• Fri frakt inom Sverige
 • Kontakt
 • Hem
 • Inspiration
 • Artiklar
 • Gamers, är som vilken idrottare som helst

Gamers, de som spelar datorspel, var förr synonymt med nördar som satt i källaren och drack läsk och åt chips hela nätterna. Idag omsätter e-sporten miljardbelopp och eliten tränar med coacher, lever med teamet, har egna kockar och träningsprogram. Vad ska man tänka på om man vill öka sina prestationer och förutsättningar för att kunna spela på elitnivå?

För inte så länge sedan var tv- och data spelande något man gjorde själv eller i mindre skala med sina närmaste vänner. Idag kan man genom ett klick koppla upp sig och möta människor på andra sidan jorden. Detta har lett till en ny sport, e-sport. Det har vuxit enormt, och idag har e-sporten utvecklats till att vara en större sport än fotboll, om man ser till antalet tittare. Idag tittar nästan 500 miljoner människor på e-sport regelbundet. Industrin omsätter flera miljarder och intresset växer. Vi vet också att storheten har baksidor, för många av amatörspelarna, av ett liv med stillasittande, rubbade dygnsrytmer, övervikt och andra fysiska problem som lätt kan uppkomma utan fysisk aktivitet och med undermålig kost. Idag har elitspelarna, som ingår i sponsrade team, scheman innehållandes motion/träning och ofta egen kock som förser dem hälsosam mat. Spelarna är väl medvetna om att utan motion och näringsrik kost så försämras också prestationen i e-sport. Precis som vilka andra idrottare som helst.

Vilka kravs ställs på spelarna när man håller på med e-sport? Det kanske viktigaste är att kunna hålla fokus under en längre period. Utöver det så kan gamers göra flera hundra kommandon under loppet av en minut. Precis som i alla tävlingsmoment så är det ett högt stresspåslag, vilket gör att man måste kunna hålla sig lugn och fokuserad i spelet och sedan återhämta sig ordentligt efteråt.

Näring har en enorm påverkan på hur vi mår och fungerar. Näring fungerar inte bara som energi (kalorier), utan också något som kan förändra vårt humör och hur vår hjärnas kapacitet presterar. Vitaminer, mineraler och spårämnen tillsammans med protein, kolhydrater och fett ska alltså först och främst ge oss de energinivåer vi behöver för att klara av de uppgifter vi har framför oss, men som också strategiskt kan påverka hur vi känner oss.

Mat och rörelse fungerar i symbios. Efter ett träningspass så är det vanligt att man får en euforisk känsla efteråt, då frisätter vår kropp endorfiner som får oss att känna oss lyckliga. Det är därför rörelse är så viktigt. Efter en kopp kaffe, vad händer då? Jo då frisätts hormoner som gör oss motiverade och fokuserade. När man förstår att mat och rörelse har denna funktion på oss så ger det möjligheter att anpassa sin motion och kost efter vad man vill prestera.

Här kommer några tips på hur du genom några enkla knep kan förbättra din prestation inom e- sport:

- Starta dagen på bästa sätt. Att röra på sig tidigt samt äta näringsrikt under dagens första halva kommer ge en positiv effekt på resten av dagen. Ett bra träningspass följt av en näringsrik måltid kommer ge bättre resultat.
- Få in en rutin till träning. Ett kort och intensivt pass av antingen styrketräning eller intervallträning kommer förbättra din motivation och ork under resten av dagen.


- Rätt kost med bra råvaror. Bra fettsyror; tänk avokado, fisk, nötter, smör och frön. Bra kolhydrater; tänk grönsaker, potatis, sötpotatis och frukt. Rätt protein; som kan komma från animalier (kött, fisk och fågel) men också från växtriket.


- Undvik socker och snabba kolhydrater. Läsk, energidrycker, godis och skräpmat är det sista en riktig gamer äter. Snabb energi betyder också en snabb krasch och det passar inte en spelare som vill hålla koncentrationen hög under en längre tid. Snacks är inte fel under tiden du spelar för att hjälpa dig att hålla energin hög, men då ska det vara nyttigt som håller blodsockret i jämn nivå, som till exempel nötter, bär eller en smoothie.


- Kosttillskott. Att se till att man har fokus uppe under spelandet med en långvarig energi är något alla vill ha. Prova vår Organic PWO som innehåller naturligt koffein från guarana, aminosyror som motverkar trötthet och adaptogener som hjälper oss när stressnivåerna blir större. Magnesium och ett spektrum av b-vitaminer kommer också se till att nervsystemet fungerar som det ska samt bidrar till återhämtningen.


- Vatten och vätska. 1% för lite vatten försämrar koncentrationsförmågan. Se till att dricka tillräckligt med vatten. Du kan också prova vår vätskeersättning; Elektrolytpulver, som även är ett bra alternativ istället för energidryck med mycket socker.


- Ett extra komplement när man når balansen mellan bra kost och motion och sedan vill bättra på sina prestationer och fokuskan man göra med extra kosttillskott. Produkter som Fokus+ och Q10 som kan öka ditt fokus och bidrar till att minska mental trötthet och utmattning.

Elektrolytpulver 150 g - Citron
black friday 2021 komigen

Elektrolytpulver 150 g - Citron

Återställer vätskebalansen

152 kr
179 kr
Premium Q10
black friday 2021 komigen

Premium Q10

Upprätthåller din energinivå

279 kr
349 kr
Organic PWO
black friday 2021 komigen

Organic PWO

Långvarig energi (Pre-workout)

239 kr
299 kr
Magnesium+
black friday 2021 komigen

Magnesium+

Bli piggare med magnesium

175 kr
219 kr

Liknande artiklar

 • Aminosyror, varför är de så viktiga?
  Artiklar

  Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

 • 5 tips för hälsosamma rutiner
  Artiklar

  Hur, när och vad ska jag äta?

 • Ny energi och fokus - Del 1
  Artiklar

  Känner du dig energilös och har svårt att fokusera? Här får du tipsen på hur du ska kunna sova bättre och hitta tillbaka till din energi.

 • Ny energi och fokus - Del 2
  Artiklar

  Vi fokuserar i denna del på kost och hur du kan påverka din energi och ditt mående genom vad och h

 • Ny energi och fokus - Del 3
  Artiklar

  I tidigare delar har vi berättat om hur sömn och kost bidrar till mer energi och fokus. Rörelse, t

 • Ny energi och fokus del 4
  Artiklar

  Det här är sista delen i vår serie om hur man får energi och fokus för att må bra. I del 4 tar vi

 • Naturliga myggmedel
  Artiklar

  Naturligt myggmedel – gör det själv! Äntligen är sommaren här! Varma soliga dagar leder till lång

 • 7 tips för ett friskare hår
  Artiklar

  Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår! Håret, utseende och hälsa Vårt utseende h

 • Tre olika typer av stress
  Artiklar

  Tre olika typer av stress Vad är stress? Vilka typer av stress finns det? Hur kan du göra för att

 • Vad är 16 weeks of hell?
  Artiklar

  Vad är 16 Weeks Of Hell? Många har hört talas om det, men vet inte mer än så. Vad är det och vem