• Naturliga kosttillskott
  • Fri frakt inom Sverige
  • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Vad är adaptogener?
Artiklar

Vad är adaptogener?

Vad är adaptogener?

Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?
Adaptogener är biologiskt aktiva ämnen som kommer från växtriket, till exempel vissa bär, svampar, örter eller rötter. De mest kända är kanske ashwagandha, rosenrot och reishi.
Adaptogenerna förbättrar kroppens förmåga att anpassa sig vid belastning. Belastningen kan vara den kemiska reaktionen som uppstår under en stressperiod eller den stress som skapas under en intensiv träningsperiod. Ordet adaptogen kommer från det engelska ordet "adapt," som betyder just anpassning.

Man brukar säga att adaptogener får kroppen i balans när vi belastar den mer än vanligt genom stress (mentalt eller fysiskt), nedstämdhet och trötthet, samt miljögifter. Att vara i balans är oerhört viktigt för människan. Vi är skapade för ett liv i rörelse, där vi kan producera hormoner och signalsubstanser som gör oss fokuserade och energiska, men vi vill också kunna slappna av, andas och sänka vår puls för att hjälpa vårt nervsystem att återhämta sig. Adaptogenerna arbetar på cellnivå och har en terapeutisk verkan utan att störa de normala biologiska processerna i kroppen. Det är därför adaptogenerna är bra, eftersom de varken över- eller understimulerar en funktion. Resultatet kan därför variera lite från person till person beroende på vad den specifika kroppen behöver. Adaptogenerna strävar hela tiden efter kroppslig balans.

När behöver man äta adaptogener?
Att periodvis äta kost som innehåller adaptogener eller specifika kosttillskott kan vara ett sätt att få kroppen i balans när den utsätts för högre belastning. Många som känner sig stressade eller ofokuserade på grund av trötthet eller stress kan återfå balansen med adaptogener. De som tränar hårt (till exempel maratonlöpare) tar ofta kosttillskott med adaptogener för att återhämta sig eller öka sin fokusering. Om du vid trötthet, till exempel orsakad av stress, dricker fler koppar kaffe för att bli pigg finns risken att du istället utvecklar ett beroende, får en tolerans mot koffein och får svårt att sova, eftersom koffein är en stimulant. Med adaptogener skapar du inget beroende och de fungerar både vid regelbunden användning och vid enstaka tillfällen. Du kan känna effekten redan efter 40-60 minuter.

Vad bidrar adaptogener till, och vilka är de?
Några av de vanligaste adaptogenerna är; rosenrot, schisandra, ashwagndha, rysk rot, ginseng, cordyceps, reishi och maca. Enligt studier på isolerade celler har det visat att adaptogener: bidrar till minskad fysisk trötthet, skyddar hjärn- och nervceller, verkar lindra nedstämdhet, förbättrar mentala funktioner som varseblivning och minne samt motverkar fria radikaler (antioxidant). Här nedan har vi specificerat några av de olika adaptogenerna och deras positiva egenskaper:

Schisandra är ett bär som bidrar till mindre fysisk trötthet, ökad uthållighet samt snabbare återhämtning. Schisandra kan även öka blodcirkulationen.

Maca är en rot som är väldigt näringsrik, energigivande och sägs påverka den sexuella lusten positivt. Dock ska personer med hjärt- och kärlsjukdomar tala med sin läkare innan man tar kosttillskott av denna.

Rysk rot anses ha en anti-inflammatorisk effekt, kan bidra till minskad fysisk trötthet samt påskynda återhämtning efter sjukdom.

Ginseng är uppiggande, minskar stress och förbättrar minnet och koncentrationsförmågan.

Rosenrot normaliserar blodsockernivåerna och minskar därmed sockersuget. Den ökar den mentala prestationen och koncentrationen samt minskar trötthetskänsla. Kan även bidra till en ökad sexuell lust.

Ashwagandha håller ner nivåerna av stresshormonet kortisol och kan användas vid stress och trötthet. Den bidrar till mental balans, uthållighet och ork.

Reishi är rik på vitaminer och mineraler och har en lugnande effekt. Den minskar stress, förbättrar sömnen och främjar avslappning.


Här hittar du produkter från Better You som innehåller adaptogener:

· Premium Ashwaganda ( ashwagandha, reishi)
· Svampkomplex (reishi)
· All in one Boost (schisandra, maca och ginseng)
· All in one Love (maca)
· Balans kvinna (maca)
· Mellanmål (maca)
· PWO (maca, ginseng)
· Pure energy (rosenrot, schisandra, ginseng)


Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en mångsidig och varierad kost. Tänk på vikten av en hälsosam livsstil. Om du är du gravid, ammar eller medicineras, bör du alltid rådgöra med läkare om du ska ta kosttillskott.

Mellanmål - Skogsbär
Sportprodukter 23

Mellanmål - Skogsbär

500 g

237 kr
279 kr
Organic PWO
Sportprodukter 23

Organic PWO

Pre-workout som ger långvarig energi

263 kr
309 kr
Svampkomplex
Nyheter

Svampkomplex

Med Cordyceps, Reishisvamp, Chaga och Shiitake

339 kr
Premium Ashwagandha
Vardagsboost 23

Premium Ashwagandha

Mental förmåga & psykologisk funktion

279 kr
Balans Kvinna

Balans Kvinna

Multiprodukt för kvinnor

349 kr
Graaf´s All in one boost
Endast online

Graaf´s All in one boost

För ork och energi

349 kr
Graaf´s All In One Love
Endast online

Graaf´s All In One Love

Naturlig lusthöjare

349 kr
Kruth Series Pure Energy - Lemon/Mint
Endast online

Liknande artiklar

Better You använder Cookies för att förbättra användarupplevelsen för dig som handlar hos oss. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vår integriets- och cookies policy.

Visa detaljer