• Naturliga kosttillskott
  • Fri frakt inom Sverige
  • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Detox - hur gör man?
Artiklar

Detox - hur gör man?

Vad är detox och hur gör man?

En detoxkur kan vara det som behövs för motivationen och blir sedan startskottet för en hälsosammare livsstil som du redan nu har tagit första steget mot.

Vad är då detox? Det innebär att du under en begränsad tid gör en förändring i din kost och vardag för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen, till hjälp kan du äta kosttillskott som underlättar processen. Efter en detoxkur kan du känna dig fräschare och ”lättare” genom att du nu har vant kroppen med nya kostvanor, men även genom en mental inställning till att du klarat att göra en förändring.

Under kuren bör man helst inte äta fett, rött kött, sötsaker, inget koffein eller alkohol. Detta kan för många även bidra till viktnedgång, det är dock ingen bantningskur.

Tips inför en detoxkur

Planera in din detoxkur vid ett tillfälle då du har det ganska lugnt - inga resor, aktiviteter, fester eller annat som kan göra det svårare med disciplinen för perioden.

Vi rekommenderar en detoxkur på cirka 10 dagar för att det inte ska bli för kämpigt och för att det ska kännas roligt att lägga om livsstilen, så att du anammar det bästa med kuren efteråt också.

De första dagarna kan vara tuffa, framför allt om du är van att dricka mycket kaffe eller ofta äta sockerrika produkter. Då kan du drabbas av huvudvärk och irritation. Om du redan nu anar att det kommer bli tufft för dig, börja med att allt eftersom dra ner på kaffe och sötsaker redan en vecka innan du vill starta kuren.

Inför detoxkuren kan det också vara bra att städa och rensa i kyl och skafferi både för att det ska kännas fräscht, men även för att undvika frestelser och onyttigheter. Ge bort onyttiga produkter som inte ingår i detoxkurens rekommendationer. Köp hem grönsaker, frukt, bär, smaksatt vatten, fisk, kyckling, gröna teer, rotfrukter och buljonger.

Kosten under en detoxkur

Planera ordentligt din kost, dina mellanmål och mattider. Kroppen brukar få svårt att ställa om, om du annars äter mycket fet mat, rött kött och sötsaker. Med de råvarorna har du tidigare belönat kroppen och samtidigt triggat den till att lagra fett och ”veta” att den alltid kan få ”sockerkickar”. Nu är utmaningen att äta kost som inte ger dig lika mycket energi, men som ska få din blodsockernivå mer balanserad.
Din kost under detoxkuren ska bestå av rawfood, fibrer, soppor, smoothies och mycket vatten. Om du inte är vegetarian ska du hålla dig till kyckling och fisk och utesluta rött kött.
I stället för vit pasta och vitt bröd ska du välja fullkorn, gryn och rotfrukter, och givetvis ska alla livsmedel vara osötade.

Fiberrik mat är bra för att hålla i gång magen och för att minska sötsuget.
Lägg tid på att laga mat från grunden. Halvfabrikat är det du vill komma ifrån, eller hur? Välj så gott det går svensk och ekologisk mat, det har visat sig innehålla mindre gifter (bekämpningsmedel och antibiotika).

Som snacks är det bra att ha snabb tillgång till exempelvis morot- eller gurkstavar, nötter och äpplen.
Byt ut kaffe och svart te mot gröna teer - tänk då på att te är vätskedrivande, så att du även fyller på med vatten efter en kopp.

Minska dina portioner och ät lite men ofta under kuren för att hålla blodsockernivåerna i schack. Var tredje timme är bra att äta.

Ät/drick gärna smoothies och soppor som alternativ till lunch och mellanmål.
Med denna kost kommer du kissa oftare och behöver därför fylla på rikligt med vatten. Är du ovan att dricka mycket vatten kan smaksatta vatten vara ett alternativ (du kommer vara lycklig en fredag kväll om du kan dricka smaksatt vatten, det kan vi lova!). Du kan också själv smaksätta ditt vatten enkelt, med till exempel citron, gurka eller bär.

Under kuren ska du också sluta med alkohol, sötsaker, koffein och nikotin och undvika mejeriprodukter.

Kroppens reaktioner

De första dagarna kommer du troligen få slåss mot dina ”demoner” som vill få dig att ta den lätta vägen och tillgodose kroppens rop på socker, fett och koffein. Du kan drabbas av huvudvärk för att du avvänjer din kropp från dessa laster.

Redan efter några dagar kommer du dock känna dig piggare och ”fräschare” och dina tidigare matbehov kommer förändras.

Eftersom din kropp kanske får en chock av din kur så kan det vara bra att tillfredsställa den med lite lyx som till exempel en bastustund, massage, meditation, skogsbad eller annat som får hjärnan att acceptera det nya tillståndet.

Motion

Under en detoxkur är det bra om du håller dig till lite lugnare motionsformer och inte kör högintensiva pass, eftersom kroppen redan är hårt belastad av förändringarna. Om du gör en detoxkur och samtidigt tränar för hårt, så kan ditt immunförsvar brytas ner snabbare och du blir lättare sjuk.

Börja varje morgon med en rask promenad på minst 30 min, gärna ytterligare en under lunchen och på kvällen. Släng in något yogapass, en cykeltur eller en härlig simtur under veckan också. Något som du trivs med och där kroppen får röra på sig och där kroppen kan bli tillfredsställd trots sitt nya lägre näringsintag.

Meditation på morgon eller kväll kan också få dig att mentalt behålla fokus och få styrka till att fortsätta kuren.

Efteråt

Nu kommer det riktig tuffa! Hur ser du på ditt fortsatta liv? Att leva som man gör under en detoxkur är inte hållbart för kroppen i långa loppet. Vi hoppas dock att det blir ett startskott för dig att finna en mental inställning till att nu satsa på din hälsa och din kropp - den kommer vara din ständiga följeslagare resten av livet!
Välj bort några laster som du kan sluta med, välj vad du kan undvika eller minska på, som inte är bra för dig. Ta beslut!

Hitta motionsformer för dig som göra att du dagligen rör på dig och som är i balans med din vardag.
Många detoxfantaster har funnit vägen att hålla fast vid en balanserad och hälsosam livsstil genom att göra cirka 2-4 detoxkurer per år för att peppa sig själv, för att de får en ny kick av att de mår så bra efter en kur och boostar sig mentalt.

Vill du ha 5 tips för en hälsosam kost läs vår artikel av Lovisa Wilhelmsson, näringsfysiolog och idrottsnutrition>

När du köper en Detox - kosttillskott, så får du även ett kostschema för 10 dagar, på mail efter ditt köp.

Liknande artiklar

Better You använder Cookies för att förbättra användarupplevelsen för dig som handlar hos oss. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vår integriets- och cookies policy.

Visa detaljer