• Fri frakt inom Sverige
 • Kontakt
 • Hem
 • Artiklar
 • Krönikor
 • Naturen vet bäst

Naturen vet bäst

 

Naturlig

-       Som skapats eller kan skapas av naturen, utan hjälp av människan

 

Beskrivningen av naturlig känns självklart när man läser den. Motsatsen till naturlig är kemisk och beskrivs som motsatsen. Något som skapats av människan, utan hjälp av naturen.

 

Enligt NTP (national toxicology program) finns det över 80 000 registrerade kemikalier för användning endast i USA. 2000 nya tillkommer varje år. Det finns ingen som vet hur vi påverkas av dessa på långsikt. Vi påverkas av dem genom luften vi andas, det vi dricker, i maten, skönhetsprodukter, tvål, lotion parfymer etc.

 

En tes är att dessa mer onaturliga substanser gör att vår kropp behöver arbeta hårdare för att bryta ner och slussa ut varje enskild substans. Detta kostar i sin tur energi som försvinner från den energi vi ska ha till annat, som att träna, arbeta och leva.

 

Jag har sagt det förut och säger det för att det tål att upprepas:

”If earth made it, it’s on, if man made it don’t touch it”

 

Naturen är helt otrolig, moderjord har alltså stoppat den essentiella näring vi behöver i den födan som vi väljer att äta. Protein, fett, kolhydrater, spårämnena, vitaminerna och mineralerna finns alltså i maten. Olika färger på grönsakerna innehåller till och med olika typer av essentiella ämnen. Mörkgröna bladgrönsaker innehåller massor av mineraler och färgglada bär som blåbär innehåller exempelvis antioxidanter.

 

Vi tar det igen, moderjord har alltså gett oss förutsättningarna att få i oss allt det vi behöver genom mat. Mat som har och haft en stor betydelse i det sociala spelet där familjer eller stammar samlas för att umgås – vid dessa tillfällen ger vi alltså kroppen all den energi som den behöver för att klara av att leva, arbeta och röra på sig. Naturen har till och med delat upp ämnena i olika färger för att vi ska kunna skilja på dem. Smakerna är också unika så vi kan smaksätta och mixa så att det passar för det vi ska göra.

 

Hur kommer det sig då att människan helt plötsligt börjar ändra i strukturer, förändra tillväxt tiden på grönt och frukt. Ger djuren en föda som för dem är onaturlig, medicinerar och ger hormoner? Så att i nästa led det även påverkar oss. Vi har alltså de senaste åren börjat få i oss sådant som inte är naturligt. Sådant som är framställt av människan utan hjälp av naturen.

 

Den senaste tiden har det gång på gång kommit dokumentärer där vi blir påminda om detta, hur det påverkar oss på lång sikt är självklart endast spekulation. Denna text ska inte handla om vad som kommer att hända snarare att upplysa och skapa frågor kring detta. Ur ett evolutionärt perspektiv är allt det här nya relativt ungt så som processat socker eller vete. Då ska vi inte ens prata om olika sötningsmedel och andra e ämnen.

 

Idag måste vi aktivt välja näring som är ekologiskt och helst närodlat. Den som vill äta kött måste göra ett val i köttdisken att ta det köttet som är ekologiskt och helst frigående och uppfött på gräs (som är det naturliga).

 

Idag är hälsa ett ansvar som vilar på varje individ eftersom vi dagligen behöver ta hälsosamma beslut som gynnar oss. Man måste också vara redo att inte gå efter prislappen när man handlar. Detta skapar också sociala klyftor. Människor som inte har lika mycket pengar kommer inte kunna ur ett rent ekonomiskt perspektiv att välja lika bra råvaror som någon som har en större plånbok.

 

Även fast många kortsiktiga studier visar att det inte är farligt med dessa onaturliga substanser så kan jag inte hjälpa att tänka hur dessa kommer påverka vårt inre system på längre sikt? Det inre systemet som står i direkt kontakt med det yttre som hud eller muskulärfunktion

 

Kosttillskottsfrågan väcker frågor konstant. Den stora frågan som ställs är ”behövs” tillskott till den maten vi äter? För mig är det en felformulering som skapar förvirring. Behövs i detta fall handlar ofta om överlevnad. Inte om optimering eller optimal hälsa. Frågan borde istället vara, kan magnesium hjälpa mig att sova bättre och få mer energi? Eller kan bär boost stötta mitt immunförsvar och hjälpa min matsmältning? Genom att ändra på frågeställningen så kan man också ändra på svaret. Det är ofta här vetenskapliga studier brister. Frågeställningen.

 

Kommer det här nya klimatet kring näring, naturligt, kemiskt och kosttillskott förändra frågeställningarna från behov till optimering? Jag tror det.

Liknande artiklar

 • Ny energi och fokus - Del 2
  Krönikor

  Vi fokuserar i denna del på kost och hur du kan påverka din energi och ditt mående genom vad och h

 • Ny energi och fokus - Del 1
  Krönikor

  Nu är de flesta av oss tillbaka i vardagen efter sommar och semester. Hösten kan kännas som en tun

 • Vad vi äter påverkar hur vi mår men hur vi mår är inte alltid påverkat av vad vi äter
  Krönikor

  Vad vi äter påverkar hur vi mår men hur vi mår är inte alltid påverkat av vad vi äter   Jag blir

 • Robin Malmströms julbordsguide
  Krönikor

  Robin Malmströms julbordsguide   Det är inte allt för ovanligt att gymmet fylls upp i början av

 • Nötter - Hur påverkar det vår vikt
  Krönikor

  Nötter - Hur påverkar det vår vikt   Nötter är ett livsmedel som generellt klassas som nyttigt,

 • Naturen vet bäst
  Krönikor

  Naturen vet bäst   Naturlig -       Som skapats eller kan skapas av naturen, utan hjälp av männ

 • Stress ur tre olika infallsvinklar
  Krönikor

  Stress ur tre olika infallsvinklar   Här om veckan föreläste jag för en grupp högpresterande män

 • Vem har egentligen facit om inte du själv?
  Krönikor

  Vem har egentligen facit om inte du själv?   Under den gångna veckan har det blossat upp en deba

 • Uppladdning & återhämtning
  Krönikor

  Uppladdning & återhämtning   Hur orkar du? Och hur laddar du upp? Det är frågor jag ofta får

 • Att lyckas med nyårslöftet
  Krönikor

  Att lyckas med nyårslöftet   Hur kommer det sig att vissa människor alltid får till sin träning,