• Naturliga kosttillskott
  • Fri frakt inom Sverige
  • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Kan man bromsa åldrandet?
Artiklar

Kan man bromsa åldrandet?

Kan man bromsa åldrandet?

Åldrande är en oundviklig process som vi alla går igenom, men det betyder inte att vi inte kan förebygga eller förhala åldrandet. Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras i sin struktur och vi ser det lättast på att rynkor börjar komma, några gråa hårstrån och att det blir svårare att hålla vikten. Men även inne i kroppen ändras det, tex bildar inte kroppen lika mycket kollagen och koenzymer. Att bromsa åldrandet är omöjligt, men att arbeta för att hålla sig frisk både fysiskt och mentalt är otroligt viktigt för att få ett bra liv och där vi kanske kan bromsa åldersrelaterade symptom.
Med rätt livsstilsval och fokus på att bibehålla både fysisk och mental hälsa kan äldre njuta av ett tillfredsställande och aktivt liv. I den här artikeln kommer vi att ge några tips för att hjälpa seniorer att behålla sitt fysiska och psykiska välbefinnande. Vi kommer också att fördjupa oss i specifika kosttillskott som taurin, Q10, kollagen och curcumin som är populära tillskott bland äldre.

Motion och balans

Först och främst är regelbunden motion avgörande för seniorer. Att delta i fysiska aktiviteter som promenader, simning eller yoga kan hjälpa till att förbättra kardiovaskulär hälsa, förbättra muskelstyrkan, öka flexibiliteten och balansen. Träning främjar också frisättningen av endorfiner, som är naturliga humörhöjare. Att hålla sig aktiv förbättrar inte bara den fysiska hälsan utan spelar också en viktig roll för att upprätthålla mental skärpa.

Det finns många bra övningar som du kan göra hemma för att öka balansen som till exempel tåhävningar eller stå på ett ben som man kan göra lite då och då under dagen.
En promenad varje dag som ökar din puls och andning är väldigt bra för hjärta, blodkärl och lungor.
Styrketräning två till tre gånger i veckan är att rekommendera, och minst ca 15 min vid varje tillfälle. Träna de stora muskelgrupperna som ben, armar, mage och rygg. Att träna upp muskler och balans är två viktiga faktorer för att minska risken för fallolyckor.

Hjärngympa

Att hålla i gång hjärnan så att den aktivt får arbeta och göra nya ”upptäckter” är otroligt viktigt för den mentala hälsan. Att hålla i gång hjärnan minskar risk för depression, minnesrubbningar och kognitiva problem. Även kost, motion och socialt umgänge påverkar dessa faktorer. Men att aktivera hjärnan ökar både välmående och livsglädje.
Att läsa en bok, lösa korsord eller suduku, spela sällskapsspel, gå en kurs eller dansa är exempel på saker som bidrar till att öka hjärnans förmågor. Att ta en ny väg på promenaden är också ett enkelt sätt att få hjärnan att upptäcka och utforska nya intryck som den måste bearbeta och arbeta med.

 

Sömn

Sömn är fortsatt viktigt även hos äldre, även om nattsömnen ofta blir färre timmar per natt och med avbrott för att gå upp och kissa. En tupplur på dagen kan hjälpa också för att försöka att ändå få till 7-8 timmars sömn. Under sömnen så återhämtar kroppen sig och hjärnan får bearbeta alla intryck från dagen, och sömnen är väldigt viktig för både minnet och immunförsvaret.

 

Socialt umgänge

Det är av vikt för seniorer att upprätthålla ett aktivt socialt liv. Sociala interaktioner kan hjälpa till att förebygga känslor av ensamhet och depression, öka kognitiv funktion och ge känslomässigt stöd. Att umgås med familj och vänner, eller söka sig till nya sammanhang, som en förening eller promenera med en granne. Alla typer av kontakter är bra!

 

Kost

En annan viktig aspekt av hälsosamt åldrande är rätt kost. Seniorer bör fokusera på en välbalanserad kost som inkluderar frukt, grönsaker, fullkorn, magra proteiner och hälsosamma fetter. Aptiten minskar hos många äldre och behöver inte vara ett problem, så länge man ser till att få i sig rätt näringsämnen. Läs gärna mer i vår Kostguide för seniorer.
Det är också vanligt att som äldre inte känna sig törstig i lika stor utsträckning som yngre, och därför är det viktigt att hålla koll så man får i sig tillräckligt med vätska.
Att äta en näringsrik och varierad kost är positivt både för humör, ork, immunförsvar och även minne.

 

Kosttillskott - ämnen

Det finns olika perioder i livet som man kanske behöver komplettera sin kost med tillskott. För personer över 75 år rekommenderar Livsmedelsverket att äldre ska ta D-vitamin. Det finns också andra tillskott som är populära bland äldre. Här går vi igenom några ämnen som även finns som kosttillskott. Och ska du ta tillskott bör du rådgöra med läkare, speciellt om du tar mediciner eller har några sjukdomar.

  • Taurin, (L-taurin) är en aminosyra som finns rikligt i hjärnan och musklerna, har förknippats med olika hälsofördelar. L-taurin hjälper till att minska oxidativ stress och inflammation, vilket kan hjälpa till att skydda mot åldersrelaterade besvär. Den är den vanligaste aminosyran i hjärtat och är delaktig i regleringen av hjärtrytmen, då den bibehåller kalium och kalcium i hjärtmuskeln, vilket har en koppling till vår mineralbalans.
  • Q10 (koenzym q10), är en naturligt förekommande förening i kroppen som spelar en avgörande roll i energiproduktionen i våra celler. Redan efter 40 års ålder tenderar våra Q10-nivåer att sjunka. Att komplettera med Q10 kan bland annat hjälpa till att stödja hjärthälsa och förbättra energinivåerna.
  • Kollagen, ett protein som ansvarar för vår huds hälsa och elasticitet, tenderar att minska med åldern. Tillskott med kollagen kan hjälpa till att bibehålla hudens elasticitet, främja ledhälsa och stödja kroppens övergripande struktur.
  • Curcumin, den aktiva föreningen som finns i gurkmeja, är känd för sina antiinflammatoriska och antioxidantegenskaper. Det har visat sig ha många hälsofördelar för både hjärn- och hjärthälsa.

 

Hälsokontroller

Att gå på hälsokontroller och ta itu med eventuella problem omgående är av vikt, då risken för många sjukdomar och ohälsotillstånd ökar med åldern.
Med rätt livsstilsval; regelbunden motion, en välbalanserad kost, socialt engagemang, tillräckligt med sömn och regelbundna kontroller så är chanserna goda att upprätthålla en god fysisk och mental hälsa.

Taurin

Taurin

90 kapslar

259 kr
Premium Q10

Premium Q10

Upprätthåller din energinivå

319 kr
Q10 200 mg

Q10 200 mg

Upprätthåller och bidrar till bra energinivå

399 kr
Gurkmeja - 50 kaps
Kampanj Rörelse

Gurkmeja - 50 kaps

95% kurkumin

199 kr
249 kr
Gurkmeja - 100 kaps
Kampanj Rörelse

Gurkmeja - 100 kaps

95% kurkumin

351 kr
439 kr
Kollagen
Kampanj Rörelse

Kollagen

Bra för hud & leder

303 kr
379 kr

Liknande artiklar

  • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

    Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  • Mens, PMS och PMDS problem

    Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?

  • Egentid och återhämtning

    Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!

  • Gör din egen parfym

    Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

  • Basta - alla hälsofördelar

    Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

  • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

    Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

  • Ny energi och fokus - återhämtning

    Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

  • Ny energi och fokus - motion

    Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

  • Antioxidanter och fria radikaler

    Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

  • 5 tips för en god sömn

    Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

  • Oljor för sömnen

    Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

  • Sötsug och sockerberoende

    Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

  • Kom igång efter semestern

    Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

  • Bra fetter

    Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?

  • Vad är adaptogener?

    Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?

  • Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

    Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?

  • Klimakteriet

    Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

  • Mag- och tarmhälsa

    Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.

  • D-Vitamin

    Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

  • Solguide

    Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

  • Vätskebalans och elektrolyter

    Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?

  • Friskt och starkt hår

    Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

  • Kostråd för seniorer

    Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

  • Detox - hur gör man?

    En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

  • Kosttips för känslig mage

    Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.

  • Tips till vegetarianer och veganer

    Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

  • 5 tips för hälsosamma rutiner

    Hur, när och vad ska jag äta?

  • 7 tips för ett friskare hår

    Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

  • Naturliga myggmedel

    Naturligt myggmedel – gör det själv!

  • Tre olika typer av stress

    Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?

  • Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

    Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.

  • Kärlek bidrar till en god hälsa

    Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

  • Naturen vet bäst

    Varför är naturligt så bra?

  • Gamers, är som vilken idrottare som helst

    Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?

  • Magdalena Graafs skönhetstips

    Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

  • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

    Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

  • Vad är 16 weeks of hell?

    Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

  • Manlig Hälsa

    Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

  • Ny energi och fokus - Kost

    Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

  • Aminosyror, varför är de så viktiga?

    Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

  • Vad är en förkylning?

    Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

  • Att lyckas med nyårslöftet

    Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?

  • Hitta din viktbalans

    Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.