• Naturliga kosttillskott
 • Fri frakt inom Sverige
 • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Bra fetter
Artiklar

Bra fetter

Bra fetter?

Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter? 

Det vi vet från forskningen är att olika fettsyror påverkar kroppen på olika sätt. För mycket mättat fett, som finns i bland annat grädde, bacon och smör, har en negativ inverkan på vår hälsa. Kroppen behöver en balans mellan mättade, enkelomättade och fleromättade fetter för att må bra. Att byta ut mättat fett mot enkel- och fleromättade fetter minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. 

Varför behöver kroppen fett?

Fett behövs för kroppens tillverkning av hormoner och hormonliknande ämnen, för att bygga och reparera celler samt för upptag av de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Det finns särskilt viktiga fetter, så kallade essentiella fettsyror. De essentiella fettsyrorna måste vi få i oss via maten eftersom kroppen inte kan tillverka dem själv.

Dessa är omega-3-fettsyror och omega-6-fettsyror. De mest hälsofrämjande omega-3-fettsyrorna är EPA och DHA, och dessa hittar du i fet fisk såsom lax, makrill, sill och sardiner, eller i tillskott av fiskolja eller alger. Omega-3-fett finns även i rapsolja, valnötter, chiafrön och linfrön, i form av ALA. ALA kan omvandlas till EPA och DHA i kroppen, men bara i viss utsträckning. Är man fiskallergiker eller vegan kan det behövas kosttillskott av omega-3 från alger för att få i sig tillräckligt.

De essentiella fettsyrorna är nyttiga för oss då de påverkar flera viktiga funktioner i kroppen, bland annat blodtryck, immunförsvar och blodets levringsförmåga. Visste du att omega-3-fettsyror är en viktig komponent i hjärnan och nervsystemet och kan hjälpa till att förbättra minnet, inlärningen och koncentrationsförmågan? Det finns också stöd för att omega-3-fett kan bidra till att minska risken för depression och ångest. I flera studier har man även sett en minskning av inflammation i kroppen till följd av ett högre intag av omega-3-fett.

 

Hur mycket essentiellt fett behöver vi dagligen?

Den allmänna rekommendationen är att få i sig cirka 2-3 gram omega-3-fett dagligen. Det är den minsta nivå som kroppen behöver för att fungera. Men det gäller även att ha en bra balans i kosten mellan omega-6- och omega-3-fett. Man brukar förespråka en ratio på 3:1. Många har en mycket högre omega-6-intag då mycket färdigmat och snacks innehåller omega-6-oljor. Omega-6-fettsyror finns bland annat i majsolja, solrosolja, sojaolja samt processad mat som innehåller vegetabiliska oljor, såsom margarin, chips, kakor, bullar och andra bakverk. Undvik därför att äta för mycket av den här typen av processade livsmedel. Det är bättre att laga mat själv så man kan kontrollera vilka oljor man använder. Välj nyckelhålsmärkta oljor och smörgåsfett i matbutiken.

 

Se upp för transfetter och för mycket mättat fett!

Transfetter är skadliga fetter som vi bör undvika. De har fasats ut ur många livsmedel idag men förekommer fortfarande i exempelvis glass och industriellt bakade kakor och kex. Mättat fett som framför allt finns i animaliskt fett och kokosfett är skadligt för hjärt-kärlhälsan i för stor utsträckning då det leder till en sämre sammansättning av blodfetterna. Vissa mättade fettsyror höjer nivåerna av det man brukar kalla för det onda kolesterolet, LDL, vilket ökar risken för inflammation i blodkärlen, så kallad ateroskleros eller åderförfettning.
För hälsans skull är det bäst att äta en balanserad och varierad kost där majoriteten av fettintaget kommer från växtriket (kallpressad olivolja, kallpressad rapsolja, avokado, nötter och frön), samt att äta fet fisk några gånger i veckan. Kom ihåg att även fibrer från grönsaker, frukt och fullkorn, särskilt havregryn, också har förmågan att förbättra blodfetterna.

 


Skribent: Lovisa Söderman, näringsfysiolog
Instagram: @kostkunskap.se

Premium Omega-3-6-9

Premium Omega-3-6-9

Högkvalitativ fiskolja rik på omega-3,6 & 9

319 kr
Ekologisk C8 MCT Olja
Avokadoolja EKO Kallpressad
Ekologisk MCT Olja

Ekologisk MCT Olja

250 ml

179 kr
Mandelolja EKO Kallpressad

Mandelolja EKO Kallpressad

100 & 250 ml

159 kr

Liknande artiklar

 • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

 • Mens, PMS och PMDS problem

  Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?

 • Egentid och återhämtning

  Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!

 • Gör din egen parfym

  Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

 • Basta - alla hälsofördelar

  Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

 • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

  Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

 • Ny energi och fokus - återhämtning

  Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

 • Ny energi och fokus - motion

  Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

 • Antioxidanter och fria radikaler

  Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

 • 5 tips för en god sömn

  Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

 • Oljor för sömnen

  Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

 • Sötsug och sockerberoende

  Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

 • Kom igång efter semestern

  Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

 • Kan man bromsa åldrandet?

  Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.

 • Vad är adaptogener?

  Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?

 • Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

  Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?

 • Klimakteriet

  Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

 • Mag- och tarmhälsa

  Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.

 • D-Vitamin

  Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

 • Solguide

  Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

 • Vätskebalans och elektrolyter

  Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?

 • Friskt och starkt hår

  Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

 • Kostråd för seniorer

  Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

 • Detox - hur gör man?

  En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

 • Kosttips för känslig mage

  Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.

 • Tips till vegetarianer och veganer

  Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

 • 5 tips för hälsosamma rutiner

  Hur, när och vad ska jag äta?

 • 7 tips för ett friskare hår

  Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

 • Naturliga myggmedel

  Naturligt myggmedel – gör det själv!

 • Tre olika typer av stress

  Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?

 • Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

  Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.

 • Kärlek bidrar till en god hälsa

  Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

 • Naturen vet bäst

  Varför är naturligt så bra?

 • Gamers, är som vilken idrottare som helst

  Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?

 • Magdalena Graafs skönhetstips

  Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

 • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

  Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

 • Vad är 16 weeks of hell?

  Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

 • Manlig Hälsa

  Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

 • Ny energi och fokus - Kost

  Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

 • Aminosyror, varför är de så viktiga?

  Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

 • Vad är en förkylning?

  Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

 • Att lyckas med nyårslöftet

  Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?

 • Hitta din viktbalans

  Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.