• Naturliga kosttillskott
  • Fri frakt inom Sverige
  • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Kan man bromsa åldrandet?
Artiklar

Kan man bromsa åldrandet?

Kan man bromsa åldrandet?

Åldrande är en oundviklig process som vi alla går igenom, men det betyder inte att vi inte kan förebygga eller förhala åldrandet. Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras i sin struktur och vi ser det lättast på att rynkor börjar komma, några gråa hårstrån och att det blir svårare att hålla vikten. Men även inne i kroppen ändras det, tex bildar inte kroppen lika mycket kollagen och koenzymer. Att bromsa åldrandet är omöjligt, men att arbeta för att hålla sig frisk både fysiskt och mentalt är otroligt viktigt för att få ett bra liv och där vi kanske kan bromsa åldersrelaterade symptom.
Med rätt livsstilsval och fokus på att bibehålla både fysisk och mental hälsa kan äldre njuta av ett tillfredsställande och aktivt liv. I den här artikeln kommer vi att ge några tips för att hjälpa seniorer att behålla sitt fysiska och psykiska välbefinnande. Vi kommer också att fördjupa oss i specifika kosttillskott som taurin, Q10, kollagen och curcumin som är populära tillskott bland äldre.

Motion och balans
Först och främst är regelbunden motion avgörande för seniorer. Att delta i fysiska aktiviteter som promenader, simning eller yoga kan hjälpa till att förbättra kardiovaskulär hälsa, förbättra muskelstyrkan, öka flexibiliteten och balansen. Träning främjar också frisättningen av endorfiner, som är naturliga humörhöjare. Att hålla sig aktiv förbättrar inte bara den fysiska hälsan utan spelar också en viktig roll för att upprätthålla mental skärpa.
Det finns många bra övningar som du kan göra hemma för att öka balansen som till exempel tåhävningar eller stå på ett ben som man kan göra lite då och då under dagen.
En promenad varje dag som ökar din puls och andning är väldigt bra för hjärta, blodkärl och lungor.
Styrketräning två till tre gånger i veckan är att rekommendera, och minst ca 15 min vid varje tillfälle. Träna de stora muskelgrupperna som ben, armar, mage och rygg. Att träna upp muskler och balans är två viktiga faktorer för att minska risken för fallolyckor.

Hjärngympa
Att hålla i gång hjärnan så att den aktivt får arbeta och göra nya ”upptäckter” är otroligt viktigt för den mentala hälsan. Att hålla i gång hjärnan minskar risk för depression, minnesrubbningar och kognitiva problem. Även kost, motion och socialt umgänge påverkar dessa faktorer. Men att aktivera hjärnan ökar både välmående och livsglädje.
Att läsa en bok, lösa korsord eller suduku, spela sällskapsspel, gå en kurs eller dansa är exempel på saker som bidrar till att öka hjärnans förmågor. Att ta en ny väg på promenaden är också ett enkelt sätt att få hjärnan att upptäcka och utforska nya intryck som den måste bearbeta och arbeta med.

Sömn
Sömn är fortsatt viktigt även hos äldre, även om nattsömnen ofta blir färre timmar per natt och med avbrott för att gå upp och kissa. En tupplur på dagen kan hjälpa också för att försöka att ändå få till 7-8 timmars sömn. Under sömnen så återhämtar kroppen sig och hjärnan får bearbeta alla intryck från dagen, och sömnen är väldigt viktig för både minnet och immunförsvaret.

Socialt umgänge
Det är av vikt för seniorer att upprätthålla ett aktivt socialt liv. Sociala interaktioner kan hjälpa till att förebygga känslor av ensamhet och depression, öka kognitiv funktion och ge känslomässigt stöd. Att umgås med familj och vänner, eller söka sig till nya sammanhang, som en förening eller promenera med en granne. Alla typer av kontakter är bra!

Kost
En annan viktig aspekt av hälsosamt åldrande är rätt kost. Seniorer bör fokusera på en välbalanserad kost som inkluderar frukt, grönsaker, fullkorn, magra proteiner och hälsosamma fetter. Aptiten minskar hos många äldre och behöver inte vara ett problem, så länge man ser till att få i sig rätt näringsämnen. Läs gärna mer i vår Kostguide för seniorer.
Det är också vanligt att som äldre inte känna sig törstig i lika stor utsträckning som yngre, och därför är det viktigt att hålla koll så man får i sig tillräckligt med vätska.
Att äta en näringsrik och varierad kost är positivt både för humör, ork, immunförsvar och även minne.

Kosttillskott - ämnen
Det finns olika perioder i livet som man kanske behöver komplettera sin kost med tillskott. För personer över 75 år rekommenderar Livsmedelsverket att äldre ska ta D-vitamin. Det finns också andra tillskott som är populära bland äldre. Här går vi igenom några ämnen som även finns som kosttillskott. Och ska du ta tillskott bör du rådgöra med läkare, speciellt om du tar mediciner eller har några sjukdomar.

  • Taurin, (L-taurin) är en aminosyra som finns rikligt i hjärnan och musklerna, har förknippats med olika hälsofördelar. L-taurin hjälper till att minska oxidativ stress och inflammation, vilket kan hjälpa till att skydda mot åldersrelaterade besvär. Den är den vanligaste aminosyran i hjärtat och är delaktig i regleringen av hjärtrytmen, då den bibehåller kalium och kalcium i hjärtmuskeln, vilket har en koppling till vår mineralbalans.
  • Q10 (koenzym q10), är en naturligt förekommande förening i kroppen som spelar en avgörande roll i energiproduktionen i våra celler. Redan efter 40 års ålder tenderar våra Q10-nivåer att sjunka. Att komplettera med Q10 kan bland annat hjälpa till att stödja hjärthälsa och förbättra energinivåerna.
  • Kollagen, ett protein som ansvarar för vår huds hälsa och elasticitet, tenderar att minska med åldern. Tillskott med kollagen kan hjälpa till att bibehålla hudens elasticitet, främja ledhälsa och stödja kroppens övergripande struktur.
  • Curcumin, den aktiva föreningen som finns i gurkmeja, är känd för sina antiinflammatoriska och antioxidantegenskaper. Det har visat sig ha många hälsofördelar för både hjärn- och hjärthälsa.

 

Hälsokontroller
Att gå på hälsokontroller och ta itu med eventuella problem omgående är av vikt, då risken för många sjukdomar och ohälsotillstånd ökar med åldern.
Med rätt livsstilsval; regelbunden motion, en välbalanserad kost, socialt engagemang, tillräckligt med sömn och regelbundna kontroller så är chanserna goda att upprätthålla en god fysisk och mental hälsa.

Taurin

Taurin

90 kapslar

259 kr
Premium Q10
Fyndhörnan

Premium Q10

Upprätthåller din energinivå

129 kr
319 kr
Q10 200 mg

Q10 200 mg

Upprätthåller och bidrar till bra energinivå

399 kr
Gurkmeja - 50 kaps
Ledprodukter 23

Gurkmeja - 50 kaps

95% kurkumin

199 kr
249 kr
Gurkmeja - 100 kaps
Ledprodukter 23

Gurkmeja - 100 kaps

95% kurkumin

351 kr
439 kr
Kollagen
Ledprodukter 23

Kollagen

Bra för hud & leder

303 kr
379 kr

Liknande artiklar

Better You använder Cookies för att förbättra användarupplevelsen för dig som handlar hos oss. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vår integriets- och cookies policy.

Visa detaljer