• Naturliga kosttillskott
 • Fri frakt inom Sverige
 • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Kosttips för känslig mage
Artiklar

Kosttips för känslig mage

Kosttips för de med känslig mage

Känslig mage kan innebära att man lätt blir uppblåst/svullen, att magen gör ont, att man blir förstoppad eller får diarré och/eller att man har förändrade avföringsvanor. Om du har problem med magen har du har säkert hört talas om IBS, eller “irriterad tarm”. Det är förmodligen samma sak som det man tidigare kallade “stressmage”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Kanske innebär det att du börjar krångla med maten, utesluta olika livsmedel i hopp om att hitta vad det är som påverkar magen. Men det är inte alltid hjälpsamt att experimentera på egen hand, faktum är att det kan förvärra problemen. När du börjar utesluta livsmedel ökar risken för näringsbrist - särskilt om kosten blir väldigt begränsad och ensidig. Men det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage – här är de vanligaste råden.

Vad kan skapa problem?

Socker
Tuggummi
Avokado
Alkohol
Lök och vitlök
Blomkål och vitkål
Äpple, päron, plommon
Mjölksocker (laktos)
Fruktsocker (fruktos)
Sötningsmedel - de flesta sorter
Koffein, kaffe och vissa tesorter
Bönor, linser, ärtor (baljväxter)
Bröd, pasta och gryn (fruktaner och galaktaner)
Inulin - fiber som tillsätts i många produkter ex. proteinbars
Kolsyrade drycker, ex. mineralvatten, energidryck, bubbel, läsk.

De kursiva livsmedlen/livsmedelstillsatserna är de värsta bovarna. Framför allt alkohol som dödar goda bakterier i tarmen och sötningsmedel som kan irritera tarmslemhinnan. För stort sockerintag kan leda till obalans i tarmfloran på grund av att det “matar” fel sorts bakterier i tarmen. Äter och dricker vi för mycket söta livsmedel är risken stor att vi inte får i oss tillräckligt med fibrer. Ett för lågt fiberintag skapar också obalans i tarmen. Detta eftersom fibrer (från exempelvis fullkorn, grönsaker, frukt och bär) matar de goda tarmbakterierna.

Att kolsyrade drycker kan skapa uppblåsthet är egentligen inget konstigt, vi dricker ju bubblor som fyller magen med gas. Detsamma händer när vi tuggar tuggummi - magen sväller upp eftersom vi sväljer luft. Dessutom innehåller tuggummin - och halstabletter - ofta sockeralkoholer (sötningsmedel) som i sin tur kan skapa problem.

Du har säkert märkt att kaffe har en tendens att “sätta igång” tarmen? Ibland är det önskvärt, exempelvis om man är trög i magen, men det är inte alltid lika trevligt. Koffeinet retar nämligen tarmen. Koffein finns i även i många energidrycker, svart och grönt te och mörk choklad (med hög kakaohalt).

Ska jag undvika laktos och gluten?

Det beror på. Är du laktosintolerant? Då mår du bättre av att undvika laktos. Vissa personer med IBS upplever dock att de reagerar på laktos trots att de inte har konstaterad laktosintolerans. Det är enkelt att välja laktosfria mjölkprodukter och det är ingen fara att utesluta laktos, så gör det om det hjälper din mage.

Det är dock inte lika enkelt när det kommer till gluten. Om du har celiaki eller veteallergi bör du absolut undvika gluten till 100%. Celiaki är en allvarlig sjukdom som skadar tarmen allvarligt om man inte undviker gluten i kosten. Har man inte celiaki eller allergi är det däremot inte farligt att äta gluten eller vete. Men man kan vara känslig mot gluten utan att ha celiaki. Det är ett fenomen som man inom forskning kallar för non celiac gluten sensitivity, NCGS (1).

Tyvärr finns det idag inget sätt att testa om man har NCGS (1). Det man kan göra är att gå till läkaren och testa sig för celiaki. Om du trots allt upplever att du reagerar på typiska gluteninnehållande livsmedel såsom bröd, pasta, müsli och flingor kan det vara särskilda fibrer du reagerar på, inte nödvändigtvis gluten (som faktiskt är proteiner). Dessa fibrer kallas fruktaner och galaktaner och ingår i kategorin FODMAPS. FODMAP är ett akronym för en samling fibrer (kolhydrater) som jäser i tarmen och därför kan skapa magproblem. FODMAP-fri kost används ibland som kostbehandling mot IBS, i samråd med en dietist.

Finns det risker med glutenfri kost?

Risken med att utesluta gluteninnehållande livsmedel är särskilda näringsbrister. Sädesslag som havre, råg, korn och vete är nämligen viktiga källor till näring, exempelvis järn, magnesium och B-vitaminer. Du riskerar alltså näringsbrist om du utesluter sädesslag utan att ersätta dem med något annat som ger samma näringsämnen. Dessutom är sädesslag en viktig källa till fullkorn. Det finns som tur är naturligt gluten- och FODMAP-fria livsmedel som innehåller fullkorn. Dessa brukar funka bra för dig som upplever att magen reagerar på bröd och pasta. Exempelvis havre, hirs, teff, durra och fullkornsris. I USA räknas ibland en del så kallade pseudocerealier som fullkorn, till exempel bovete, quinoa, amarant och linfrö.

Vad kan lindra besvären?

Pepparmynta
Probiotikatillskott
Bär som blåbär och lingon
Kiwi, broccoli, vitkål och rucola
Frön som chiafrön, linfrön, psylliumfrön
Yoghurt (naturell med mjölksyrabakterier)
Rätt sorts fibrer (gelbildande, vattenlösliga)
Fet fisk med omega-3 (lax, sill/strömming, makrill)
Grön banan, kall kokt potatis och konserverade röda linser

Det finns forskning som visar att pepparmynta kan lindra smärta vid IBS (2). Fibrer kan både förbättra och förvärra besvär från mag-tarmsystemet. Det är oftast en dosfråga. Det gäller att testa sig fram till en fibermängd som funkar för just din mage. Sen är det även skillnad på fibrer och fibrer. Det finns vattenlösliga fibrer och olösliga fibrer. Vattenlösliga fibrer verkar kunna lindra IBS enligt litteraturöversikter (3). Lösliga fibrer finns i havregryn, psylliumfrön, grönsaker, bär och frukt. Det är livsmedel som generellt sätt är hälsosamma och näringsrika för oss. Den lindrande effekten tros hänga ihop med att de bakterier som bryter ner dessa fibrer i tarmen producerar kortkedjiga fettsyror, bl.a. smörsyra (butyrat), som kan motverka inflammation och påverka tarmfloran.

Tarmflorans sammansättning har betydelse för vårt välmående, både i tarmen och överlag. Bakterier som finns i probiotikatillskott och mjölksyrade livsmedel såsom yoghurt, fil, kimchi och surkål kan bidra till en bättre tarmflora. Det är dock oklart vilka arter, stammar eller kombinationer av probiotika som har bäst effekt (3).

Omega-3 innehåller de essentiella fettsyrorna EPA och DHA som är livsviktiga för oss. De kan bl.a. bidra till sänkt inflammation, vilket kan lindra symtomen från magen. Resistent stärkelse som finns i grön banan, kall kokt potatis och röda linser matar de goda tarmbakterierna, bidrar till sänkt inflammation, ger bra mättnad och sänkt blodsocker (4). Bra magvänliga fibrer finns exempelvis i kiwi, broccoli, vitkål, rödkål och rucola (5).

Stress, mindful eating och rörelse

Även hur du äter och din stressnivå påverkar magen. Sitter du ner och äter i lugn och ro? Tuggar du maten ordentligt? Hur är miljön omkring dig där du äter? Faktorer som dessa påverkar magens förmåga att smälta maten. Behöver du bli bättre på att äta långsamt kan du kolla upp begreppet mindful eating. Det handlar om att äta i närvaro och att ge kroppen goda förutsättningar för matsmältning och näringsupptag. Vår stressnivå påverkar magen via nervsystemet. Därför är det klokt att prioritera återhämtning som yoga och god sömn, vilket främjar matsmältningen och stärker kroppen. Även daglig motion och regelbunden fysisk aktivitet gör underverk för magen. Så ta hand om dig och din mage med god sömn, återhämtande aktiviteter, näringsrik mat med lagom mycket fibrer och daglig rörelse.

Skribent: Lovisa Wilhelmsson, nutritionist.

Liknande artiklar

 • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

 • Mens, PMS och PMDS problem

  Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?

 • Egentid och återhämtning

  Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!

 • Gör din egen parfym

  Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

 • Basta - alla hälsofördelar

  Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

 • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

  Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

 • Ny energi och fokus - återhämtning

  Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

 • Ny energi och fokus - motion

  Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

 • Antioxidanter och fria radikaler

  Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

 • 5 tips för en god sömn

  Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

 • Oljor för sömnen

  Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

 • Sötsug och sockerberoende

  Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

 • Kom igång efter semestern

  Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

 • Kan man bromsa åldrandet?

  Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.

 • Bra fetter

  Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?

 • Vad är adaptogener?

  Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?

 • Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

  Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?

 • Klimakteriet

  Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

 • Mag- och tarmhälsa

  Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.

 • D-Vitamin

  Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

 • Solguide

  Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

 • Vätskebalans och elektrolyter

  Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?

 • Friskt och starkt hår

  Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

 • Kostråd för seniorer

  Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

 • Detox - hur gör man?

  En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

 • Tips till vegetarianer och veganer

  Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

 • 5 tips för hälsosamma rutiner

  Hur, när och vad ska jag äta?

 • 7 tips för ett friskare hår

  Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

 • Naturliga myggmedel

  Naturligt myggmedel – gör det själv!

 • Tre olika typer av stress

  Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?

 • Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

  Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.

 • Kärlek bidrar till en god hälsa

  Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

 • Naturen vet bäst

  Varför är naturligt så bra?

 • Gamers, är som vilken idrottare som helst

  Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?

 • Magdalena Graafs skönhetstips

  Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

 • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

  Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

 • Vad är 16 weeks of hell?

  Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

 • Manlig Hälsa

  Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

 • Ny energi och fokus - Kost

  Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

 • Aminosyror, varför är de så viktiga?

  Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

 • Vad är en förkylning?

  Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

 • Att lyckas med nyårslöftet

  Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?

 • Hitta din viktbalans

  Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.