• Naturliga kosttillskott
 • Fri frakt inom Sverige
 • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Ny energi och fokus - återhämtning
Artiklar

Ny energi och fokus - återhämtning

Ny energi

Ny energi och fokus - återhämtning

Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

Många människor tar till koffein och andra simulanter för att få mer energi. Kaffe är den populäraste drycken i världen och energidryckerna får fler och fler hyllor i butikerna. Kaffebönan är också den största källan till antioxidanter som människan får i sig, det är inte dåligt i sig men säger en hel del om konsumtionen av drycken. Att endast vända sig till koffein för att få mer energi är att starta i fel ända. På kort sikt kan det innebära bättre fokus och energi, men långsiktigt kan det vara så att du bränner ut din egen låga. Så skippa kaffet och satsa på att sova gott om nätterna och lär dig koppla av med olika tekniker som meditiation, pauser i vardagen och andningsövningar.

Sömn – grunden till mer energi

På flera platser i vår del av världen så är lite sömn kopplat till hög produktivitet. De som sover lite arbetar hårt och är framgångsrika. Det kan inte bli mer fel än så. Hälsa och prestation behöver inte gå i hand kortsiktigt, men över tid så vandrar dom alltid tillsammans. Kroniskt för lite sömn kommer att tömma dig på energi och ge andra problem över tid.

Sömn är direkt kopplat till hälsa. För lite sömn visar på en ökad risk av kroniska sjukdomar. Det här är självklart kopplat till långvarig sömnbrist, men även en enskild natt har visat ge negativa effekter. Försämrad sömn bara några nätter har visat sig försämra beslutsfattningen kring mat vilket gör att vi väljer sämre mat dagen därpå. Det blir med andra ord en negativ spiral. För lite sömn leder till mindre energi vilket gör att vår aptit påverkas och vi tar sämre beslut gällande mat.

Sömnen är också kopplat till vårt immunsystem, vilket kan vara en förklaring till att det är lättare att få en förkylning efter några nätter med sämre sömn.

Vi bedömer sömnen både genom kvalitet och kvantitet. Kvaliteten handlar om hur djupt du sover, det vill säga hur av avslappnad sömn du har, om man vaknar väldigt lätt så sover du inte tillräckligt djupt. Kvantiteten är hur många timmar du sover, helst oavbrutet. Åtta timmar är minimum för de flesta människor. Vid hård fysisk och mental belastning så ökar behovet av sömn för att matcha återhämtningen. 

Återhämtning på fler sätt

Det finns fler sätt att återhämta sig på som man kan komplettera med om man tex har sovit dåligt en natt eller känner sig stressad.

Meditation, mindfullness, djupandsövningar och att ta korta pauser under dagen kan hjälpa till att syresätta blodet och lugna sinnet. Även en kreativ hobby där alla andra tankar "försvinner" kan också få dig ner i varv och få dig att känna dig avslappnad.

Meditiation/mindfullness och djupandning: Alla dessa saker är effektiva verktyg för återhämtning och kan snabbt lindra stress och spänningar. Genom att fokusera på din andning kan du återställa balansen i ditt nervsystem och öka din mentala klarhet. Att göra olika övningar regelbundet kan också förbättra din nattsömn.

Naturen: Att tillbringa tid utomhus i naturen kan vara förnyande. Naturen erbjuder lugn och ro, och det har visat sig minska stress och förbättra humöret.

Kreativa hobbys: Att ägna tid åt dina passioner och intressen ger en känsla av tillfredsställelse och glädje. Aktiviteter som får dig att släppa alla andra tankar, får din hjärna att vila och koppla av. 

Avkopplingstekniker: Använd tekniker som progressiv muskelavslappning eller aromaterapi för att slappna av och minska spänningar.

Några tips för att förbättra sömnen

- Så mörkt som möjligt i sovrummet. Sömn styrs bland annat av ljus som tas upp av både ögon och hud. Mörkt i sovrummet ger bäst förutsättningar till en djup sömn.

- Alla människor är mer eller mindre känsliga för ljus. Speciellt ljuset från elektronik (mobil, padda, tv). En del människor behöver undvika att använda telefonen mer en sextio minuter innan sovdags andra kan det räcka med femton minuter. Ett bra alternativ är att läsa innan det är dags att sova. Då undviker du inte bara mobil ljuset utan smälter informationen långsammare vilket ger hjärnan chansen att varva ned.

- Använd magnesium till middagen samt innan du går och lägger dig. Magnesium är involverade i över 300 processer i kroppen. Magnesium fungerar avslappnade både för kropp och sinne vilket hjälper dig att sova längre och djupare. Prova vår magnesiumtaurat!

- Sov i ett svalt sovrum med tunna underkläder eller naken.

Fler sömntips >

Natt

Natt

För en bättre sömn

349 kr
Magnesiumtaurat

Magnesiumtaurat

Magnesiumtaurat med pumpafröextrakt

259 kr

Liknande artiklar

 • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

 • Mens, PMS och PMDS problem

  Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?

 • Egentid och återhämtning

  Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!

 • Gör din egen parfym

  Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

 • Basta - alla hälsofördelar

  Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

 • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

  Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

 • Ny energi och fokus - motion

  Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

 • Antioxidanter och fria radikaler

  Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

 • 5 tips för en god sömn

  Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

 • Oljor för sömnen

  Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

 • Sötsug och sockerberoende

  Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

 • Kom igång efter semestern

  Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

 • Kan man bromsa åldrandet?

  Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.

 • Bra fetter

  Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?

 • Vad är adaptogener?

  Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?

 • Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

  Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?

 • Klimakteriet

  Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

 • Mag- och tarmhälsa

  Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.

 • D-Vitamin

  Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

 • Solguide

  Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

 • Vätskebalans och elektrolyter

  Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?

 • Friskt och starkt hår

  Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

 • Kostråd för seniorer

  Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

 • Detox - hur gör man?

  En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

 • Kosttips för känslig mage

  Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.

 • Tips till vegetarianer och veganer

  Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

 • 5 tips för hälsosamma rutiner

  Hur, när och vad ska jag äta?

 • 7 tips för ett friskare hår

  Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

 • Naturliga myggmedel

  Naturligt myggmedel – gör det själv!

 • Tre olika typer av stress

  Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?

 • Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

  Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.

 • Kärlek bidrar till en god hälsa

  Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

 • Naturen vet bäst

  Varför är naturligt så bra?

 • Gamers, är som vilken idrottare som helst

  Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?

 • Magdalena Graafs skönhetstips

  Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

 • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

  Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

 • Vad är 16 weeks of hell?

  Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

 • Manlig Hälsa

  Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

 • Ny energi och fokus - Kost

  Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

 • Aminosyror, varför är de så viktiga?

  Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

 • Vad är en förkylning?

  Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

 • Att lyckas med nyårslöftet

  Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?

 • Hitta din viktbalans

  Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.