• Naturliga kosttillskott
 • Fri frakt inom Sverige
 • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Mens, PMS och PMDS problem
Artiklar

Mens, PMS och PMDS problem

Mens, PMS och PMDS problem

Många kvinnor upplever olika typer av menstruationsproblem under sin livstid, till exempel har vissa väldigt ont i magen och rygg, och blir väldigt trötta under mensen, så pass att det påverkar vardagen. Två andra problem som kan påverka vardagen innan mens är PMS (premenstruellt syndrom) och PMDS (premenstruell dysforisk störning) som handlar mer om humöret. Dessa besvär kan vara mycket påfrestande och påverkar kvinnors dagliga liv till ett mörkt helvete.

Det är vanligast att man får problem med PMS och PMDS efter 30-års ålder, eller efter man fött barn. Även om vissa också kan få det redan i tonåren. För att få bättre koll på sin menscykel så kan man notera ändringar i till exempel en app. Många telefoner har funktionen i sin hälsoapp, annars finns bra appar att ladda ned. När man vet att man går in i sin ägglossningsperiod så kan man lättare förstå hur sin kropp reagerar både fysiskt och psykiskt om man gör anteckningar om det. Och man kan vara extra uppmärksam på hur man kan hjälpa sig själv och även förklara för de närmsta hur man mår och om man vill ha stöd och hjälp.


Visste du?
> 8 år i genomsnitt blöder en kvinna under sin livstid.
> 80 000 kr kostar mensskydd i genomsnitt under en kvinnas livstid.
> Som första landet i Europa har Spanien infört att kvinnor med allvarliga menssmärtor kan få upp till 3 dagar  ledigt per månad.


PMS och PMDS: Vad är skillnaden?
PMS och PMDS skiljer sig åt i intensitet och hur det påverkar en kvinnas liv. PMS är vanligt förekommande och kan innefatta symptom som humörsvängningar, ömhet i brösten, trötthet och uppblåsthet. Dessa symtom uppstår vanligtvis några dagar före menstruationen och lindras när menstruationen börjar.
PMDS en mer allvarlig form av premenstruella besvär. Det kännetecknas av kraftiga känslomässiga symptom som depression, gråtattacker, ångest, ilska och irritabilitet och kan pågå från ägglossning fram till mensen kommer, vilket ofta varar ca 14 dagar. PMDS kan vara mycket påfrestande och kräva professionell vård och många gånger behöver man medicineras med antidepressiva mediciner under dessa veckor.

 


Visste du?
> 30% av alla kvinnor lider av PMS
> 3-5% av alla kvinnor lider av PMDS.


 

Hälsosam kost som en lösning
En av de mest effektiva sätten att hantera PMS och PMDS är att äta en hälsosam kost. Vissa näringsämnen har visat sig hjälpa till att lindra symtomen. Omega-3-fettsyror, som finns i fet fisk som lax och chiafrön, kan minska inflammation och förbättra humöret. Kalcium, som finns i mejeriprodukter och mörkbladiga grönsaker, kan lindra ömhet i brösten och minska trötthet.
Att bli mer sötsugen veckorna innan mens är vanligt, men var uppmärksam på detta! Att minska intaget av salt, socker och koffein kan också hjälpa till att minimera vätskeansamling och uppblåsthet. Att äta regelbundna små måltider och undvika snabbmat kan också hjälpa till att stabilisera blodsockernivån och förbättra energin. Läs gärna vår artikel ”sötsug & sockerberoende”.

 

Regelbunden träning för att lindra besvär
Fysisk aktivitet har visat sig vara en effektiv lösning för att hantera både PMS och PMDS. Regelbunden träning frigör endorfiner, kroppens naturliga smärtlindrare och humörförbättrare. Det kan också hjälpa till att minska stress och förbättra sömnen. Detta behöver dock ske under hela månaden, inte bara under problemperioderna för att kroppen ska få en jämn balans.
Det är viktigt att hitta en träningsrutin som passar din livsstil och fysiska förmåga. Promenader, löpning och simning kan vara särskilt fördelaktiga. Yoga och stretching kan också hjälpa till att lindra muskelspänningar och lugna sinnet.

 

Kosttillskott som ett komplement
I vissa fall kan kosttillskott vara ett användbart komplement till en hälsosam kost och regelbunden träning. Omega och jättenattljusolja är nyttiga fetter som kan bidra till ökad hormonell balans. D-vitamin, magnesium och zink har visat sig ha positiva effekter på PMS-symtom då de påverkar ditt lugn.
Det är dock viktigt att rådgöra med en läkare innan du börjar ta några kosttillskott, särskilt om du har andra medicinska tillstånd eller tar andra läkemedel.

 

Fler sätt för att hantera PMS och PMDS
Förutom kost, träning och kosttillskott finns det andra strategier som kan hjälpa till att hantera PMS och PMDS. Stresshanteringstekniker som meditation, djupandning och avslappningsövningar kan vara mycket effektiva. Regelbunden sömn är också viktig för att minska trötthet och irritabilitet.

Det är viktigt att komma ihåg att PMS och PMDS är vanliga och att det finns hjälp tillgänglig. Om dina symtom är svåra och påverkar din livskvalitet betydligt bör du söka professionell vård och diskutera behandlingsalternativ med en läkare/gynekolog.

Sammanfattningsvis kan en kombination av hälsosam kost, regelbunden träning, kosttillskott och andra livsstilsändringar hjälpa till att lindra PMS och PMDS. Varje kvinna är unik, så det är viktigt att hitta de strategier som fungerar bäst för dig. Med rätt behandling och stöd kan kvinnor få en enklare och mer behaglig menstruationscykel och vardag.

Premium Omega-3-6-9

Premium Omega-3-6-9

Högkvalitativ fiskolja rik på omega-3,6 & 9

319 kr
Vitamin D3+K2

Vitamin D3+K2

För immunförsvar & normal benstomme

279 kr
Premium Zink

Premium Zink

Viktig för kroppens immunförsvar

159 kr
Balans Kvinna

Balans Kvinna

Multiprodukt för kvinnor

349 kr
Magnesiumpulver 200 g - Citron
Nyheter
Kampanj Semestertider

Magnesiumpulver 200 g - Citron

3 sorters magnesium

383 kr
479 kr

Liknande artiklar

 • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

 • Egentid och återhämtning

  Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!

 • Gör din egen parfym

  Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

 • Basta - alla hälsofördelar

  Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

 • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

  Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

 • Ny energi och fokus - återhämtning

  Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

 • Ny energi och fokus - motion

  Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

 • Antioxidanter och fria radikaler

  Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

 • 5 tips för en god sömn

  Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

 • Oljor för sömnen

  Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

 • Sötsug och sockerberoende

  Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

 • Kom igång efter semestern

  Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

 • Kan man bromsa åldrandet?

  Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.

 • Bra fetter

  Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?

 • Vad är adaptogener?

  Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?

 • Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

  Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?

 • Klimakteriet

  Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

 • Mag- och tarmhälsa

  Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.

 • D-Vitamin

  Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

 • Solguide

  Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

 • Vätskebalans och elektrolyter

  Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?

 • Friskt och starkt hår

  Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

 • Kostråd för seniorer

  Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

 • Detox - hur gör man?

  En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

 • Kosttips för känslig mage

  Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.

 • Tips till vegetarianer och veganer

  Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

 • 5 tips för hälsosamma rutiner

  Hur, när och vad ska jag äta?

 • 7 tips för ett friskare hår

  Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

 • Naturliga myggmedel

  Naturligt myggmedel – gör det själv!

 • Tre olika typer av stress

  Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?

 • Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

  Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.

 • Kärlek bidrar till en god hälsa

  Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

 • Naturen vet bäst

  Varför är naturligt så bra?

 • Gamers, är som vilken idrottare som helst

  Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?

 • Magdalena Graafs skönhetstips

  Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

 • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

  Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

 • Vad är 16 weeks of hell?

  Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

 • Manlig Hälsa

  Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

 • Ny energi och fokus - Kost

  Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

 • Aminosyror, varför är de så viktiga?

  Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

 • Vad är en förkylning?

  Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

 • Att lyckas med nyårslöftet

  Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?

 • Hitta din viktbalans

  Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.