• Naturliga kosttillskott
  • Fri frakt inom Sverige
  • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld
Artiklar

Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

Internationella kvinnodagen är en dag där vi hyllar alla kvinnor och lyfter upp lite extra hur viktigt det är med jämställdhet i en demokrati. En som verkligen kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar är den före detta proffsboxaren, Mikaela Laurén. Boxning är en väldigt mansdominerad sport och det har Mikaela alltid fått känna av i sin karriär.

- Jag har alltid fått kämpat extra hårt för att få gå matcher och på galor. Det gäller att skapa rubriker så man blir sedd. I uppladdningar inför matcher så har jag gått in i något av en skådespelarroll som inte är jag, i det vardagliga livet, säger Mikaela.

Skådespelarrollen – Ja, det har hänt en hel del incidenter inför matcher genom åren. Det har varit alltifrån psykningar, hårda ord, pussa på motståndare, spreja myggspray och hälla vatten över en motståndare under invägning. Allt detta gjorde hon för att skapa en ”hype” och att folk skulle få upp ögonen för damboxningen men det hade sina baksidor.

- Många tyckte jag var cool men jag fick också ta emot mycket hat. Det är alltid folk som är avundsjuka som vill leta fel. När manliga boxare är kaxiga inför fajter så säger man ingenting och i princip tycker att det ”hör till” och inga negativa rubriker skapas. Så varför ska jag som kvinna inte få göra likadant, säger en frågande Mikaela.

Kvinnor som vågar ta plats och visar prov på en kaxig attityd inom boxningen förekommer idag. Mikaela menar att det är många som har härmat hennes beteende vilket hon tycker är bra.


Från bassängen till boxningsringen
Att det skulle bli en framgångsrik boxningskarriär var inte helt självklart. Mikaelas idrottskarriär började i simbassängen. Hon var en väldigt duktig simmare och vann hela 16 individuella SM-guld. Men vid ca 30-års ålder ville hon göra någonting nytt i livet och då kom boxningen in i bilden.

- När jag la av med simningen så blev jag direkt en soffpotatis och till sist kände jag att jag måste göra någonting. Jag har alltid varit intresserad av kampsport, så jag bestämde mig för att prova på boxning och jag föll för det direkt, berättar Mikaela.

Och sen gick det fort. Mikaela kände att talangen fanns och att hon hade vad som krävs mentalt för att lyckas. Hon höll på med amatörboxning i bara ett år innan hon gick över till proffsboxningen. Framgångarna talar helt enkelt för sig själva, sex världsmästartitlar och statistiken 32 vinster på 38 proffsmatcher är imponerande.
Livet som proffsboxare är inte en dans på rosor. Det är mycket att tänka på som kost, sömn, mental förberedelse, hantering av motgångar och framför allt träning. En vanlig träningsvecka bestod av tre pass löpning, sex boxningspass och tre styrketräningspass, det här var inga problem för Mikaela som beskriver sig själv som ett ”träningsdjur”. Förberedelserna inför en fajt kunde se olika ut beroende på vilken viktklass man skulle tävla i och om man behöver gå upp eller ner i vikt.

Mikaela har alltid hållit sig på en tyngre viktklass för sitt eget bästa men ett undantag är den på förhand upphaussade matchen mot Klara Svensson 2016, då gick Mikaela ner en viktklass för att göra fajten möjlig.
Fajten som var på Hovet 2016 var en upphaussad historia med förberedelser fullt av munhugg, psykningar och hån mellan de två svenska boxarna. Klara Svensson gick vinnande ur bataljen. Det var en stor prestige mellan boxarna och båda ville vara nummer ett och allting var på allvar och inte bara för att synas i media enligt Mikaela.

- Det var på riktigt, det blev hat och tidningarna skrev mycket om det. Jag fick ta emot mycket skit, det tog bort glädjen och blev bara press. Matchen var som att det var den onde mot den gode, jag var den onde.

Hur ser er relation ut idag?
- Vi är inte bästa kompisar men vi är vänner och hon har också fått en dotter nu så våra döttrar kanske möts i framtiden, haha.

Vill hjälpa andra människor
Idag arbetar Mikaela som Online coach/PT och föreläsare. På föreläsningarna berättar hon om sin karriär, livshistoria och hennes väg till att skaffa barn som inte varit lätt. Hon vill hjälpa och inspirera andra människor till att förändra sitt liv och må bättre. Hon har tagit med sig otroligt mycket från sin idrottskarriär in i yrkeslivet och har som motto att om man vill ha resultat så måste man jobba hårt för det.
Det är lätt att förstå när man pratar med Mikaela att hon är en stor förebild för många unga tjejer. Hon uppmanar och peppar att man ska våga gå sin egen väg, våga drömma och att aldrig ge upp. Hon tycker att det är viktigt att lyfta upp det och därför är Internationella kvinnodagen en extra viktig dag.

- Det är en bra dag att hylla kvinnor på men vi borde bli hyllade varje dag. Kvinnor är fantastiska, vi klarar så mycket! Vi måste hjälpa och peppa varandra mer, i stället för att visa avundsjuka, avslutar Mikaela.

Av: Hannes Skagerlind

Liknande artiklar

Better You använder Cookies för att förbättra användarupplevelsen för dig som handlar hos oss. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vår integriets- och cookies policy.

Visa detaljer