• Naturliga kosttillskott
 • Fri frakt inom Sverige
 • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Egentid och återhämtning
Artiklar

Egentid och återhämtning

Egentid & återhämtning

Vad är återhämtning för dig? Har du balans mellan aktivitet och vila? Vad innebär egentligen återhämtning och hur kan man bli bättre på att lyssna på vad kroppen behöver? Ett sätt är att checka in med sig själv.

När man pratar om återhämtning är det många som automatiskt tänker på vila. Vila är absolut en form av återhämtning, men det är långt ifrån hela svaret. Om vi istället tänker att återhämtning är motsatsen till prestation kanske det blir lite tydligare. Man kan se på prestation som ett görande och återhämtning som ett varande. Både prestation och återhämtning kan ske i form av aktiviteter. Det som utmärker en återhämtande aktivitet är att du gör den medvetet och är fullt närvarande. Att du gör den i syfte att få energi. Prestationer och görande tar ofta energi från oss. Det kan vara superkul, men ändå kännas dränerande. Exempelvis kan vi behöva egen tid för att återhämta oss från ett stort roligt och socialt event. Och tvärtemot kan vi behöva sociala aktiviteter för att fylla på med energi om vi har för mycket egen tid. Det beror alltså inte nödvändigtvis på vad vi gör, utan snarare på hur vi gör det och i vilket syfte.

Aktiviteter som ger energi

Aktiviteter som ger energi Vad har du för intention med aktiviteten? Om syftet är återhämtning är det viktigt att du känner dig påfylld efteråt. Det gäller att checka in med sig själv. Vad behöver jag just nu? Behöver jag mer återhämtning eller känner jag mig i balans? Vilken typ av återhämtning behöver jag? En lugn skogspromenad eller ett härligt danspass? Behöver jag ta ett varmt bad för att koppla av eller behöver jag träffa en vän och ventilera mina tankar? Oavsett vilken aktivitet du väljer är det viktigt att du utvärderar effekten efteråt. På så sätt kan du lära dig vilka aktiviteter som ger dig energi och vilka aktiviteter som tar energi.

Oftast får vi ut mer av en aktivitet om vi är totalt närvarande när vi utför den. Ett bra tecken är att du känner dig så uppslukad av det du gör att du glömmer tid och rum. Då är du i varande snarare än görande. Du upplever det du gör genom dina sinnen (känsel, hörsel, smak, doft, syn), inte dina tankar. Att ligga på soffan med massor av tankar som snurrar är således inte en bra återhämtning.

Reflektion - ställ frågor till dig själv

Så, hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Och hur vet man vilket sätt som passar bäst för en själv? För att ge svar på det skickar jag med några reflektionsfrågor till dig. Jag tror nämligen att du har svaren inom dig, om du bara vågar lyssna in och utforska dem.

● När känner du dig som mest upprymd eller uppslukad av något?

● När upplevde du senast att tid och rum försvann? Vad gjorde du då?

● Vilka aktiviteter ger dig energi? ○ Det kan vara energi i form av glädje, upprymdhet och eufori eller lugn, avslappning och harmoni.

● Vilka aktiviteter tar energi från dig? ○ Det kan vara något som väcker ilska, gör dig trött eller tankar som skapar oro och stress.

● Om du blundar och försöker känna in känslan i kroppen just nu, finns det något din kropp vill säga till dig? Finns det något behov som är otillfredsställt? ○ Om du känner flera behov, vilket är viktigast?

● Och slutligen, en fråga du alltid kan ställa dig själv. Vad för typ av återhämtning behöver jag idag och när ska jag prioritera tid till den?

Avslutningsvis, se till att boka in återhämtningen i din kalender. Gör det till en vana att alltid ha luckor i ditt schema till återhämtning, dagligen. Både vardag och helg. Ge dig själv möjlighet att känna in kroppens behov så att du kan ge dig själv det som du behöver mest i stunden. Gör återhämtningen till en naturlig del av livet.

Skribent: Lovisa Söderman, näringsfysiolog
Instagram: @kostkunskap.se

Yogablock
Endast online

Yogablock

Blå

199 kr
Epsomsalt Lugnande - 500 g

Epsomsalt Lugnande - 500 g

Avslappnande badsalt - Lavendel

199 kr
Startkit – gör din egen tvål
Nyheter
Skänk en gåva

Liknande artiklar

 • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

 • Mens, PMS och PMDS problem

  Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?

 • Gör din egen parfym

  Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

 • Basta - alla hälsofördelar

  Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

 • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

  Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

 • Ny energi och fokus - återhämtning

  Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

 • Ny energi och fokus - motion

  Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

 • Antioxidanter och fria radikaler

  Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

 • 5 tips för en god sömn

  Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

 • Oljor för sömnen

  Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

 • Sötsug och sockerberoende

  Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

 • Kom igång efter semestern

  Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

 • Kan man bromsa åldrandet?

  Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.

 • Bra fetter

  Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?

 • Vad är adaptogener?

  Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?

 • Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

  Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?

 • Klimakteriet

  Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

 • Mag- och tarmhälsa

  Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.

 • D-Vitamin

  Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

 • Solguide

  Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

 • Vätskebalans och elektrolyter

  Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?

 • Friskt och starkt hår

  Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

 • Kostråd för seniorer

  Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

 • Detox - hur gör man?

  En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

 • Kosttips för känslig mage

  Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.

 • Tips till vegetarianer och veganer

  Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

 • 5 tips för hälsosamma rutiner

  Hur, när och vad ska jag äta?

 • 7 tips för ett friskare hår

  Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

 • Naturliga myggmedel

  Naturligt myggmedel – gör det själv!

 • Tre olika typer av stress

  Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?

 • Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

  Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.

 • Kärlek bidrar till en god hälsa

  Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

 • Naturen vet bäst

  Varför är naturligt så bra?

 • Gamers, är som vilken idrottare som helst

  Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?

 • Magdalena Graafs skönhetstips

  Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

 • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

  Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

 • Vad är 16 weeks of hell?

  Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

 • Manlig Hälsa

  Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

 • Ny energi och fokus - Kost

  Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

 • Aminosyror, varför är de så viktiga?

  Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

 • Vad är en förkylning?

  Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

 • Att lyckas med nyårslöftet

  Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?

 • Hitta din viktbalans

  Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.