• Naturliga kosttillskott
  • Fri frakt inom Sverige
  • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Naturen vet bäst
Artiklar

Naturen vet bäst

Naturen vet bäst

 

Naturlig

-       Som skapats eller kan skapas av naturen, utan hjälp av människan.

Beskrivningen av naturlig känns självklart när man läser den. Motsatsen till naturlig är kemisk och beskrivs som motsatsen. Något som skapats av människan, utan hjälp av naturen.

Enligt NTP (national toxicology program) finns det över 80 000 registrerade kemikalier för användning endast i USA. 2000 nya tillkommer varje år. Det finns ingen som vet hur vi påverkas av dessa på långsikt. Vi påverkas av dem genom luften vi andas, det vi dricker, i maten, skönhetsprodukter, tvål, lotion parfymer etc.

En tes är att dessa mer onaturliga substanser gör att vår kropp behöver arbeta hårdare för att bryta ner och slussa ut varje enskild substans. Detta kostar i sin tur energi som försvinner från den energi vi ska ha till annat, som att träna, arbeta och leva.

Jag har sagt det förut och säger det för att det tål att upprepas:

”If earth made it, it’s on, if man made it don’t touch it”

Naturen är helt otrolig, moderjord har alltså stoppat den essentiella näring vi behöver i den födan som vi väljer att äta. Protein, fett, kolhydrater, spårämnena, vitaminerna och mineralerna finns alltså i maten. Olika färger på grönsakerna innehåller till och med olika typer av essentiella ämnen. Mörkgröna bladgrönsaker innehåller massor av mineraler och färgglada bär som blåbär innehåller exempelvis antioxidanter.

Vi tar det igen, moderjord har alltså gett oss förutsättningarna att få i oss allt det vi behöver genom mat. Mat som har och haft en stor betydelse i det sociala spelet där familjer eller stammar samlas för att umgås – vid dessa tillfällen ger vi alltså kroppen all den energi som den behöver för att klara av att leva, arbeta och röra på sig. Naturen har till och med delat upp ämnena i olika färger för att vi ska kunna skilja på dem. Smakerna är också unika så vi kan smaksätta och mixa så att det passar för det vi ska göra.

Hur kommer det sig då att människan helt plötsligt börjar ändra i strukturer, förändra tillväxt tiden på grönt och frukt. Ger djuren en föda som för dem är onaturlig, medicinerar och ger hormoner? Så att i nästa led det även påverkar oss. Vi har alltså de senaste åren börjat få i oss sådant som inte är naturligt. Sådant som är framställt av människan utan hjälp av naturen.

Den senaste tiden har det gång på gång kommit dokumentärer där vi blir påminda om detta, hur det påverkar oss på lång sikt är självklart endast spekulation. Denna text ska inte handla om vad som kommer att hända snarare att upplysa och skapa frågor kring detta. Ur ett evolutionärt perspektiv är allt det här nya relativt ungt så som processat socker eller vete. Då ska vi inte ens prata om olika sötningsmedel och andra e ämnen.

Idag måste vi aktivt välja näring som är ekologiskt och helst närodlat. Den som vill äta kött måste göra ett val i köttdisken att ta det köttet som är ekologiskt och helst frigående och uppfött på gräs (som är det naturliga).

Idag är hälsa ett ansvar som vilar på varje individ eftersom vi dagligen behöver ta hälsosamma beslut som gynnar oss. Man måste också vara redo att inte gå efter prislappen när man handlar. Detta skapar också sociala klyftor. Människor som inte har lika mycket pengar kommer inte kunna ur ett rent ekonomiskt perspektiv att välja lika bra råvaror som någon som har en större plånbok.

Även fast många kortsiktiga studier visar att det inte är farligt med dessa onaturliga substanser så kan jag inte hjälpa att tänka hur dessa kommer påverka vårt inre system på längre sikt? Det inre systemet som står i direkt kontakt med det yttre som hud eller muskulärfunktion

Kosttillskottsfrågan väcker frågor konstant. Den stora frågan som ställs är ”behövs” tillskott till den maten vi äter? För mig är det en felformulering som skapar förvirring. Behövs i detta fall handlar ofta om överlevnad. Inte om optimering eller optimal hälsa. Frågan borde istället vara, kan magnesium hjälpa mig att sova bättre och få mer energi? Eller kan bär boost stötta mitt immunförsvar och hjälpa min matsmältning? Genom att ändra på frågeställningen så kan man också ändra på svaret. Det är ofta här vetenskapliga studier brister. Frågeställningen.

Kommer det här nya klimatet kring näring, naturligt, kemiskt och kosttillskott förändra frågeställningarna från behov till optimering? Jag tror det.

Liknande artiklar

  • 7 råd för stärkt immunförsvar och tarmhälsa

    Visste du att vår tarm har kopplingar till nästan alla system och organ i kroppen?

  • Vad behöver kroppen på hösten?

    Näring och kost på hösten

  • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

    Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  • Mens, PMS och PMDS problem

    Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?

  • Egentid och återhämtning

    Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!

  • Gör din egen parfym

    Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

  • Basta - alla hälsofördelar

    Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

  • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

    Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

  • Ny energi och fokus - återhämtning

    Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

  • Ny energi och fokus - motion

    Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

  • Antioxidanter och fria radikaler

    Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

  • 5 tips för en god sömn

    Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

  • Oljor för sömnen

    Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

  • Sötsug och sockerberoende

    Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

  • Kom igång efter semestern

    Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

  • Kan man bromsa åldrandet?

    Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.

  • Bra fetter

    Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?

  • Vad är adaptogener?

    Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?

  • Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

    Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?

  • Klimakteriet

    Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

  • Mag- och tarmhälsa

    Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.

  • D-Vitamin

    Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

  • Solguide

    Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

  • Vätskebalans och elektrolyter

    Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?

  • Friskt och starkt hår

    Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

  • Kostråd för seniorer

    Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

  • Detox - hur gör man?

    En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

  • Kosttips för känslig mage

    Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.

  • Tips till vegetarianer och veganer

    Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

  • 5 tips för hälsosamma rutiner

    Hur, när och vad ska jag äta?

  • 7 tips för ett friskare hår

    Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

  • Naturliga myggmedel

    Naturligt myggmedel – gör det själv!

  • Tre olika typer av stress

    Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?

  • Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

    Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.

  • Kärlek bidrar till en god hälsa

    Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

  • Gamers, är som vilken idrottare som helst

    Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?

  • Magdalena Graafs skönhetstips

    Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

  • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

    Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

  • Vad är 16 weeks of hell?

    Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

  • Manlig Hälsa

    Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

  • Ny energi och fokus - Kost

    Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

  • Aminosyror, varför är de så viktiga?

    Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

  • Vad är en förkylning?

    Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

  • Att lyckas med nyårslöftet

    Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?

  • Hitta din viktbalans

    Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.