• Naturliga kosttillskott
  • Fri frakt inom Sverige
  • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Naturen vet bäst
Artiklar

Naturen vet bäst

Naturen vet bäst

 

Naturlig

-       Som skapats eller kan skapas av naturen, utan hjälp av människan.

Beskrivningen av naturlig känns självklart när man läser den. Motsatsen till naturlig är kemisk och beskrivs som motsatsen. Något som skapats av människan, utan hjälp av naturen.

Enligt NTP (national toxicology program) finns det över 80 000 registrerade kemikalier för användning endast i USA. 2000 nya tillkommer varje år. Det finns ingen som vet hur vi påverkas av dessa på långsikt. Vi påverkas av dem genom luften vi andas, det vi dricker, i maten, skönhetsprodukter, tvål, lotion parfymer etc.

En tes är att dessa mer onaturliga substanser gör att vår kropp behöver arbeta hårdare för att bryta ner och slussa ut varje enskild substans. Detta kostar i sin tur energi som försvinner från den energi vi ska ha till annat, som att träna, arbeta och leva.

Jag har sagt det förut och säger det för att det tål att upprepas:

”If earth made it, it’s on, if man made it don’t touch it”

Naturen är helt otrolig, moderjord har alltså stoppat den essentiella näring vi behöver i den födan som vi väljer att äta. Protein, fett, kolhydrater, spårämnena, vitaminerna och mineralerna finns alltså i maten. Olika färger på grönsakerna innehåller till och med olika typer av essentiella ämnen. Mörkgröna bladgrönsaker innehåller massor av mineraler och färgglada bär som blåbär innehåller exempelvis antioxidanter.

Vi tar det igen, moderjord har alltså gett oss förutsättningarna att få i oss allt det vi behöver genom mat. Mat som har och haft en stor betydelse i det sociala spelet där familjer eller stammar samlas för att umgås – vid dessa tillfällen ger vi alltså kroppen all den energi som den behöver för att klara av att leva, arbeta och röra på sig. Naturen har till och med delat upp ämnena i olika färger för att vi ska kunna skilja på dem. Smakerna är också unika så vi kan smaksätta och mixa så att det passar för det vi ska göra.

Hur kommer det sig då att människan helt plötsligt börjar ändra i strukturer, förändra tillväxt tiden på grönt och frukt. Ger djuren en föda som för dem är onaturlig, medicinerar och ger hormoner? Så att i nästa led det även påverkar oss. Vi har alltså de senaste åren börjat få i oss sådant som inte är naturligt. Sådant som är framställt av människan utan hjälp av naturen.

Den senaste tiden har det gång på gång kommit dokumentärer där vi blir påminda om detta, hur det påverkar oss på lång sikt är självklart endast spekulation. Denna text ska inte handla om vad som kommer att hända snarare att upplysa och skapa frågor kring detta. Ur ett evolutionärt perspektiv är allt det här nya relativt ungt så som processat socker eller vete. Då ska vi inte ens prata om olika sötningsmedel och andra e ämnen.

Idag måste vi aktivt välja näring som är ekologiskt och helst närodlat. Den som vill äta kött måste göra ett val i köttdisken att ta det köttet som är ekologiskt och helst frigående och uppfött på gräs (som är det naturliga).

Idag är hälsa ett ansvar som vilar på varje individ eftersom vi dagligen behöver ta hälsosamma beslut som gynnar oss. Man måste också vara redo att inte gå efter prislappen när man handlar. Detta skapar också sociala klyftor. Människor som inte har lika mycket pengar kommer inte kunna ur ett rent ekonomiskt perspektiv att välja lika bra råvaror som någon som har en större plånbok.

Även fast många kortsiktiga studier visar att det inte är farligt med dessa onaturliga substanser så kan jag inte hjälpa att tänka hur dessa kommer påverka vårt inre system på längre sikt? Det inre systemet som står i direkt kontakt med det yttre som hud eller muskulärfunktion

Kosttillskottsfrågan väcker frågor konstant. Den stora frågan som ställs är ”behövs” tillskott till den maten vi äter? För mig är det en felformulering som skapar förvirring. Behövs i detta fall handlar ofta om överlevnad. Inte om optimering eller optimal hälsa. Frågan borde istället vara, kan magnesium hjälpa mig att sova bättre och få mer energi? Eller kan bär boost stötta mitt immunförsvar och hjälpa min matsmältning? Genom att ändra på frågeställningen så kan man också ändra på svaret. Det är ofta här vetenskapliga studier brister. Frågeställningen.

Kommer det här nya klimatet kring näring, naturligt, kemiskt och kosttillskott förändra frågeställningarna från behov till optimering? Jag tror det.

Liknande artiklar

Better You använder Cookies för att förbättra användarupplevelsen för dig som handlar hos oss. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vår integriets- och cookies policy.

Visa detaljer