• Naturliga kosttillskott
  • Fri frakt inom Sverige
  • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Kvinnors hälsa i olika perioder i livet
Artiklar

Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

När det kommer till kvinnohälsa finns det ett generellt råd som går att applicera på alla åldrar. Det är att äta tillräckligt mycket mat av hög kvalitet och högt näringsinnehåll. Varför? För att du ska få den energi och näring som behövs för att driva runt kvinnokroppen och må så bra som möjligt genom den hormonella cykeln. Men det finns också specifika perioder i en kvinnas liv där vissa näringsämnen är av extra stor betydelse, exempelvis järn efter puberteten, folat under graviditet samt kalcium och D-vitamin efter menopaus. Det handlar om att ge kroppen de bästa förutsättningarna för att fungera som den ska, och för att optimera din hälsa och livskvalitet. 

En bra och balanserad kost består av en blandning av grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, nötter, frön, fullkorn och fiberrika kolhydrater, ägg, fågel, fisk, kött, mejerier och baljväxter.   Ät gärna regnbågens alla färger dagligen och en rik variation av livsmedel. Det är den här maten - hela och rena råvaror som innehåller den näring som kroppen behöver. Allt annat du hittar i livsmedelsbutiken innehåller mer eller mindre “tomma kalorier”. Tänk snacks, godis, chips, läsk, energidryck, glass, kakor och så vidare. Den typen av livsmedel bör inte klassas som mat. En bra grundregel är att mat är sådant som ger näring - inte bara energi - till kroppen. 

Tonårstjejer - behöver fokusera på att äta tillräckligt för att utvecklas på rätt sätt. Under tonåren behövs mer näring och energi för att ta sig igenom puberteten och må så bra som möjligt. Äter vi inte tillräckligt näringsrikt, eller tillräckligt med energi, kommer vi få konsekvenser på vårt mående och vår fysiska hälsa. Utöver att äta en balanserad och näringstät kost, se ovan, är det särskilt viktigt att få i sig tillräckligt med fett, kolhydrater, protein, samt vitaminer och mineralämnen som järn, D-vitamin, folat och jod . Fett utgör grunden till våra hormoner och är viktigt att få i sig tillräckligt av varje dag. Kolhydrater ger hjärnan och musklerna energi för att kunna prestera både i skolan och på träningen. Protein ger byggstenar för hela kroppen. Järn är särskilt viktigt för tjejer efter puberteten eftersom vi förlorar järn vid varje menstruation. Tonårstjejer löper störst risk att utveckla järnbrist.  Undvik energidrycker, lightläsk och koffein. Det kan orsaka magbesvär och riskerar att ge falsk mättnad som faktiskt kan göra att man äter för lite mat. Drick istället mycket vatten. Undvik att äta godis, glass, läsk och fika istället för mat. Godis innehåller ingen näring - bara energi, vilket ökar risken för näringsbrist och oönskad viktuppgång och karies.  Spara godiset till lördagen, en gång i veckan. Var inte rädd för att äta för mycket mat - äter du bra och näringsrik mat kommer kroppen säga till när du är mätt och har ätit tillräckligt.  

Kvinnor i fertil ålder - vad behöver kroppen för att menscykeln ska fungera bra och vara så smärtfri som möjligt? Först och främst behöver vi bygga en grund av blandad näringsrik mat (se inledande stycke) och se till att äta tillräckligt så vi får i oss all den energi som krävs för att vår kropp ska fungera optimalt. Både energibrist och kolhydratbrist påverkar menscykeln.

Skribent: Lovisa Söderman, näringsfysiolog.
www.kostkunskap.se
Instagram: kostkunskap.se

Multivitamin Kvinna

Multivitamin Kvinna

Heltäckande spektrum med vitaminer & mineraler för kvinnor

229 kr
Premium Vitamin B12

Premium Vitamin B12

Bidrar till minskad trötthet & utmattning

229 kr
Premium Kelp/Jod

Premium Kelp/Jod

Normal sköldkörtelfunktion

159 kr
Premium Kalcium-Magnesium

Premium Kalcium-Magnesium

normal benstomme/muskelfunktion

169 kr
Premium Omega-3-6-9
Nyttiga fetter 23

Premium Omega-3-6-9

Högkvalitativ fiskolja rik på omega-3,6 & 9

255 kr
319 kr
Vitamin D3+K2

Vitamin D3+K2

För immunförsvar & normal benstomme

279 kr
Premium Järn

Premium Järn

Järnfumarat med C-vitamin som förbrättrar upptaget

159 kr
Balans Kvinna

Balans Kvinna

Multiprodukt för kvinnor

349 kr

Liknande artiklar

Better You använder Cookies för att förbättra användarupplevelsen för dig som handlar hos oss. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vår integriets- och cookies policy.

Visa detaljer