Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden! Bli medlem nu
Artiklar
7 tips för ett friskare hår
Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!
Håret, utseende och hälsa
Vårt utseende har varit viktigt för oss sedan urminnes tider. Att klä upp sig, ta hand om sitt yttre och trivas med sig själv är något som är tidslöst. De forntida egyptierna värnade om sin renlighet och vårdade sitt utseende. De tvättade sig i Nilen och använde hud- och hårvårdsprodukter som ofta var gjorda på djurfett och krita. Man tillverkade även produkter för att dofta gott. Vikingarna i Norden la också mycket tid på sin skönhet med både smink, frisyrer och männen vårdade och ansade sina skägg.
Håret har alltid varit viktigt och i många länder och tidsepoker även en statusmarkering. Idag kan man använda håret för analys till att se vår hälsostatus och vi vet nu att för att få ett starkt och friskt hår så måste man vårda både in och utsida.
Håranalys
En hårmineralanalys är en form av hälsoanalys som mäter kroppens näring och mineralstatus. Vi behöver ha våra vitaminer, mineraler, aminosyror och andra näringsämnen i både tillräcklig mängd och i balans. En hårmineralanalys gör en mätning av mineraler, spårämnen och metaller och kan berätta för dig hur din kropp mår och hur du eventuellt behöver äta och leva för att få en hälsosam balans.
Hårets kvalitet inifrån och ut
Vitaminer, mineraler och enzymer är delaktiga i många funktioner i vår kropp. Tillsammans med makronäringsämnen som protein, fett och kolhydrater så försörjer de våra celler som då kan repareras och skapa mer energi. Alla dessa essentiella ämnen transporteras med små, små blodkärl till olika slutstationer i kroppen. I hårets fall så ska denna transport av näringsämnen ske till hårroten. Där kan alla ämnen göra nytta så att det nya håret som växer får all den näring det behöver.
Vi kan inte jämföra vårt hår med andras då genetiska aspekter spelar en stor roll och vi har olika struktur från födseln. Dock kan vi påverka till viss del. Ett hår som inte är friskt (och oftas därmed är din allmän hälsa kanske inte så god) visar sig genom att man kan tappa mycket hår, hårstråna går lätt av, håret blir “frissigt” och sprött, det blir matt och torrt.
7 tips för ett bättre hår
Ett hälsosamt leverne är ett måste för att behålla sin kvalitet på håret över tid, här är ytterligare några tips för att håret ska må bra och se friskt och fräscht ut.
1. Att massera sin hårbotten när man duschar ger ökad cirkulation i hårbotten, vilket stimulerar hårväxten.
2. Ingen rökning!
3. Äta en näringsrik och varierad kost och få i sig tillräckligt med vätska, är mycket viktiga aspekter för håret.
4. Eventuellt tillsätta vissa enskilda vitaminer som; biotin och mineralerna zink och selen eller Hair som innehåller både vitaminer och mineraler, som bidrar till ett normalt hår.
5. Skydda håret mot slitage. All form av håruppsättningar, styling med hårprodukter, och användandet av värmeverktyg sliter på håret. Använd värmeskydssprodukter.
6. Även solen och saltvatten sliter på håret, skydda håret med en keps eller solhatt.
7. Ta hand om hårbotten med näringsrika produkter. Till exempel kan du göra inpackningar med kallpressade oljor som avokadoolja, jättenattljusolja och jojobaolja som är fantastiska och fyllda med viktiga fettsyror och andra näringsämnen som vårdar ditt hår. Kan med fördel göras över natten med en handuk runt håret.
Ta hand om håret, utifrån och inifrån!
Liknande artiklar
Hyrox trendsport
Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!
Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?
Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!
Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.
Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.
Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!
Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.
Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.
Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?
Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.
Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?
Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!
Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.
Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.
Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?
Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?
Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?
Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>
Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.
Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.
Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?
Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?
Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!
Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >
En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.
Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.
Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.
Hur, när och vad ska jag äta?
Naturligt myggmedel – gör det själv!
Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?
Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.
Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.
Varför är naturligt så bra?
Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?
Få enkla och praktiska tips från Magdalena.
Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?
Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?
Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?
Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!
Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.
Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?
Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?
Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.