• Naturliga kosttillskott
 • Fri frakt inom Sverige
 • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Vad är adaptogener?
Artiklar

Vad är adaptogener?

Vad är adaptogener?

Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?
Adaptogener är biologiskt aktiva ämnen som kommer från växtriket, till exempel vissa bär, svampar, örter eller rötter. De mest kända är kanske ashwagandha, rosenrot och reishi.
Adaptogenerna förbättrar kroppens förmåga att anpassa sig vid belastning. Belastningen kan vara den kemiska reaktionen som uppstår under en stressperiod eller den stress som skapas under en intensiv träningsperiod. Ordet adaptogen kommer från det engelska ordet "adapt," som betyder just anpassning.

Man brukar säga att adaptogener får kroppen i balans när vi belastar den mer än vanligt genom stress (mentalt eller fysiskt), nedstämdhet och trötthet, samt miljögifter. Att vara i balans är oerhört viktigt för människan. Vi är skapade för ett liv i rörelse, där vi kan producera hormoner och signalsubstanser som gör oss fokuserade och energiska, men vi vill också kunna slappna av, andas och sänka vår puls för att hjälpa vårt nervsystem att återhämta sig. Adaptogenerna arbetar på cellnivå och har en terapeutisk verkan utan att störa de normala biologiska processerna i kroppen. Det är därför adaptogenerna är bra, eftersom de varken över- eller understimulerar en funktion. Resultatet kan därför variera lite från person till person beroende på vad den specifika kroppen behöver. Adaptogenerna strävar hela tiden efter kroppslig balans.

När behöver man äta adaptogener?

Att periodvis äta kost som innehåller adaptogener eller specifika kosttillskott kan vara ett sätt att få kroppen i balans när den utsätts för högre belastning. Många som känner sig stressade eller ofokuserade på grund av trötthet eller stress kan återfå balansen med adaptogener. De som tränar hårt (till exempel maratonlöpare) tar ofta kosttillskott med adaptogener för att återhämta sig eller öka sin fokusering. Om du vid trötthet, till exempel orsakad av stress, dricker fler koppar kaffe för att bli pigg finns risken att du istället utvecklar ett beroende, får en tolerans mot koffein och får svårt att sova, eftersom koffein är en stimulant. Med adaptogener skapar du inget beroende och de fungerar både vid regelbunden användning och vid enstaka tillfällen. Du kan känna effekten redan efter 40-60 minuter.

 

Vad bidrar adaptogener till, och vilka är de?

Några av de vanligaste adaptogenerna är; rosenrot, schisandra, ashwagndha, rysk rot, ginseng, cordyceps, reishi och maca. Enligt studier på isolerade celler har det visat att adaptogener: bidrar till minskad fysisk trötthet, skyddar hjärn- och nervceller, verkar lindra nedstämdhet, förbättrar mentala funktioner som varseblivning och minne samt motverkar fria radikaler (antioxidant). Här nedan har vi specificerat några av de olika adaptogenerna och deras positiva egenskaper:

Schisandra är ett bär som bidrar till mindre fysisk trötthet, ökad uthållighet samt snabbare återhämtning. Schisandra kan även öka blodcirkulationen.

Maca är en rot som är väldigt näringsrik, energigivande och sägs påverka den sexuella lusten positivt. Dock ska personer med hjärt- och kärlsjukdomar tala med sin läkare innan man tar kosttillskott av denna.

Rysk rot anses ha en anti-inflammatorisk effekt, kan bidra till minskad fysisk trötthet samt påskynda återhämtning efter sjukdom.

Ginseng är uppiggande, minskar stress och förbättrar minnet och koncentrationsförmågan.

Rosenrot normaliserar blodsockernivåerna och minskar därmed sockersuget. Den ökar den mentala prestationen och koncentrationen samt minskar trötthetskänsla. Kan även bidra till en ökad sexuell lust.

Ashwagandha håller ner nivåerna av stresshormonet kortisol och kan användas vid stress och trötthet. Den bidrar till mental balans, uthållighet och ork.

Reishi är rik på vitaminer och mineraler och har en lugnande effekt. Den minskar stress, förbättrar sömnen och främjar avslappning.


Här hittar du produkter från Better You som innehåller adaptogener:

· Premium Ashwaganda ( ashwagandha, reishi)
· Svampkomplex (reishi)
· All in one Boost (schisandra, maca och ginseng)
· All in one Love (maca)
· Balans kvinna (maca)
· Mellanmål (maca)
· PWO (maca, ginseng)
· Pure energy (rosenrot, schisandra, ginseng)


Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en mångsidig och varierad kost. Tänk på vikten av en hälsosam livsstil. Om du är du gravid, ammar eller medicineras, bör du alltid rådgöra med läkare om du ska ta kosttillskott.

Mellanmål - Skogsbär
Organic PWO

Organic PWO

Pre-workout som ger långvarig energi

309 kr
Svampkomplex

Svampkomplex

Med Cordyceps, Reishisvamp, Chaga och Shiitake

339 kr
Premium Ashwagandha

Premium Ashwagandha

Mental förmåga & psykologisk funktion

279 kr
Balans Kvinna

Balans Kvinna

Multiprodukt för kvinnor

349 kr
Graaf´s All in one boost
Endast online

Graaf´s All in one boost

För ork och energi

349 kr
Graaf´s All In One Love
Endast online

Graaf´s All In One Love

Naturlig lusthöjare

349 kr
Kruth Series Pure Energy - Lemon/Mint
Endast online

Liknande artiklar

 • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

 • Mens, PMS och PMDS problem

  Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?

 • Egentid och återhämtning

  Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!

 • Gör din egen parfym

  Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

 • Basta - alla hälsofördelar

  Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

 • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

  Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

 • Ny energi och fokus - återhämtning

  Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

 • Ny energi och fokus - motion

  Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

 • Antioxidanter och fria radikaler

  Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

 • 5 tips för en god sömn

  Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

 • Oljor för sömnen

  Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

 • Sötsug och sockerberoende

  Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

 • Kom igång efter semestern

  Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

 • Kan man bromsa åldrandet?

  Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.

 • Bra fetter

  Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?

 • Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

  Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?

 • Klimakteriet

  Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

 • Mag- och tarmhälsa

  Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.

 • D-Vitamin

  Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

 • Solguide

  Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

 • Vätskebalans och elektrolyter

  Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?

 • Friskt och starkt hår

  Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

 • Kostråd för seniorer

  Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

 • Detox - hur gör man?

  En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

 • Kosttips för känslig mage

  Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.

 • Tips till vegetarianer och veganer

  Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

 • 5 tips för hälsosamma rutiner

  Hur, när och vad ska jag äta?

 • 7 tips för ett friskare hår

  Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

 • Naturliga myggmedel

  Naturligt myggmedel – gör det själv!

 • Tre olika typer av stress

  Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?

 • Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

  Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.

 • Kärlek bidrar till en god hälsa

  Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

 • Naturen vet bäst

  Varför är naturligt så bra?

 • Gamers, är som vilken idrottare som helst

  Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?

 • Magdalena Graafs skönhetstips

  Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

 • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

  Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

 • Vad är 16 weeks of hell?

  Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

 • Manlig Hälsa

  Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

 • Ny energi och fokus - Kost

  Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

 • Aminosyror, varför är de så viktiga?

  Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

 • Vad är en förkylning?

  Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

 • Att lyckas med nyårslöftet

  Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?

 • Hitta din viktbalans

  Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.