• Naturliga kosttillskott
  • Fri frakt inom Sverige
  • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Kärlek bidrar till en god hälsa
Artiklar

Kärlek bidrar till en god hälsa

Kärlek bidrar till en god hälsa

Att känna kärlek är fantastiskt och alla människor kan känna någon form av kärlek i livet. Kärlek kan man känna till sina barn, en familjemedlem, sin fyrbenta kompis eller till sin partner. Kärlek kan kännas och uttryckas på olika sätt. Det enda som är gemensamt för kärlek är den cocktail av hormoner och ämnen som utsöndras när vi känner denna fantastiska känsla.

Kärleken till en partner beskrivs ofta med ordet ”kär”. När vi först blir förälskade så känns vår kropp annorlunda. Kroppen börjar producera flera ämnen och hormoner som påverkar oss både kroppsligt och själsligt. Hjärtat kan slå snabbare och det handlar om att kroppen ska syresättas snabbare. När hjärtat slår snabbare kan man bli piggare.

När hjärtat arbetar så hårt så kan alla de ytliga blodkärl vi har stimuleras och det är därför man lättare rodnar. När man känner kärlek så man också känna sig lugnare vilket beror på att ämnet oxytocin utsöndras i hjärnan. Oxytocin är ett ämne som ger ro och kan göra att du känner glädje. Oxytocin gör också att våra smärtsignaler minskar. Oxytocin stimuleras av kärleksfull beröring och kanske är det därför man sover bättre med någon man älskar?

När man känner sig kär så kan man få ett lyckorus i kroppen och det beror på att ämnet dopamin utsöndras. När dopaminet ökar i mängd så stimuleras produktionen av endorfiner. Endorfinerna är hjärnans sätt att belöna dig när något fantastiskt händer.

Att älska och känna kärlek kan vara lika fantastiskt som det kan vara olyckligt. Det är för att flera av de ämnena och hormonerna i vår kropp förändras i utsöndring och mängd. En bit in i en förälskelse eller relation så balanseras dessa ämnen och hormoner tillbaka närmare den ursprungliga balansen. Balansen är bra och vi kan inte gå runt och vara ”kära” hela tiden, det skulle stressa kroppen. Däremot kan det vara skönt att få dessa känslor mer eller mindre lite då och då, och då kan vi tänka på att hjälpa till att göra vissa saker som utsöndrar samma ämnen som vid en förälskelse och som får dig glad och får dig att må bra. Så förutom att vårda dina relationer till de du älskar med uppmärksamhet, omtanke och beröring så kan du göra följande:

3 tips för vardagslycka:

- Oxytocin kan stimuleras när du klappar ett djur, om du vill ha mer oxytocin så ska du spendera mycket tid med våra fyrbenta vänner.

- Endorfiner utsöndras efter
1. ett träningspass,
2. genom att lyssna på musik du tycker om
3. genom att spendera mycket tid i naturen.

- För att stimulera dopamin så ska man
1. sova bra
2. spendera tid i solen
3. träna och motionera

Av: Sebastian Pisano

Liknande artiklar

Better You använder Cookies för att förbättra användarupplevelsen för dig som handlar hos oss. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vår integriets- och cookies policy.

Visa detaljer