• Naturliga kosttillskott
 • Fri frakt inom Sverige
 • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Aminosyror, varför är de så viktiga?
Artiklar

Aminosyror, varför är de så viktiga?

Som många vet så är proteiner vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av. Protein byggs upp av aminosyror, därför måste vi ha aminosyror, för att vår kropp ska kunna bygga proteiner. Det är helt enkelt nödvändigt för en normal funktion och därför är det inte bara atleter och muskelbyggare som borde ha intresse för aminosyror - utan även vardagsmotionären, senioren och den unga vuxna.

Ordet protein kommer från grekiskans proteos som betyder ”den första” eller ”den viktigaste”, vilket pekar på vikten av protein och aminosyror. Om vi tittar närmare på hur proteiner ser ut kan vi se att de är uppbyggda som en kedja. Varje länk som finns i proteinets kedja är en aminosyra. Det är detta som gör att vi säger att protein och aminosyror nästan är samma sak, även om det såklart är lite mer komplicerat än så. När vi får i oss proteiner kommer dessa att brytas ner till aminosyror då de når vår tarm. Där kan syrorna tas upp av kroppen och bli till nya proteiner som bygger upp vår kropp. Det här är en fascinerande process som fungerar på ett helt naturligt sätt så länge som du äter en bra och varierad kost. Kost som innehåller mycket aminosyror är bla; kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. För den som är vegan eller vegetarian (eller inte äter ägg eller mjölk) finns det andra vegetabiliska källor till aminosyror som; sojabönor, baljväxter, nötter, gröna blad och sädeskorn.

Aminosyror delas in i två kategorier; essentiella aminosyror och icke-essentiella aminosyror. De aminosyror som vi måste få i oss via kosten och inte kan tillverka själva kallas för essentiella aminosyror, medan de som vår kropp själv kan bilda kallas för icke-essentiella. Även de aminosyror som vår kropp kan tillverka är dock beroende av de essentiella aminosyrorna eftersom de essentiella är med i själva tillverkningsprocessen i kroppen. Om du får brist på en essentiell aminosyra kan det leda till att du även får brist på en aminosyra som din kropp producerar på egen hand. Då på grund av att det saknas ingredienser under tillverkningsprocessen. Därför är det viktigt att ha en god balans av alla aminosyror, men främst av de essentiella – de vi inte kan tillverka själva. Det finns 10 stycken essentiella aminosyror, men forskning har visat att det är åtta som är viktigast för oss vuxna:

Fenylalanin
Treonin
Valin
Lysin
Tryptofan
Metionin
Leucin
Isoleucin

För barn finns det ytterligare två aminosyror som de måste få i sig: Arginin och Histidin. Histidin har vid senare års forskning även visat sig ha betydelse för vuxna, och debatteras just nu om den ska ingå i de ”8 viktigaste” eller inte.

Hur mycket aminosyror behöver man

Du som tränar hårt kan med fördel äta mer protein och aminosyror och spannet bör ligga på mellan 1,4 till 2,0 gram protein per dag och kilo kroppsvikt. Med det sagt är det högst individuellt hur mycket protein och aminosyra du behöver och kan tillgodose dig per dag. Hur mycket protein du behöver påverkas av hur ofta du tränar, vad du tränar och hur mycket du väger. Det betyder att ditt behov av aminosyror kan förändras i enlighet med din träning, vikt och din livsstil.

Vegetarianer och veganer kan få i sig proteiner genom vegetabilier. De som även äter ägg och mejeriprodukter får också i sig aminosyror via dessa. Det gäller dock att vara medveten om vilka källor som kommer att krävas och att få i sig tillräckligt av varje sort. Better You har ett fullvärdigt protein uppbyggt på ärta och havre – perfekt för veganer/vegetarianer.

Är du gravid eller ammar kan du behöva mer aminosyror än normalt. För att undvika brist på aminosyror under denna period kan det vara bra att försöka få i sig mer än vanligt. Livsmedelverket rekommenderar vuxna att ligga på 0,8 % per kg och dag, men spädbarn rekommenderar de ligga på 1,8 % - alltså är aminosyror ett viktigt tillskott vid graviditet och amning. Speciellt om du som förälder äter specialkost. Vi rekommenderar Better You´s Premium EAA som har en bra dos av alla essentiella plus extra utav L-glutamin, en icke essentiell aminosyra som det ofta behövs extra av vid stora ansträngningar för kroppen.

När vi blir äldre äter vi ofta mindre, som följd av att vi är mer stilla och mindre aktiva. Det betyder dock inte att behovet av aminosyror minskar med åldern. Tvärtom rekommenderas ofta ett lite högre proteinintag då vi vet att äldre behöver mer protein för att bibehålla sin muskelmassa. Det är ganska vanligt att äldre på grund av förändrade kost- och levnadsvanor inte får i sig tillräckligt mycket proteiner. Better You´s Gainer är ett utmärkt tillskott för seniorer, då det innehåller både protein och långsamma kolhydrater, samt är lätt att blanda ner i sin frukostfil/yoghurt eller liknande.

Det kan vara mycket svårt att avgöra om du har brist på en eller flera aminosyror och även vilken du i sådana fall har brist av. Listan här nedan kan eventuellt vara en bra vägledning åt dig, men vanligtvis är en kombination av alla aminosyror bäst att inta. Här kommer några exempel på symtom och vilken aminosyra som kan fattas:

•   Oro i kroppen och sömnproblem – Kan vara brist på tryptofan.
•   Infektionskänslighet, ex återkommande herpes – Kan vara brist på lysin.
•   Problem med mage/matsmältningen – Kan vara brist på treonin.
•   Dåligt närminne / svårt att komma ihåg – Kan vara brist på fenylalanin.
•   Håravfall – Kan vara brist på metionin.

Vad är skillnaden på BCAA och EAA?

En vanlig fråga är vad skillnaden på BCAA och EAA är. Båda två är värdefulla tillskott för den som vill bygga muskler eller motverka att de muskler man har bryts ned. EAA innehåller fler essentiella aminosyror än BCAA. BCAA står för grenade aminosyror (Branched Chain Amino Acids) och innehåller endast tre essentiella aminosyror. EAA står för (Essential Amino Acids) och innehåller de åtta viktigaste essentiella aminosyror. Både BCAA och EAA innehåller aminosyrorna i dess fria form vilket ger ett mycket snabbt och effektivt upptag.

När ska jag dricka mina aminosyror?

För att få bästa möjliga effekt av dina aminosyror är det bra att ta dem på tom mage, tidigast två timmar efter senaste måltid. Kroppen är nämligen inte selektiv i vilka aminosyror dem tar upp, så om du ätit någonting innehållandes protein tar den upp det med. Det i sin tur bromsar upptaget av BCAA eller EAA. Vanligast är att dricka direkt efter träning, då man oftast heller inte ätit på 2 timmar.

Vegansk Gainer

Vegansk Gainer

Viktökning med långsamma kolhydrater & tre proteinkällor

339 kr
BCAA Pulver

BCAA Pulver

För dig som tränar styrketräning

339 kr
Premium EAA

Premium EAA

Essentiella aminosyror med vitaminer & elektrolyter

399 kr
Aminotabletter

Aminotabletter

Aminosyror från vassleprotein i smidig tablettform

199 kr

Liknande artiklar

 • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

 • Mens, PMS och PMDS problem

  Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?

 • Egentid och återhämtning

  Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!

 • Gör din egen parfym

  Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

 • Basta - alla hälsofördelar

  Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

 • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

  Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

 • Ny energi och fokus - återhämtning

  Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

 • Ny energi och fokus - motion

  Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

 • Antioxidanter och fria radikaler

  Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

 • 5 tips för en god sömn

  Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

 • Oljor för sömnen

  Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

 • Sötsug och sockerberoende

  Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

 • Kom igång efter semestern

  Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

 • Kan man bromsa åldrandet?

  Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.

 • Bra fetter

  Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?

 • Vad är adaptogener?

  Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?

 • Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

  Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?

 • Klimakteriet

  Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

 • Mag- och tarmhälsa

  Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.

 • D-Vitamin

  Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

 • Solguide

  Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

 • Vätskebalans och elektrolyter

  Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?

 • Friskt och starkt hår

  Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

 • Kostråd för seniorer

  Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

 • Detox - hur gör man?

  En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

 • Kosttips för känslig mage

  Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.

 • Tips till vegetarianer och veganer

  Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

 • 5 tips för hälsosamma rutiner

  Hur, när och vad ska jag äta?

 • 7 tips för ett friskare hår

  Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

 • Naturliga myggmedel

  Naturligt myggmedel – gör det själv!

 • Tre olika typer av stress

  Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?

 • Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

  Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.

 • Kärlek bidrar till en god hälsa

  Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

 • Naturen vet bäst

  Varför är naturligt så bra?

 • Gamers, är som vilken idrottare som helst

  Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?

 • Magdalena Graafs skönhetstips

  Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

 • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

  Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

 • Vad är 16 weeks of hell?

  Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

 • Manlig Hälsa

  Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

 • Ny energi och fokus - Kost

  Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

 • Vad är en förkylning?

  Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

 • Att lyckas med nyårslöftet

  Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?

 • Hitta din viktbalans

  Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.