• Naturliga kosttillskott
 • Fri frakt inom Sverige
 • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Antioxidanter och fria radikaler
Artiklar

Antioxidanter och fria radikaler

Vad är antioxidanter och fria radikaler?

Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

Fria radikaler är instabila molekyler som bildas naturligt i våra kroppar som ett resultat av ämnesomsättningen och som även kan komma från yttre källor som föroreningar och UV-strålning. Dessa radikaler är kända för att vara skadliga eftersom de har en tendens att "stjäla" elektroner från andra molekyler i kroppen, vilket i sin tur kan orsaka skador på celler och DNA. Detta är en process som kallas oxidation och kan vara en grundläggande faktor i åldrande och olika sjukdomar, inklusive cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Här kommer antioxidanter in i bilden. Antioxidanter är föreningar som hjälper till att bekämpa de skadliga effekterna av fria radikaler. De fungerar genom att donera sina egna elektroner till fria radikaler, vilket neutraliserar dem och förhindrar att de skadar kroppens celler och vävnader. Antioxidanter finns i en mängd olika livsmedel, inklusive frukt, grönsaker, nötter och bär, samt i kosttillskott.

Här är 10 exempel på vanliga antioxidanter och var du hittar dem:

C-vitamin (askorbinsyra): Finns i citrusfrukter som apelsiner och grapefrukt, samt i grönsaker som paprika och broccoli. C-vitamin är förutom antioxidant viktigt för uppbyggnad av brosk- och benvävnad samt underlättar järnupptaget från maten.

E-vitamin (tokoferoler och tokotrienoler): Förekommer i nötter, frön, vegetabiliska oljor och gröna bladgrönsaker. E-vitamin skyddar våra vävnader genom att förhindra att fleromättade fetter i cellmembran bryts ner.

Beta-karoten: En typ av A-vitamin som finns i gula och orangea frukter och grönsaker som morötter, sötpotatis och pumpa. Betakaroten ingår i fiberrika livsmedel och har visat sig kunna minska den skadliga effekten av LDL-kolesterol på artärerna.

Selen: Ett mineral som fungerar som en antioxidant och finns i livsmedel som nötter, frön, kött och skaldjur. Selen är viktig för immunsystemet och sköldkörteln.

Zink: Ett annat mineral som fungerar som antioxidant och finns i kött, bönor och nötter. Även zink är viktigt för immunsystemet och ingår dessutom i 100-tals olika enzymer i kroppen.

Flavonoider: En grupp antioxidanter som finns i ett brett utbud av livsmedel, inklusive frukt, grönsaker, grönt te och rött vin. Flavonoider kopplas bland annat till hjärt-kärlhälsa och verkar kunna hämma tillväxten av vissa cancerceller.

Resveratrol: En antioxidant som finns i rödvin, druvor och nötter. Föreslås ha åldersbromsande och antiinflammatoriska egenskaper, men forskning på människor behövs för att stärka dessa effekter.

Lykopen: Finns i tomater, vattenmelon och grapefrukt och kopplas till bland annat hudhälsa genom att lykopen genom sin antioxidativa effekt skyddar huden från att skadas av UV-strålning. Lykopen har också antiinflammatoriska egenskaper.

Koenzym Q10 (ubiquinone): En antioxidant som produceras naturligt i kroppen och finns även som kosttillskott. Koenzym Q10 spelar en central roll i cellernas energiproduktion. Det är nödvändigt för den process som skapar adenosintrifosfat (ATP), kroppens huvudsakliga energimolekyl. Q10 är även viktig för hjärtat och finns i riklig mängd i hjärtmuskelceller.

Glutation: En viktig antioxidant som finns i kroppen och hjälper till att skydda cellerna från skador. Glutation har en koppling till åldrandeprocessen och har undersökts för dess roll i att förebygga åldersrelaterade sjukdomar och bibehålla ungdomlig hälsa. Därför är glutation ett populärt inslag i skönhetsprodukter.

Dessa är bara några exempel på antioxidanter, och det är viktigt att äta en varierad kost för att säkerställa att du får en bredd av dessa föreningar för att stödja din kropp i att bekämpa fria radikaler och bibehålla god hälsa.
Att ha en tillräcklig mängd antioxidanter i kosten är viktigt eftersom det kan hjälpa till att minska risken för kroniska sjukdomar och förbättra den övergripande hälsan. Det är också viktigt att undvika överdriven konsumtion av antioxidanter, eftersom för mycket av dem kan vara skadliga och till och med hämma kroppens naturliga försvarsmekanismer.

Sammanfattningsvis är det viktigt att förstå begreppen antioxidanter och fria radikaler, eftersom de spelar en avgörande roll i att påverka vår hälsa och åldrande. Genom att äta en varierad och balanserad kost som är rik på antioxidanter och undvika skadliga vanor som rökning och överdriven alkoholkonsumtion kan vi bidra till att skydda vår kropp från skador och sjukdomar orsakade av fria radikaler.

Skribent: Lovisa Söderman, näringsfysiolog
Instagram: @kostkunskap.se

Liposomal Vitamin C

Liposomal Vitamin C

Högdoserad flytande Vitamin C med smak av ananas

369 kr
Premium Selen

Premium Selen

Med chiafrön & broccoli

139 kr
Q10 200 mg

Q10 200 mg

Upprätthåller och bidrar till bra energinivå

399 kr
Premium Sol
Betakaroten

Premium Sol

Naturligt stöd för huden

349 kr
Premium Zink

Premium Zink

Viktig för kroppens immunförsvar

159 kr
Balans Kvinna

Balans Kvinna

Multiprodukt för kvinnor

349 kr
Quercetin - 120 kaps

Quercetin - 120 kaps

Quercetin är mest känt för sina egenskaper som bioflavonoid

399 kr
E-vitamin EKO - Kallpressad

Liknande artiklar

 • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

 • Mens, PMS och PMDS problem

  Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?

 • Egentid och återhämtning

  Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!

 • Gör din egen parfym

  Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

 • Basta - alla hälsofördelar

  Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

 • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

  Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

 • Ny energi och fokus - återhämtning

  Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

 • Ny energi och fokus - motion

  Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

 • 5 tips för en god sömn

  Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

 • Oljor för sömnen

  Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

 • Sötsug och sockerberoende

  Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

 • Kom igång efter semestern

  Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

 • Kan man bromsa åldrandet?

  Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.

 • Bra fetter

  Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?

 • Vad är adaptogener?

  Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?

 • Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

  Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?

 • Klimakteriet

  Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

 • Mag- och tarmhälsa

  Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.

 • D-Vitamin

  Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

 • Solguide

  Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

 • Vätskebalans och elektrolyter

  Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?

 • Friskt och starkt hår

  Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

 • Kostråd för seniorer

  Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

 • Detox - hur gör man?

  En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

 • Kosttips för känslig mage

  Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.

 • Tips till vegetarianer och veganer

  Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

 • 5 tips för hälsosamma rutiner

  Hur, när och vad ska jag äta?

 • 7 tips för ett friskare hår

  Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

 • Naturliga myggmedel

  Naturligt myggmedel – gör det själv!

 • Tre olika typer av stress

  Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?

 • Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

  Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.

 • Kärlek bidrar till en god hälsa

  Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

 • Naturen vet bäst

  Varför är naturligt så bra?

 • Gamers, är som vilken idrottare som helst

  Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?

 • Magdalena Graafs skönhetstips

  Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

 • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

  Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

 • Vad är 16 weeks of hell?

  Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

 • Manlig Hälsa

  Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

 • Ny energi och fokus - Kost

  Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

 • Aminosyror, varför är de så viktiga?

  Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

 • Vad är en förkylning?

  Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

 • Att lyckas med nyårslöftet

  Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?

 • Hitta din viktbalans

  Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.