• Naturliga kosttillskott
 • Fri frakt inom Sverige
 • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Mag- och tarmhälsa
Artiklar

Mag- och tarmhälsa

Mag- och tarmhälsa

Du har säkert hört talas om probiotikatillskott - kapslar med levande bakterier (mikroorganismer). De vanligaste bakterierna är laktobaciller och bifidobakterier. Tillskotten kan även förekomma i flytande form, pulverform eller som tillsatser i olika livsmedel. Dessa tas för att uppnå en terapeutisk effekt. Exempelvis i samband med antibiotikaanvändning, vid diarré eller tillfällig störning i tarmfloran. Probiotika används ibland även vid behandling av Clostridium difficile-infektion, förstoppning och irriterad tarm (IBS). Forskning tyder på att probiotika kan vara bra för hälsan, både att dricka och äta. Däremot är det inte tillåtet att göra specifika hälsopåståenden om probiotika idag.

Visste du att probiotika egentligen inte klassas som ett kosttillskott utan i själva verket tillhör gruppen naturläkemedel och är en medicinteknisk produkt? Det finns några kända biverkningar men de är milda och handlar om gasbildning och uppblåsthet.

Verkningsmekanism

Probiotiska mikroorganismer kan påverka tarmfloran på två kända sätt: genom utsöndring av ämnen och genom konkurrens om näring och utrymme i tarmen. En känd verkningsmekanism är den antibakteriella effekten. De probiotiska bakterierna konkurrerar ut skadliga bakterier (patogener) i tarmen, vilket ökar tarmens motståndskraft mot infektioner. Effekten bygger på att de probiotiska bakterierna får fäste i tarmväggen och kan, om de lyckas föröka sig och leva kvar i tarmkanalen, minska angrepp från patogener. Laktobaciller tros öka tarmens slemutsöndring, vilket också är positivt av samma anledning.

En annan verkningsmekanism är effekten på immunförsvaret genom att stimulera produktionen av olika försvarsmolekyler. Det innebär att immunförsvaret blir starkare och bättre på att bekämpa sjukdomsalstrande bakterier och virus. I vissa studier har man sett en minskning av inflammationsmarkörer vid intag av probiotika. Det verkar även som att syntesen av antikroppar kan öka. Det är dock individuellt om man får dessa effekter eller inte - det verkar som att individens hälsotillstånd påverkar.

Effekt på IBS

Det finns viss vetenskaplig evidens som stödjer användande av probiotika vid IBS. Flera olika bakteriestammar har undersökts i syfte att lindra IBS-symtom. Kliniska studier har visat att probiotikatillskott förbättrar symtomen vid IBS, framför allt magsmärta, måttligt. Bäst resultat har visats vid forskning på en specifik stam kallad Bifidobacterium infantis 35624. Denna stam minskar magsmärta, uppblåsthet och begränsad tarmrörelse inom en veckas behandling. En metaanalys från 2019 föreslår en trend att probiotika med flera olika bakteriestammar kan ha större potential att minska IBS-symtom än probiotika med bara en eller ett fåtal olika stammar. 

Avslutningsvis

Probiotika kan alltså vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen. Min rekommendation är att testa en sort i taget, gärna en sort som innehåller mjölksyrabakterier från flera olika stammar, och att äta den under 30 dagar och sedan utvärdera effekten. Det är viktigt att man tar probiotika i samband med måltid och att man samtidigt äter en fiberrik och varierad kost. Det ökar nämligen chansen att de probiotiska bakterierna fäster i tarmen så att de kan försöka sig och ge önskad effekt. Kom ihåg att inget kosttillskott ersätter en sund livsstil och en varierad kost. Det bästa du kan göra för din tarm är att äta mycket grönsaker, frukter, bär, nötter, frön, baljväxter och fullkornsprodukter då dessa livsmedel innehåller rikligt med fibrer som matar våra goda tarmbakterier.

Skribent: Lovisa Söderman, näringsfysiolog.
www.kostkunskap.se
Instagram: kostkunskap.se

Bär Boost Pulver

Bär Boost Pulver

D-vitamin & goda bakterier för ditt immunförsvar

299 kr
Bär Boost Kapslar

Bär Boost Kapslar

D-vitamin & goda bakterier för ditt immunförsvar

279 kr
Premium Lactis

Premium Lactis

Mjölksyrabakterier & Prebiotika

309 kr

Liknande artiklar

 • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

 • Mens, PMS och PMDS problem

  Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?

 • Egentid och återhämtning

  Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!

 • Gör din egen parfym

  Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

 • Basta - alla hälsofördelar

  Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

 • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

  Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

 • Ny energi och fokus - återhämtning

  Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

 • Ny energi och fokus - motion

  Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

 • Antioxidanter och fria radikaler

  Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

 • 5 tips för en god sömn

  Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

 • Oljor för sömnen

  Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

 • Sötsug och sockerberoende

  Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

 • Kom igång efter semestern

  Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

 • Kan man bromsa åldrandet?

  Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.

 • Bra fetter

  Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?

 • Vad är adaptogener?

  Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?

 • Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

  Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?

 • Klimakteriet

  Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

 • D-Vitamin

  Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

 • Solguide

  Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

 • Vätskebalans och elektrolyter

  Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?

 • Friskt och starkt hår

  Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

 • Kostråd för seniorer

  Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

 • Detox - hur gör man?

  En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

 • Kosttips för känslig mage

  Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.

 • Tips till vegetarianer och veganer

  Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

 • 5 tips för hälsosamma rutiner

  Hur, när och vad ska jag äta?

 • 7 tips för ett friskare hår

  Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

 • Naturliga myggmedel

  Naturligt myggmedel – gör det själv!

 • Tre olika typer av stress

  Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?

 • Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

  Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.

 • Kärlek bidrar till en god hälsa

  Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

 • Naturen vet bäst

  Varför är naturligt så bra?

 • Gamers, är som vilken idrottare som helst

  Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?

 • Magdalena Graafs skönhetstips

  Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

 • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

  Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

 • Vad är 16 weeks of hell?

  Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

 • Manlig Hälsa

  Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

 • Ny energi och fokus - Kost

  Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

 • Aminosyror, varför är de så viktiga?

  Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

 • Vad är en förkylning?

  Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

 • Att lyckas med nyårslöftet

  Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?

 • Hitta din viktbalans

  Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.