• Naturliga kosttillskott
 • Fri frakt inom Sverige
 • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Tre olika typer av stress
Artiklar

Tre olika typer av stress

Tre olika typer av stress

Vad är stress? Vilka typer av stress finns det? Hur kan du göra för att hantera stress?

Den emotionella och fysiologiska reaktionen på stress är och har varit livsnödvändig. Det är en signalering för ”slåss eller fly” systemet. Hjärtat slår snabbare, fokus på omgivningen ökar och vi förbereder oss för överlevnad.Vi kan för att förenkla begreppet dela upp stress i fysiskt, kemiskt och emotionellt. Dessa kan på sina egna sätt stjäla energi från oss och ge oss en känsla av trötthet, matthet och i vissa fall oro.

Fysisk stress: Är den som skapas av oförmågan att återhämta sig vid hård träning och fysisk belastning. Kan också skapas av hållningsfel, brist eller oförmåga av rörelse, för mycket rörelseförmåga, fel skor, fel sulor eller inhiberade muskulatur. Kan resultera i smärta och andra krämpor.

Kemisk stress: Är den stress som skapas av den inre och yttre omgivningen. Sämre näring som snabbmat, socker eller beroenden som cigaretter och koffein skapar alla en kemisk stress. Kemikalier och för lite sol är saker som påverkar oss negativt och kan bli en yttre stress.

Emotionell stress: Är den känslomässiga stressen som innefattar vår kognitiva förmåga. Här kommer synen på vår livssituation in. Arbete, familj och vänner. Denna visar sig ofta genom oro, brist på kvalitativ sömn eller en känsla av att vara orkeslös.

Dessa tre olika stressvariationer påverkar alla varandra både på kort och lång sikt. Ett exempel skulle kunna vara att du på måndagen tränar ett väldigt hårt pass (fysiskstress) men inte äter bra mat(kemiskstress) efter passet på grund av tidsbrist och för många arbetsuppgifter (emotionellstress) som chefen måste ha till morgondagen.

Oavsett vilken av de tre som påverkar dig så kommer effekten påverka dina binjurar. Binjurarna sitter ovanför vardera njure och har en direkt kontakt med vårt nervsystem. De är med och styr ”slås eller fly” reaktionen genom att producera hormoner som är essentiella för att vi ska kunna prestera. Dessa hormoner är med och påverkar reproduktionen, sexlust, tillväxt, elektrolytbalans och muskelfunktion. Det är därför stress kan påverka så många aspekter av vårt liv.

Binjurarnas ”kick” funktion är viktig och väldigt nyttig för kroppen när den är i balans. Långvarig och kronisk stress däremot är det som skapar utbrändheten som drabbar många människor. Att lära sig ta hand om både den fysiska, kemiska och emotionella biten är därför ett sätt att känna sig själv och kunna prestera bra både i sitt privat- och yrkesliv under en längre period.

 

Hur bör du hantera de olika stressvarianterna?

Fysisk stress:

- Fysisk stress är det som idag ofta räknas in som träning. Sverige är ett tränande land och det finns mängder av klasser och träningsformer att välja emellan. Överträning är egentligen oförmågan utav återhämtning. Du måste få tid för återhämtning!

- Ju mer man begär av sin kropp desto mer vill den ha tillbaka, ju hårdare du tränar desto mjukare behöver du återhämta dig.

- Att inta ett proteinpulver av kvalitet med kolhydrater, antioxidanter i sin naturliga form samt salter kan hjälpa din återhämtning med många procent fram tills du ska träna igen.

- När sommaren närmar sig så är det extra viktigt med elektrolyter då det visat att så lite som 1% vätska har en effekt på vår förmåga att producera kraft. Tänk på vätskebalansen!

 

Kemisk stress:

- Raffinerade kolhydrater och socker har en negativ effekt på personer med stressproblematik, ofta är det många som dessvärre väljer sötsaker och onyttig kost, men det är viktigt att kontrollera sitt intag, ju mindre desto bättre.

- Koffein har en stimulerande effekt, men ska inte överdoseras. Att se över sitt koffeinintag är en bra idé.

- Frukost är viktigt, att starta dagen med en proteinkälla och en bra fettkälla är att rekommendera. Undvik snabba kolhydrater för att ha en bättre och jämnare energi under dagen.

 

Emotionell stress:

- Emotionell stress påverkas av hur vi upplever vår omgivning, förmåga att säga nej är viktigt.

- Oroa dig inte över sådant du inte kan påverka, det skapar bara ångest i slutändan. Att försöka vara närvarande i nuet. Meditation och mindfullness är bra redskap för att vara i nuet. Även träning, den kan dock behöva vara mjukare och lugnare om du redan är uppe i stresscykeln.

- Att dela med sig av sin oro genom att prata om den kan hjälpa.

 

Genom att se på stress ur tre olika synvinklar kan man lättare förstå hur man själv kan hantera det man upplever och ser att man agerar efter, och som man behöver arbeta på. Vissa vill ha mer energi och andra vill på ett bättre sätt kunna planera sin prestation genom att förstå sig själva oavsett vad ditt mål är, så kan man genom att planera och tänka sig för vad man stoppar i munnen påverka sin prestation och energi. På samma sätt kan det påverka hur vi mår och hur lätt vi blir stressade.

Liknande artiklar

 • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

 • Mens, PMS och PMDS problem

  Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?

 • Egentid och återhämtning

  Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!

 • Gör din egen parfym

  Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

 • Basta - alla hälsofördelar

  Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

 • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

  Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

 • Ny energi och fokus - återhämtning

  Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

 • Ny energi och fokus - motion

  Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

 • Antioxidanter och fria radikaler

  Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

 • 5 tips för en god sömn

  Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

 • Oljor för sömnen

  Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

 • Sötsug och sockerberoende

  Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

 • Kom igång efter semestern

  Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

 • Kan man bromsa åldrandet?

  Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.

 • Bra fetter

  Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?

 • Vad är adaptogener?

  Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?

 • Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

  Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?

 • Klimakteriet

  Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

 • Mag- och tarmhälsa

  Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.

 • D-Vitamin

  Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

 • Solguide

  Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

 • Vätskebalans och elektrolyter

  Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?

 • Friskt och starkt hår

  Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

 • Kostråd för seniorer

  Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

 • Detox - hur gör man?

  En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

 • Kosttips för känslig mage

  Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.

 • Tips till vegetarianer och veganer

  Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

 • 5 tips för hälsosamma rutiner

  Hur, när och vad ska jag äta?

 • 7 tips för ett friskare hår

  Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

 • Naturliga myggmedel

  Naturligt myggmedel – gör det själv!

 • Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

  Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.

 • Kärlek bidrar till en god hälsa

  Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

 • Naturen vet bäst

  Varför är naturligt så bra?

 • Gamers, är som vilken idrottare som helst

  Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?

 • Magdalena Graafs skönhetstips

  Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

 • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

  Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

 • Vad är 16 weeks of hell?

  Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

 • Manlig Hälsa

  Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

 • Ny energi och fokus - Kost

  Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

 • Aminosyror, varför är de så viktiga?

  Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

 • Vad är en förkylning?

  Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

 • Att lyckas med nyårslöftet

  Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?

 • Hitta din viktbalans

  Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.