• Naturliga kosttillskott
  • Fri frakt inom Sverige
  • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Att lyckas med nyårslöftet
Artiklar

Att lyckas med nyårslöftet

Att lyckas med nyårslöftet

Hur kommer det sig att vissa människor alltid får till sin träning, hur lyckas de? Vad är nyckeln till att få till det där träningspasset egentligen?

Jag skulle säga att planering är A och O om du vill få till träningen. Det kanske låter tråkigt, men så är det. För att lyckas behöver du planera. Om du tänker på det är nästan allt så. Du planerar ju din middag, du planerar din arbetsdag, du planerar din helg och ganska mycket därtill, är det inte så? Du behöver även planera in din träning om den ska bli gjord.

Om du har lyckats med att planera in träningspass i din kalender är det inte alltid att du är lika peppad just då som du var när du planerade in det. Hur ska man då göra om man planerat in träningen, men känner att man inte orkar och energin är på botten?

Det är ju ganska tråkigt att komma in på gymmet och vara helt energilös. Därför är det smart att ladda upp inför passet både mentalt och att ladda upp kroppen med ny energi. Uppladdningen inför sitt träningspass kan man göra på olika sätt beroende på tidpunkt. När du ska träna på morgonen är det bra att ladda upp med en god frukost. Mina två favoritfrukostar är proteinpannkakor och proteingröt. De två frukostarna ger mig en skön mättnadskänsla, jag får i mig bra protein och få mer energi, helt enkelt. Andra tips för att ladda upp inför träningen är att:

• Sätta på sin favoritlista på Spotify och känna peppen inför träningen.

• Kanske låter konstigt, men ha träningskläder som får dig att känna dig bekväm eller snygg i. Då vill man ju bara gå och träna.

• Ladda upp med aminosyror. Personligen brukar jag använda mig av BCAA när jag tränar innan lunch eller på eftermiddagen.

• Varför inte boka in en träningsdate med din vän. Då kan ni ladda upp innan tillsammans. Visst får man ny energi från sina vänner? Man behöver inte så mycket mer än skratt och energi från en vän ibland.

När man väl laddat upp både mentalt och även med något energigivande är det dags för själva passet. Vad ska man träna då? Det är inte alltid så lätt när man kommer in på ett gym och känner sig helt bortkommen. Det kan vara smart att ha planerat in övningarna i förväg innan själva gymbesöket. Alltså ännu mer planering. Varför kan det vara bra att planera in träningspasset innan? Du blir mer effektiv och behöver inte stå på gymmet och försöka komma på bra övningar till ditt pass. När du inte planerar förlorar du både tid och den positiva energin som du tidigare laddat upp.

Beroende på hur ofta du tränar kan träningspassen se olika ut. Om du tränar ca två gånger i veckan kan det passa bra att köra helkropp. Börja med några benövningar som knäböj, utfall och höftlyft. Därefter kan du gå vidare med rygg och köra latsdrag och någon rodd. Som avslut kör lite armar, bröst och mage. Som ni märker kan ett sådant pass ta sin tid därför kan det vara bra att dela upp muskelgrupperna för olika dagar. En dag kan man köra ben och mage, en annan dag rygg och axlar och en tredje bröst och armar.

Styrketräning är en väldigt bra träningsform för att få exempelvis en starkare rygg, sätesmuskler etc. Dock är kondition minst lika viktigt. Se till att du går på någon gruppträningsklass, tar en löprunda eller kör egen cirkelträning någon dag i veckan. Det viktiga med träningen är att du utmanar dig själv hela tiden och ser till att träningen är jobbig och påfrestande för kroppen. Om du utför samma slags träning/övningar hela tiden och inte ändrar tempo eller vikt, då får du samma resultat som du alltid fått. Om du vill få nya resultat måste du göra något som du tidigare inte gjort. Ganska logiskt va?

Hur man känner sig efter ett träningspass är olika. En del personer behöver återhämtning snabbt och då är det väldigt behändigt och lätt att ha med sig proteintillskott. Personligen använder jag olika tillskott beroende på tidpunkt. När jag tränar precis innan lunch blir lunchen min återhämtning, men om jag tränar på eftermiddagen och det är långt kvar till middagen föredrar jag att ta en proteinshake, BCAA eller en proteinbar efter träningen. Som ni förstår har kosten en betydelse på träningen, men glöm inte att sova ordentligt och vila både mentalt och fysiskt för att må bra.

Av: Charlotte Beijer, PT och kostrådgivare.

Liknande artiklar

Better You använder Cookies för att förbättra användarupplevelsen för dig som handlar hos oss. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vår integriets- och cookies policy.

Visa detaljer