• Naturliga kosttillskott
 • Fri frakt inom Sverige
 • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Vätskebalans och elektrolyter
Artiklar

Vätskebalans och elektrolyter

Vätskebalans och elektrolyter

Vatten är livsnödvändigt för oss och något som vi alla människor behöver för att överleva, det vet vi. Det många kanske inte tänker på är att vatten behövs till mer än bara för att släcka törsten. Vatten är också väldigt viktigt för många av de grundläggande funktionerna i kroppen. Vätskan påverkar vårt mentala fokus, sömn, återhämtning och våra muskler. Vår kropp består till största del av vatten; vår hjärna består av 95 % vatten och musklerna 76 %. Vad händer om vi får vätskebrist? Till en början så tänker vi långsammare, vi får svårt att hålla fokus och presterar mycket sämre både fysiskt och psykiskt. Är det riktig allvarligt så blir vi sjuka, och i värsta fall, så dör vi. Att bibehålla en god vätskebalans är alltså viktigare än de flesta tror. Att under alla dagar och inte bara när solen tittar fram, tänka på att vara ”uppvätskade” för att kunna fungera både mentalt och fysiskt.

Hur mycket vatten ska man dricka?

Det klassiska har varit 8 glas (2 l) per dag, det är en riktlinje och som ändras beroende på lufttemperatur, stress och träningsbelastning.
När vi svettas mycket gör vi av med mer och behöver därför balansera det med mer vätska. Vi förlorar vätska genom urinen, att andas, svett och avföring. Via avföringen så är mängden inte så stor men den ökar vid exempelvis magsjuka eller andra tarmsjukdomar. Varma sommardagar, alkohol, träning och när vi stressar är det som påverkar vår vätskebalans mest. För när vätskan i kroppen är i obalans så kommer de livsnödvändiga processerna prioriteras. Vätskebrist gör att kroppen kan arbeta mindre effektivt. Symptom som huvudvärk, svårare att bibehålla fokus och sämre muskelfunktion kan uppkomma. Även muntorrhet, torr hud och förstoppning kan vara symptom på för lite väska i kroppen. Försök få i dig större merparten av vätskan mitt på dagen eller vid hög prestation, då behöver vi den som mest.

Vad är elektrolyter?

Att tänka på också är att vätskebalansen är en balans mellan vatten, salt och mineraler som kroppen behöver för alla funktioner. Mineralerna har i sin tur olika påverkan på vår kropp, dessa är magnesium, natrium och kalium. Dessa får vi i oss både genom vätska och föda. I dagligt tal pratar många om elektrolyter som ett samlingsnamn för dessa mineraler.

Elektrolyter är mineraler med en elektrisk laddning. Det är dessa som behövs för att hålla en bra muskelfunktion, ett bra blodtryck samt för nervsystemet normala funktion. Obalans i elektrolyter kan alltså uppstå vid för mycket träning, varmt väder, sjukdom eller magproblem. Vi kan då antingen äta naturliga livsmedel såsom; vattenmelon, citrusfrukter och banan. Dessa är rika på mineralerna kalcium, magnesium och natrium och hjälper vår vätskebalans. Vi kan också ta tillskott, vilket många tycker är smidigare än tex äta en hel vattenmelon eller 10 bananer.

Vätskebalansen är extra viktigt vid träning!

När vi förlorar vätska genom svettning och andning under ett tufft träningspass så minskar mängden vatten i blodet markant. När detta sker så minskar blodflödet till huden, det är kroppens sätt att reglera temperaturen. Hjärtats frekvens ökar för att kompensera, men den kompensationen är snarare en fördröjning för att kunna hålla ut en längre tid innan vi behöver återställa vätskan. Kroppen hjälper oss alltså att pausa behovet, därav är det extra viktigt att vi fyller på.

Vid träning sommartid är det bra att göra en vätskeersättnings plan. På så sätt lär du dig hur mycket just din kropp gör av med. Väg dig innan träning i underkläder, träna ditt träningspass, väg dig sen efter för att se hur mycket vätska du har förlorat. Det här kan vara intressant att göra vi enstaka träningspass men också över en längre period för att se eventuella skillnader beroende på passet och intensiteten.

Här är ett enkelt schema att följa för att hålla dig på topp i sommar:

Innan träning:
2 h innan = Drick 500 ml vatten. (2 glas)
15 min innan = Drick 250 ml vatten. (1 glas)

Under träning:
Drick 500-1000 ml vatten. Blanda i elektrolytpulver.
Hård träning/avancerade/elit:
Drick 1000 ml vatten. Blanda i elektrolytpulver och premium EAA. Har du svårt att bibehålla vikt eller energi rekommenderar vi även att ha ett kolhydratspulver i.

Att ha en god vätskebalans är alltså viktigt för att kunna hålla alla de viktiga funktionerna i kroppen i topptrim. Speciellt viktigt blir det under varma sommardagar och för alla som har svårt att få i sig vätska under dagen. Undvik kramp och huvudvärk i sommar genom att tänka på vätskebalansen.

Tips:
Better You’s elektrolytpulver är helt naturligt och kan drickas av alla. Den innehåller både magnesium, kalium, natrium, kalcium och kokosvattenpulver. Den kan drickas utspädd med vatten som en god dryck, eller vid hårdare prestation. Smaken påminner om läskande citronlemonad och kan piffas till med en citronskiva på glaset och några isbitar.

Magnesium bidrar till elektrolytbalansen.
Magnesium bidrar till normal energiomsättning.
Magnesium bidrar till normal muskelfunktion.
Magnesium bidrar till normal psykologisk funktion.
Magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion.
Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning.

Kalium bidrar till normal muskelfunktion.
Kalium bidrar till att bibehålla normalt blodtryck.
Kalium bidrar till nervsystemets normala funktion.

Magnesium+
Kampanj Semestertider

Magnesium+

Bli piggare med magnesium

199 kr
249 kr
Elektrolytpulver 150 g
Kampanj Semestertider

Elektrolytpulver 150 g

För vätskebalansen

159 kr
199 kr
Magnesiumpulver 200 g - Citron
Nyheter
Kampanj Semestertider

Magnesiumpulver 200 g - Citron

3 sorters magnesium

383 kr
479 kr

Liknande artiklar

 • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

 • Mens, PMS och PMDS problem

  Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?

 • Egentid och återhämtning

  Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!

 • Gör din egen parfym

  Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

 • Basta - alla hälsofördelar

  Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

 • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

  Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

 • Ny energi och fokus - återhämtning

  Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

 • Ny energi och fokus - motion

  Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

 • Antioxidanter och fria radikaler

  Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

 • 5 tips för en god sömn

  Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

 • Oljor för sömnen

  Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

 • Sötsug och sockerberoende

  Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

 • Kom igång efter semestern

  Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

 • Kan man bromsa åldrandet?

  Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.

 • Bra fetter

  Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?

 • Vad är adaptogener?

  Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?

 • Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

  Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?

 • Klimakteriet

  Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

 • Mag- och tarmhälsa

  Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.

 • D-Vitamin

  Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

 • Solguide

  Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

 • Friskt och starkt hår

  Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

 • Kostråd för seniorer

  Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

 • Detox - hur gör man?

  En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

 • Kosttips för känslig mage

  Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.

 • Tips till vegetarianer och veganer

  Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

 • 5 tips för hälsosamma rutiner

  Hur, när och vad ska jag äta?

 • 7 tips för ett friskare hår

  Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

 • Naturliga myggmedel

  Naturligt myggmedel – gör det själv!

 • Tre olika typer av stress

  Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?

 • Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

  Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.

 • Kärlek bidrar till en god hälsa

  Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

 • Naturen vet bäst

  Varför är naturligt så bra?

 • Gamers, är som vilken idrottare som helst

  Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?

 • Magdalena Graafs skönhetstips

  Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

 • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

  Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

 • Vad är 16 weeks of hell?

  Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

 • Manlig Hälsa

  Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

 • Ny energi och fokus - Kost

  Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

 • Aminosyror, varför är de så viktiga?

  Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

 • Vad är en förkylning?

  Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

 • Att lyckas med nyårslöftet

  Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?

 • Hitta din viktbalans

  Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.