• Naturliga kosttillskott
 • Fri frakt inom Sverige
 • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld
Artiklar

Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

Internationella kvinnodagen är en dag där vi hyllar alla kvinnor och lyfter upp lite extra hur viktigt det är med jämställdhet i en demokrati. En som verkligen kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar är den före detta proffsboxaren, Mikaela Laurén. Boxning är en väldigt mansdominerad sport och det har Mikaela alltid fått känna av i sin karriär.

- Jag har alltid fått kämpat extra hårt för att få gå matcher och på galor. Det gäller att skapa rubriker så man blir sedd. I uppladdningar inför matcher så har jag gått in i något av en skådespelarroll som inte är jag, i det vardagliga livet, säger Mikaela.

Skådespelarrollen – Ja, det har hänt en hel del incidenter inför matcher genom åren. Det har varit alltifrån psykningar, hårda ord, pussa på motståndare, spreja myggspray och hälla vatten över en motståndare under invägning. Allt detta gjorde hon för att skapa en ”hype” och att folk skulle få upp ögonen för damboxningen men det hade sina baksidor.

- Många tyckte jag var cool men jag fick också ta emot mycket hat. Det är alltid folk som är avundsjuka som vill leta fel. När manliga boxare är kaxiga inför fajter så säger man ingenting och i princip tycker att det ”hör till” och inga negativa rubriker skapas. Så varför ska jag som kvinna inte få göra likadant, säger en frågande Mikaela.

Kvinnor som vågar ta plats och visar prov på en kaxig attityd inom boxningen förekommer idag. Mikaela menar att det är många som har härmat hennes beteende vilket hon tycker är bra.


Från bassängen till boxningsringen
Att det skulle bli en framgångsrik boxningskarriär var inte helt självklart. Mikaelas idrottskarriär började i simbassängen. Hon var en väldigt duktig simmare och vann hela 16 individuella SM-guld. Men vid ca 30-års ålder ville hon göra någonting nytt i livet och då kom boxningen in i bilden.

- När jag la av med simningen så blev jag direkt en soffpotatis och till sist kände jag att jag måste göra någonting. Jag har alltid varit intresserad av kampsport, så jag bestämde mig för att prova på boxning och jag föll för det direkt, berättar Mikaela.

Och sen gick det fort. Mikaela kände att talangen fanns och att hon hade vad som krävs mentalt för att lyckas. Hon höll på med amatörboxning i bara ett år innan hon gick över till proffsboxningen. Framgångarna talar helt enkelt för sig själva, sex världsmästartitlar och statistiken 32 vinster på 38 proffsmatcher är imponerande.
Livet som proffsboxare är inte en dans på rosor. Det är mycket att tänka på som kost, sömn, mental förberedelse, hantering av motgångar och framför allt träning. En vanlig träningsvecka bestod av tre pass löpning, sex boxningspass och tre styrketräningspass, det här var inga problem för Mikaela som beskriver sig själv som ett ”träningsdjur”. Förberedelserna inför en fajt kunde se olika ut beroende på vilken viktklass man skulle tävla i och om man behöver gå upp eller ner i vikt.

Mikaela har alltid hållit sig på en tyngre viktklass för sitt eget bästa men ett undantag är den på förhand upphaussade matchen mot Klara Svensson 2016, då gick Mikaela ner en viktklass för att göra fajten möjlig.
Fajten som var på Hovet 2016 var en upphaussad historia med förberedelser fullt av munhugg, psykningar och hån mellan de två svenska boxarna. Klara Svensson gick vinnande ur bataljen. Det var en stor prestige mellan boxarna och båda ville vara nummer ett och allting var på allvar och inte bara för att synas i media enligt Mikaela.

- Det var på riktigt, det blev hat och tidningarna skrev mycket om det. Jag fick ta emot mycket skit, det tog bort glädjen och blev bara press. Matchen var som att det var den onde mot den gode, jag var den onde.

Hur ser er relation ut idag?
- Vi är inte bästa kompisar men vi är vänner och hon har också fått en dotter nu så våra döttrar kanske möts i framtiden, haha.

Vill hjälpa andra människor
Idag arbetar Mikaela som Online coach/PT och föreläsare. På föreläsningarna berättar hon om sin karriär, livshistoria och hennes väg till att skaffa barn som inte varit lätt. Hon vill hjälpa och inspirera andra människor till att förändra sitt liv och må bättre. Hon har tagit med sig otroligt mycket från sin idrottskarriär in i yrkeslivet och har som motto att om man vill ha resultat så måste man jobba hårt för det.
Det är lätt att förstå när man pratar med Mikaela att hon är en stor förebild för många unga tjejer. Hon uppmanar och peppar att man ska våga gå sin egen väg, våga drömma och att aldrig ge upp. Hon tycker att det är viktigt att lyfta upp det och därför är Internationella kvinnodagen en extra viktig dag.

- Det är en bra dag att hylla kvinnor på men vi borde bli hyllade varje dag. Kvinnor är fantastiska, vi klarar så mycket! Vi måste hjälpa och peppa varandra mer, i stället för att visa avundsjuka, avslutar Mikaela.

Av: Hannes Skagerlind

Liknande artiklar

 • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

 • Mens, PMS och PMDS problem

  Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?

 • Egentid och återhämtning

  Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!

 • Gör din egen parfym

  Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

 • Basta - alla hälsofördelar

  Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

 • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

  Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

 • Ny energi och fokus - återhämtning

  Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

 • Ny energi och fokus - motion

  Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

 • Antioxidanter och fria radikaler

  Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

 • 5 tips för en god sömn

  Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

 • Oljor för sömnen

  Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

 • Sötsug och sockerberoende

  Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

 • Kom igång efter semestern

  Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

 • Kan man bromsa åldrandet?

  Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.

 • Bra fetter

  Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?

 • Vad är adaptogener?

  Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?

 • Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

  Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?

 • Klimakteriet

  Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

 • Mag- och tarmhälsa

  Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.

 • D-Vitamin

  Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

 • Solguide

  Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

 • Vätskebalans och elektrolyter

  Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?

 • Friskt och starkt hår

  Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

 • Kostråd för seniorer

  Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

 • Detox - hur gör man?

  En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

 • Kosttips för känslig mage

  Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.

 • Tips till vegetarianer och veganer

  Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

 • 5 tips för hälsosamma rutiner

  Hur, när och vad ska jag äta?

 • 7 tips för ett friskare hår

  Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

 • Naturliga myggmedel

  Naturligt myggmedel – gör det själv!

 • Tre olika typer av stress

  Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?

 • Kärlek bidrar till en god hälsa

  Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

 • Naturen vet bäst

  Varför är naturligt så bra?

 • Gamers, är som vilken idrottare som helst

  Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?

 • Magdalena Graafs skönhetstips

  Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

 • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

  Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

 • Vad är 16 weeks of hell?

  Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

 • Manlig Hälsa

  Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

 • Ny energi och fokus - Kost

  Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

 • Aminosyror, varför är de så viktiga?

  Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

 • Vad är en förkylning?

  Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

 • Att lyckas med nyårslöftet

  Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?

 • Hitta din viktbalans

  Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.