Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden! Bli medlem nu
Artiklar
Detox - hur gör man?
Vad är detox och hur gör man?
En detoxkur kan vara det som behövs för motivationen och blir sedan startskottet för en hälsosammare livsstil som du redan nu har tagit första steget mot.
Vad är då detox? Det innebär att du under en begränsad tid gör en förändring i din kost och vardag för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen, till hjälp kan du äta kosttillskott som underlättar processen. Efter en detoxkur kan du känna dig fräschare och ”lättare” genom att du nu har vant kroppen med nya kostvanor, men även genom en mental inställning till att du klarat att göra en förändring.
Under kuren bör man helst inte äta fett, rött kött, sötsaker, inget koffein eller alkohol. Detta kan för många även bidra till viktnedgång, det är dock ingen bantningskur.
Tips inför en detoxkur
Planera in din detoxkur vid ett tillfälle då du har det ganska lugnt - inga resor, aktiviteter, fester eller annat som kan göra det svårare med disciplinen för perioden.
Vi rekommenderar en detoxkur på cirka 10 dagar för att det inte ska bli för kämpigt och för att det ska kännas roligt att lägga om livsstilen, så att du anammar det bästa med kuren efteråt också.
De första dagarna kan vara tuffa, framför allt om du är van att dricka mycket kaffe eller ofta äta sockerrika produkter. Då kan du drabbas av huvudvärk och irritation. Om du redan nu anar att det kommer bli tufft för dig, börja med att allt eftersom dra ner på kaffe och sötsaker redan en vecka innan du vill starta kuren.
Inför detoxkuren kan det också vara bra att städa och rensa i kyl och skafferi både för att det ska kännas fräscht, men även för att undvika frestelser och onyttigheter. Ge bort onyttiga produkter som inte ingår i detoxkurens rekommendationer. Köp hem grönsaker, frukt, bär, smaksatt vatten, fisk, kyckling, gröna teer, rotfrukter och buljonger.
Kosten under en detoxkur
Planera ordentligt din kost, dina mellanmål och mattider. Kroppen brukar få svårt att ställa om, om du annars äter mycket fet mat, rött kött och sötsaker. Med de råvarorna har du tidigare belönat kroppen och samtidigt triggat den till att lagra fett och ”veta” att den alltid kan få ”sockerkickar”. Nu är utmaningen att äta kost som inte ger dig lika mycket energi, men som ska få din blodsockernivå mer balanserad.
Din kost under detoxkuren ska bestå av rawfood, fibrer, soppor, smoothies och mycket vatten. Om du inte är vegetarian ska du hålla dig till kyckling och fisk och utesluta rött kött.
I stället för vit pasta och vitt bröd ska du välja fullkorn, gryn och rotfrukter, och givetvis ska alla livsmedel vara osötade.
Fiberrik mat är bra för att hålla i gång magen och för att minska sötsuget.
Lägg tid på att laga mat från grunden. Halvfabrikat är det du vill komma ifrån, eller hur? Välj så gott det går svensk och ekologisk mat, det har visat sig innehålla mindre gifter (bekämpningsmedel och antibiotika).
Som snacks är det bra att ha snabb tillgång till exempelvis morot- eller gurkstavar, nötter och äpplen.
Byt ut kaffe och svart te mot gröna teer - tänk då på att te är vätskedrivande, så att du även fyller på med vatten efter en kopp.
Minska dina portioner och ät lite men ofta under kuren för att hålla blodsockernivåerna i schack. Var tredje timme är bra att äta.
Ät/drick gärna smoothies och soppor som alternativ till lunch och mellanmål.
Med denna kost kommer du kissa oftare och behöver därför fylla på rikligt med vatten. Är du ovan att dricka mycket vatten kan smaksatta vatten vara ett alternativ (du kommer vara lycklig en fredag kväll om du kan dricka smaksatt vatten, det kan vi lova!). Du kan också själv smaksätta ditt vatten enkelt, med till exempel citron, gurka eller bär.
Under kuren ska du också sluta med alkohol, sötsaker, koffein och nikotin och undvika mejeriprodukter.
Kroppens reaktioner
De första dagarna kommer du troligen få slåss mot dina ”demoner” som vill få dig att ta den lätta vägen och tillgodose kroppens rop på socker, fett och koffein. Du kan drabbas av huvudvärk för att du avvänjer din kropp från dessa laster.
Redan efter några dagar kommer du dock känna dig piggare och ”fräschare” och dina tidigare matbehov kommer förändras.
Eftersom din kropp kanske får en chock av din kur så kan det vara bra att tillfredsställa den med lite lyx som till exempel en bastustund, massage, meditation, skogsbad eller annat som får hjärnan att acceptera det nya tillståndet.
Motion
Under en detoxkur är det bra om du håller dig till lite lugnare motionsformer och inte kör högintensiva pass, eftersom kroppen redan är hårt belastad av förändringarna. Om du gör en detoxkur och samtidigt tränar för hårt, så kan ditt immunförsvar brytas ner snabbare och du blir lättare sjuk.
Börja varje morgon med en rask promenad på minst 30 min, gärna ytterligare en under lunchen och på kvällen. Släng in något yogapass, en cykeltur eller en härlig simtur under veckan också. Något som du trivs med och där kroppen får röra på sig och där kroppen kan bli tillfredsställd trots sitt nya lägre näringsintag.
Meditation på morgon eller kväll kan också få dig att mentalt behålla fokus och få styrka till att fortsätta kuren.
Efteråt
Nu kommer det riktig tuffa! Hur ser du på ditt fortsatta liv? Att leva som man gör under en detoxkur är inte hållbart för kroppen i långa loppet. Vi hoppas dock att det blir ett startskott för dig att finna en mental inställning till att nu satsa på din hälsa och din kropp - den kommer vara din ständiga följeslagare resten av livet!
Välj bort några laster som du kan sluta med, välj vad du kan undvika eller minska på, som inte är bra för dig. Ta beslut!
Hitta motionsformer för dig som göra att du dagligen rör på dig och som är i balans med din vardag.
Många detoxfantaster har funnit vägen att hålla fast vid en balanserad och hälsosam livsstil genom att göra cirka 2-4 detoxkurer per år för att peppa sig själv, för att de får en ny kick av att de mår så bra efter en kur och boostar sig mentalt.
Vill du ha 5 tips för en hälsosam kost läs vår artikel av Lovisa Wilhelmsson, näringsfysiolog och idrottsnutrition>
När du köper en Detox - kosttillskott, så får du även ett kostschema för 10 dagar, på mail efter ditt köp.
Liknande artiklar
Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?
Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?
Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?
Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>
Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.
Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.
Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?
Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?
Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!
Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >
Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.
Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.
Hur, när och vad ska jag äta?
Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!
Naturligt myggmedel – gör det själv!
Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?
Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.
Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.
Varför är naturligt så bra?
Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?
Få enkla och praktiska tips från Magdalena.
Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?
Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?
Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?
Hur kan vi undvika stress?
Aktivitet, rörelse och motion.
Hur kosten påverkar din energi.
Tips på hur du ska kan sova bättre och få energi.
Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.
Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?
Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?
Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.