Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden! Bli medlem nu
Artiklar
Friskt och starkt hår
Friskt och starkt hår
Vi tappar omkring 50 till 150 hårstrån per dag, vilket är helt naturligt. Ibland händer det saker i livet som gör att vi tappar ännu mer hår. Det kan bero på flera faktorer så som näringsbrist, stress, ärftlighet, sjukdom, läkemedel eller åldrande. Vid dessa tillfällen finns det flera saker vi kan göra själva för att stötta håret både inifrån och utifrån med näring i form av vitaminer, mineraler och vårdande oljor.
Nedan får du några tips för dig som vill ha ett friskare och starkare hår och hårbotten.
Stärk håret utifrån
Genom att tillföra fukt, vårdande ämnen och oljor i hår och hårbotten kan hårkvalitet och hårtillväxten påverkas och förbättras. Vi listar några av våra favoritmetoder här.
Massera hårbotten med rosmarinolja – det bidrar till att aktivera blodcirkulationen både i hårsäckarna och runt hårsäckarna. Rosmarinens stimulerande effekt kan påverka hårtillväxten och bidra till att håret växter snabbare. Oljan har även antibakteriella egenskaper och passar därför också bra att använda för att motverka mjäll och torr hårbotten. En viktig notis gällande rosmarinolja, och eteriska oljor, är att oljan alltid bör blandas ut innan oljan kommer i kontakt med huden, då den är koncentrerad i sin rena form och därför är väldigt stark.
Det finns olika sätt att göra detta på, nedan har ni fem tips för att använda eterisk rosmarinolja.
Gör så här:
- Blanda 1-2 droppar rosmarinolja med en kallpressad olja och massera mjukt hårbotten. Låt oljorna verka 10 -30 minuter och skölj sedan oljorna ordentligt.
- Tillsätt någon droppe rosmarinolja i ditt schampo och applicera i hårbotten och massera in, låt verka några minuter och skölj sedan ut.
- Gör din egen hårtonic av destillerat vatten och rosmarinolja. Koka upp ungefär 100 ml vatten och låt svalna, tillsätt sen 1-3 droppar rosmarinolja och höll i en sprayflaska. Skaka flaskan ordentligt och spraya i hårbotten och hår.
- Sköljning med äppelcidervinäger och rosmarinolja. Äppelcidervinäger har antiseptiska egenskaper och kan hjälpa till att motverka mjäll, torr hårbotten och återställa PH-värdet. Ta 2 dl vatten och 2 msk äppelcidervinäger samt 1-2 droppar rosmarinolja och häll i en flaska eller tillbringare och höll försiktigt över håret och hårbotten. Låt verka ett par minuter och skölj sedan ut.
Oljeinpackning
Gör en oljeinpackning för att tillföra fukt till håret genom att applicera en kallpressad olja i hårtoppar och håret. Låt sitta 1–3 timmar och skölj sedan ut.
Kallpressade oljor för håret
Arganolja - kallpressad arganolja från Marocko är en tunn olja som snabbt går in i håret och innehåller mycket E-vitamin. Den här oljan bör inte användas på ljust eller blont hår då oljan kan missfärga håret Passar bra till fett hår med grövre kvalitet.
Ricin – kallpressad ricinolja innehåller 92 % ricinoljasyra, om har vårdande egenskaper. Den här oljan är trög i sin konsistensens och kan användas för att stimulera hårtillväxt.
Mandelolja – kallpressad mandelolja från sötmandel bidrar till fukt och glans till hårbotten och hår.
Jojobaolja – kallpressad jojobaolja är egentligen ett flytande vax som extraheras från jojobafrön. Är bra för irriterad eller torr hud och hårbotten, då oljans uppbyggnad liknar den talg som huden själv producera och därför är mild och snäll för huden och hårbotten.
Svartkumminolja –kan intas både in- och utvärtes. Oljan har antiinflammatoriska och fuktbevarande egenskaper.
Eteriska oljor för håret
Här har vi några generella tips för olika eteriska oljor baserat på hårkvalitet. Det kan naturligtvis vara individuellt vilken eteriskolja man föredrar, men vi hoppas att det ska underlätta för dig i ditt val av olja.
Eteriska oljor för normalt hår: lavendel, geranium, ylang-ylang, ceder och apelsin
Eteriska oljor för fett och tunt hår: bergamott, salvia, cypress, grapefrukt, patchoulie, rosmarin, geranium
Eteriska oljor för torrt hår: boswelia, geranium, lavendel, rosmarin, sandelträ och ylang-ylang
Stärk håret inifrån
På samma sätt som att vitaminer och mineraler är bra för kroppen påverkas även håret av det. Här har vi listat några vitaminer som verkar stärkande och har en gynnsam effekt på håret.
Biotin (vitamin B7) bidrar till friskt och starkt hår.
B-komplex innehåller en samansättning av olika b vitaminer som täcker ditt dagliga behov. Innehåller vitamin B7 som stärker håret.
Zink bidrar till normalt hår.
Selen bidrar till att bibehålla normalt hår.
Hair innehåller så mycket som 13 olika näringsämnen som är specifikt utvalda för att stärka både hår och hårbotten, så att du får ett hälsosamt hår. Produkten innehåller biotin, zink och selen som bidrar till att bibehålla ett friskt hår. Hair innehåller de svavelhaltiga aminosyrorna L- cyctein och metiotin båda finns i vårt hår. Vi har även tillsatt metionin som är en svavelhaltig essentiell aminosyra och finns i vårt hår, den behöver vi annars tillföra via kosten för att få i oss den. I produkten finns också helnäringsextrakt från bambu som är rik på kisel, B5, hirsfröextrakt, koppar, A- och C-vitamin. Det här är en exklusiv hårprodukt med de finaste vitaminer, mineraler och antioxidanterna från naturen. Det finns även en Nöjd kund-garanti på den här produkten. Läs mer om produkten och Nöjd kund- garantin här Exklusiv hårprodukt för ett starkt och vackert hår (betteryou.se)
Liknande artiklar
Hyrox trendsport
Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!
Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?
Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!
Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.
Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.
Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!
Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.
Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.
Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?
Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.
Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?
Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!
Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.
Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.
Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?
Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?
Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?
Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>
Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.
Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.
Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?
Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?
Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >
En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.
Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.
Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.
Hur, när och vad ska jag äta?
Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!
Naturligt myggmedel – gör det själv!
Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?
Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.
Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.
Varför är naturligt så bra?
Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?
Få enkla och praktiska tips från Magdalena.
Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?
Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?
Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?
Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!
Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.
Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?
Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?
Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.