Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden! Bli medlem nu
Artiklar
Mag- och tarmhälsa
Mag- och tarmhälsa
Du har säkert hört talas om probiotikatillskott - kapslar med levande bakterier (mikroorganismer). De vanligaste bakterierna är laktobaciller och bifidobakterier. Tillskotten kan även förekomma i flytande form, pulverform eller som tillsatser i olika livsmedel. Dessa tas för att uppnå en terapeutisk effekt. Exempelvis i samband med antibiotikaanvändning, vid diarré eller tillfällig störning i tarmfloran. Probiotika används ibland även vid behandling av Clostridium difficile-infektion, förstoppning och irriterad tarm (IBS). Forskning tyder på att probiotika kan vara bra för hälsan, både att dricka och äta. Däremot är det inte tillåtet att göra specifika hälsopåståenden om probiotika idag.
Visste du att probiotika egentligen inte klassas som ett kosttillskott utan i själva verket tillhör gruppen naturläkemedel och är en medicinteknisk produkt? Det finns några kända biverkningar men de är milda och handlar om gasbildning och uppblåsthet.
Verkningsmekanism
Probiotiska mikroorganismer kan påverka tarmfloran på två kända sätt: genom utsöndring av ämnen och genom konkurrens om näring och utrymme i tarmen. En känd verkningsmekanism är den antibakteriella effekten. De probiotiska bakterierna konkurrerar ut skadliga bakterier (patogener) i tarmen, vilket ökar tarmens motståndskraft mot infektioner. Effekten bygger på att de probiotiska bakterierna får fäste i tarmväggen och kan, om de lyckas föröka sig och leva kvar i tarmkanalen, minska angrepp från patogener. Laktobaciller tros öka tarmens slemutsöndring, vilket också är positivt av samma anledning.
En annan verkningsmekanism är effekten på immunförsvaret genom att stimulera produktionen av olika försvarsmolekyler. Det innebär att immunförsvaret blir starkare och bättre på att bekämpa sjukdomsalstrande bakterier och virus. I vissa studier har man sett en minskning av inflammationsmarkörer vid intag av probiotika. Det verkar även som att syntesen av antikroppar kan öka. Det är dock individuellt om man får dessa effekter eller inte - det verkar som att individens hälsotillstånd påverkar.
Effekt på IBS
Det finns viss vetenskaplig evidens som stödjer användande av probiotika vid IBS. Flera olika bakteriestammar har undersökts i syfte att lindra IBS-symtom. Kliniska studier har visat att probiotikatillskott förbättrar symtomen vid IBS, framför allt magsmärta, måttligt. Bäst resultat har visats vid forskning på en specifik stam kallad Bifidobacterium infantis 35624. Denna stam minskar magsmärta, uppblåsthet och begränsad tarmrörelse inom en veckas behandling. En metaanalys från 2019 föreslår en trend att probiotika med flera olika bakteriestammar kan ha större potential att minska IBS-symtom än probiotika med bara en eller ett fåtal olika stammar.
Avslutningsvis
Probiotika kan alltså vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen. Min rekommendation är att testa en sort i taget, gärna en sort som innehåller mjölksyrabakterier från flera olika stammar, och att äta den under 30 dagar och sedan utvärdera effekten. Det är viktigt att man tar probiotika i samband med måltid och att man samtidigt äter en fiberrik och varierad kost. Det ökar nämligen chansen att de probiotiska bakterierna fäster i tarmen så att de kan försöka sig och ge önskad effekt. Kom ihåg att inget kosttillskott ersätter en sund livsstil och en varierad kost. Det bästa du kan göra för din tarm är att äta mycket grönsaker, frukter, bär, nötter, frön, baljväxter och fullkornsprodukter då dessa livsmedel innehåller rikligt med fibrer som matar våra goda tarmbakterier.
Skribent: Lovisa Söderman, näringsfysiolog.
www.kostkunskap.se
Instagram: kostkunskap.se
Liknande artiklar
Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.
Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.
Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?
Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?
Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?
Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>
Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.
Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?
Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?
Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!
Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >
En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.
Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.
Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.
Hur, när och vad ska jag äta?
Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!
Naturligt myggmedel – gör det själv!
Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?
Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.
Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.
Varför är naturligt så bra?
Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?
Få enkla och praktiska tips från Magdalena.
Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?
Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?
Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?
Hur kan vi undvika stress?
Aktivitet, rörelse och motion.
Hur kosten påverkar din energi.
Tips på hur du ska kan sova bättre och få energi.
Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.
Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?
Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?
Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.