• Naturliga kosttillskott
 • Fri frakt inom Sverige
 • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Gamers, är som vilken idrottare som helst
Artiklar

Gamers, är som vilken idrottare som helst

Gamers, de som spelar datorspel, var förr synonymt med nördar som satt i källaren och drack läsk och åt chips hela nätterna. Idag omsätter e-sporten miljardbelopp och eliten tränar med coacher, lever med teamet, har egna kockar och träningsprogram. Vad ska man tänka på om man vill öka sina prestationer och förutsättningar för att kunna spela på elitnivå?

För inte så länge sedan var tv- och data spelande något man gjorde själv eller i mindre skala med sina närmaste vänner. Idag kan man genom ett klick koppla upp sig och möta människor på andra sidan jorden. Detta har lett till en ny sport, e-sport. Det har vuxit enormt, och idag har e-sporten utvecklats till att vara en större sport än fotboll, om man ser till antalet tittare. Idag tittar nästan 500 miljoner människor på e-sport regelbundet. Industrin omsätter flera miljarder och intresset växer. Vi vet också att storheten har baksidor, för många av amatörspelarna, av ett liv med stillasittande, rubbade dygnsrytmer, övervikt och andra fysiska problem som lätt kan uppkomma utan fysisk aktivitet och med undermålig kost. Idag har elitspelarna, som ingår i sponsrade team, scheman innehållandes motion/träning och ofta egen kock som förser dem hälsosam mat. Spelarna är väl medvetna om att utan motion och näringsrik kost så försämras också prestationen i e-sport. Precis som vilka andra idrottare som helst.

Vilka kravs ställs på spelarna när man håller på med e-sport? Det kanske viktigaste är att kunna hålla fokus under en längre period. Utöver det så kan gamers göra flera hundra kommandon under loppet av en minut. Precis som i alla tävlingsmoment så är det ett högt stresspåslag, vilket gör att man måste kunna hålla sig lugn och fokuserad i spelet och sedan återhämta sig ordentligt efteråt.

Näring har en enorm påverkan på hur vi mår och fungerar. Näring fungerar inte bara som energi (kalorier), utan också något som kan förändra vårt humör och hur vår hjärnas kapacitet presterar. Vitaminer, mineraler och spårämnen tillsammans med protein, kolhydrater och fett ska alltså först och främst ge oss de energinivåer vi behöver för att klara av de uppgifter vi har framför oss, men som också strategiskt kan påverka hur vi känner oss.

Mat och rörelse fungerar i symbios. Efter ett träningspass så är det vanligt att man får en euforisk känsla efteråt, då frisätter vår kropp endorfiner som får oss att känna oss lyckliga. Det är därför rörelse är så viktigt. Efter en kopp kaffe, vad händer då? Jo då frisätts hormoner som gör oss motiverade och fokuserade. När man förstår att mat och rörelse har denna funktion på oss så ger det möjligheter att anpassa sin motion och kost efter vad man vill prestera.

Här kommer några tips på hur du genom några enkla knep kan förbättra din prestation inom e- sport:

- Starta dagen på bästa sätt. Att röra på sig tidigt samt äta näringsrikt under dagens första halva kommer ge en positiv effekt på resten av dagen. Ett bra träningspass följt av en näringsrik måltid kommer ge bättre resultat.
- Få in en rutin till träning. Ett kort och intensivt pass av antingen styrketräning eller intervallträning kommer förbättra din motivation och ork under resten av dagen.


- Rätt kost med bra råvaror. Bra fettsyror; tänk avokado, fisk, nötter, smör och frön. Bra kolhydrater; tänk grönsaker, potatis, sötpotatis och frukt. Rätt protein; som kan komma från animalier (kött, fisk och fågel) men också från växtriket.


- Undvik socker och snabba kolhydrater. Läsk, energidrycker, godis och skräpmat är det sista en riktig gamer äter. Snabb energi betyder också en snabb krasch och det passar inte en spelare som vill hålla koncentrationen hög under en längre tid. Snacks är inte fel under tiden du spelar för att hjälpa dig att hålla energin hög, men då ska det vara nyttigt som håller blodsockret i jämn nivå, som till exempel nötter, bär eller en smoothie.


- Kosttillskott. Att se till att man har fokus uppe under spelandet med en långvarig energi är något alla vill ha. Prova vår Organic PWO som innehåller naturligt koffein från guarana, aminosyror som motverkar trötthet och adaptogener som hjälper oss när stressnivåerna blir större. Magnesium och ett spektrum av b-vitaminer kommer också se till att nervsystemet fungerar som det ska samt bidrar till återhämtningen.


- Vatten och vätska. 1% för lite vatten försämrar koncentrationsförmågan. Se till att dricka tillräckligt med vatten. Du kan också prova vår vätskeersättning; Elektrolytpulver, som även är ett bra alternativ istället för energidryck med mycket socker.


- Ett extra komplement när man når balansen mellan bra kost och motion och sedan vill bättra på sina prestationer och fokuskan man göra med extra kosttillskott. Produkter som Fokus+ och Q10 som kan öka ditt fokus och bidrar till att minska mental trötthet och utmattning.

Premium Q10

Premium Q10

Upprätthåller din energinivå

319 kr
Organic PWO

Organic PWO

Pre-workout som ger långvarig energi

309 kr
Magnesium+

Magnesium+

Bli piggare med magnesium

249 kr

Liknande artiklar

 • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

 • Mens, PMS och PMDS problem

  Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?

 • Egentid och återhämtning

  Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!

 • Gör din egen parfym

  Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

 • Basta - alla hälsofördelar

  Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

 • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

  Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

 • Ny energi och fokus - återhämtning

  Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

 • Ny energi och fokus - motion

  Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

 • Antioxidanter och fria radikaler

  Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

 • 5 tips för en god sömn

  Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

 • Oljor för sömnen

  Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

 • Sötsug och sockerberoende

  Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

 • Kom igång efter semestern

  Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

 • Kan man bromsa åldrandet?

  Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.

 • Bra fetter

  Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?

 • Vad är adaptogener?

  Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?

 • Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

  Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?

 • Klimakteriet

  Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

 • Mag- och tarmhälsa

  Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.

 • D-Vitamin

  Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

 • Solguide

  Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

 • Vätskebalans och elektrolyter

  Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?

 • Friskt och starkt hår

  Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

 • Kostråd för seniorer

  Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

 • Detox - hur gör man?

  En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

 • Kosttips för känslig mage

  Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.

 • Tips till vegetarianer och veganer

  Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

 • 5 tips för hälsosamma rutiner

  Hur, när och vad ska jag äta?

 • 7 tips för ett friskare hår

  Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

 • Naturliga myggmedel

  Naturligt myggmedel – gör det själv!

 • Tre olika typer av stress

  Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?

 • Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

  Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.

 • Kärlek bidrar till en god hälsa

  Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

 • Naturen vet bäst

  Varför är naturligt så bra?

 • Magdalena Graafs skönhetstips

  Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

 • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

  Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

 • Vad är 16 weeks of hell?

  Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

 • Manlig Hälsa

  Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

 • Ny energi och fokus - Kost

  Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

 • Aminosyror, varför är de så viktiga?

  Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

 • Vad är en förkylning?

  Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

 • Att lyckas med nyårslöftet

  Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?

 • Hitta din viktbalans

  Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.