis innehåller ingen näring - bara energi, vilket ökar risken för näringsbrist och oönskad viktuppgång och karies.  Spara godiset till lördagen, en gång i veckan. Var inte rädd för att äta för mycket mat - äter du bra och näringsrik mat kommer kroppen säga till när du är mätt och har ätit tillräckligt.  

Kvinnor i fertil ålder - vad behöver kroppen för att menscykeln ska fungera bra och vara så smärtfri som möjligt? Först och främst behöver vi bygga en grund av blandad näringsrik mat (se inledande stycke) och se till att äta tillräckligt så vi får i oss all den energi som krävs för att vår kropp ska fungera optimalt. Både energibrist och kolhydratbrist påverkar menscykeln negativt, särskilt hos kvinnor som tränar uthållighetsidrott. Tillräckligt med fett i kosten är också viktigt eftersom fett är en byggsten för våra hormoner. Två särskilt viktiga näringsämnen för kvinnor är järn, som lyftes även i stycket ovan, och B12. Brist på dessa kan ge blodbrist på sikt. Symtom på järnbrist kan vara trötthet och orkeslöshet. Andra faktorer som påverkar våra hormoner är stress, högintensiv träning och sömnbrist. Satsa på vila och återhämtande aktiviteter som ger dig energi. Undvik att dricka för mycket koffein (inte mer än 200-300 mg per dag) eftersom det kan störa din sömn och påverka din mentala hälsa negativt. Träna lågintensivt, till exempel styrketräning, yoga och promenader - det lindrar även PMS-besvär.

Graviditet och amning - vid graviditet och amning finns särskilda kostråd, både vad man bör undvika och vad man behöver mer av, läs gärna mer på Livsmedelsverket. Exempel på viktiga näringsämnen för fostrets och barnets utveckling är folat/folsyra (kosttillskott rekommenderas), omega-3/DHA (finns i fet fisk och kosttillskott), jod (använd alltid jodberikat salt), D-vitamin (finns i berikade mejeriprodukter, ägg och fet fisk) och järn (kosttillskott kan behövas). Hälsosamma kostvanor är viktiga både för mamman och barnet, och hjälper bland annat för att undvika graviddiabetes och havandeskapsförgiftning.

Klimakteriet - det finns inga särskilda kostrekommendationer när det gäller klimakteriet, utöver de allmänna kostråden att äta hälsosamt, men man brukar säga att kvinnor efter menopaus behöver äta mer kalcium och vitamin D för att minska risken att få osteoporos (benskörhet). Risken ökar nämligen när östrogennivåerna i kroppen sjunker. De flesta vetenskapliga studier som tittat på kost i klimakteriet har studerat medelhavskost. Generellt gäller att kvinnor som rapporterar att de äter mer grönsaker, frukt, bär, nötter och fullkorn, har färre klimakteriebesvär. I en studie på vegankost lades särskilt fokus på att äta mycket gröna blad (som spenat, ruccola och romansallad) och korsblommiga grönsaker (alla sorters kål, broccoli och blomkål). Annars är det fördelaktigt att undvika viktuppgång genom att äta nyttigt, promenera och styrketräna för att underhålla muskelmassan och belasta skelettet. En studie från Linköpings universitet visade att pulshöjande styrketräning 2-3 gånger i veckan kan minska besvär med vallningar.

Skribent: Lovisa Söderman, näringsfysiolog.
www.kostkunskap.se
Instagram: kostkunskap.se

Multivitamin Kvinna

Multivitamin Kvinna

Heltäckande spektrum med vitaminer & mineraler för kvinnor

229 kr
Premium Vitamin B12

Premium Vitamin B12

Bidrar till minskad trötthet & utmattning

229 kr
Premium Kelp/Jod

Premium Kelp/Jod

Normal sköldkörtelfunktion

159 kr
Premium Omega-3-6-9

Premium Omega-3-6-9

Högkvalitativ fiskolja rik på omega-3,6 & 9

319 kr
Vitamin D3+K2

Vitamin D3+K2

För immunförsvar & normal benstomme

279 kr
Premium Järn

Premium Järn

Järnfumarat med C-vitamin som förbrättrar upptaget

159 kr
Balans Kvinna

Balans Kvinna

Multiprodukt för kvinnor

349 kr

Liknande artiklar

  • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

    Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  • Mens, PMS och PMDS problem

    Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?

  • Egentid och återhämtning

    Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!

  • Gör din egen parfym

    Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

  • Basta - alla hälsofördelar

    Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

  • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

    Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

  • Ny energi och fokus - återhämtning

    Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

  • Ny energi och fokus - motion

    Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

  • Antioxidanter och fria radikaler

    Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

  • 5 tips för en god sömn

    Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

  • Oljor för sömnen

    Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

  • Sötsug och sockerberoende

    Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

  • Kom igång efter semestern

    Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

  • Kan man bromsa åldrandet?

    Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.

  • Bra fetter

    Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?

  • Vad är adaptogener?

    Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?

  • Klimakteriet

    Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

  • Mag- och tarmhälsa

    Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.

  • D-Vitamin

    Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

  • Solguide

    Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

  • Vätskebalans och elektrolyter

    Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?

  • Friskt och starkt hår

    Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

  • Kostråd för seniorer

    Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

  • Detox - hur gör man?

    En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

  • Kosttips för känslig mage

    Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.

  • Tips till vegetarianer och veganer

    Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

  • 5 tips för hälsosamma rutiner

    Hur, när och vad ska jag äta?

  • 7 tips för ett friskare hår

    Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

  • Naturliga myggmedel

    Naturligt myggmedel – gör det själv!

  • Tre olika typer av stress

    Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?

  • Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

    Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.

  • Kärlek bidrar till en god hälsa

    Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

  • Naturen vet bäst

    Varför är naturligt så bra?

  • Gamers, är som vilken idrottare som helst

    Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?

  • Magdalena Graafs skönhetstips

    Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

  • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

    Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

  • Vad är 16 weeks of hell?

    Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

  • Manlig Hälsa

    Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

  • Ny energi och fokus - Kost

    Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

  • Aminosyror, varför är de så viktiga?

    Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

  • Vad är en förkylning?

    Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

  • Att lyckas med nyårslöftet

    Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?

  • Hitta din viktbalans

    Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.