• Naturliga kosttillskott
 • Fri frakt inom Sverige
 • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Hitta din viktbalans
Artiklar

Hitta din viktbalans

Hitta din viktbalans

Att hitta sin viktbalans kan verka svårt i dagens samhälle. Vi blir dagligen matade med olika dieter, kostplaner och sist men inte minst; alla dessa quickfixes som dyker upp i olika medier. Vilken ska man välja? Måste man följa en plan för att lyckas? I denna artikel vill vi på Better You lyfta fram en naturlig och sund syn på viktbalans – utan regler och krav och där du i stället lyssnar på din egen kropp och vad den behöver.

Många som kämpar med sin vikt vågar inte förlita sig på sina egna kroppssignaler vad det gäller hunger och mättnad, utan vill gärna ha en tydlig plan att följa. Det passar många att ha en kostplan, men lika många tycker det är svårt och begränsande. Samtidigt är det i dagens fitnessdjungel allt svårare att veta vilka råd och rön man ska lyssna på. Vi blir matade med expertråd å ena sidan, men å andra sidan har vi billig, lättillgänglig och energirik skräpmat runt hörnet vart vi än går. Någonstans i detta brus tappar vi även lätt kontakten med oss själva och följer hellre andras råd. Men alla kroppar är olika och det som fungerar för en person kanske inte alltid fungerar för en annan. Något som alltid är konstant är dock följande; en sund och frisk kropp har en bra balans inuti. Här kommer några enkla tips på hur du kan hjälpa din kropp i viktbalans - utan regler och krav.

Ett helt nytt förhållningssätt

Målet är att göra vårt förhållningssätt till mat och träning mer accepterande och snällt för våra kroppar. Är det snällt mot din kropp att äta samma skräpmat varje dag? Är det snällt mot din kropp att äta minimalt varje dag? Är det snällt mot din kropp att överäta? Är det snällt mot din kropp att inte röra på sig? Eller röra sig för mycket? Nej är svaret på samtliga frågor. Så vad är då snällt?

1. Lyssna på din kropp

Kroppen skickar hela tiden ut signaler, både för att berätta när vi behöver fylla på med energi och när vi har fått tillräckligt. En liten gäsp säger oss att vi behöver mer syre. En lätt torrhet i munnen indikerar på vätskebrist och magen kurrar tydligt när det är dags att fylla på med mat. Om vi lyssnar på vår kropp, och inte tolkar den fel så kommer vi enklare nå balans. Ett tips är att alltid ha en vattenflaska i väskan, samt några små frukter eller nötter. Ta ett par klunkar när du känner torrhet i munnen. Visste du att till exempel att ett glas vatten och ett äpple ger mer energi än en kopp kaffe? Lyssna på din kropp, så hjälper den dig i balans.

2. Tillför du energi behöver du göra dig av med den – och tvärtom.

Vet du med dig att du ätit mer än vad som är snällt mot din kropp - bemöt det med mer motion och rörelse. Har du däremot ätit dåligt och saknar energi är det viktigt att fylla på med energi eller mycket vila. En kropp som vill sträcka på sig eller har kryp i benen indikerar på att du behöver röra dig mer, stretcha eller motionera. Ett enkelt sätt att få in mer motion i vardagen är faktiskt det mest rekommenderade: ta trappor istället för hissen, gå av en station tidigare och gå. Att cykla eller gå till jobbet gör också att du slipper trängas och utsätta dig för virus.

3. Svårt att få i dig tillräckligt av något – tillför det enkelt!

Tror du att du äter för lite av nyttiga fetter, får för lite sol eller kanske för lite protein? Hitta ett alternativ som gör det enkelt för dig att tillsätta detta. Kroppen strävar efter balans och om vi vågar lyssna på vår magkänsla och framför allt följa den: till exempel ta den där träningen/promenaden man vet man borde men väljer bort eller äntligen köpa det där vitaminet man gått och tänkt på länge nu – lyssna inåt och gör det enkelt för dig själv. Kroppen kommer svara med att lättare hitta sin viktbalans.
Om detta sätt kan hjälpa till vid just viktminskning är en vanlig fråga och svaret är ja, menar vi på Better You. Om det är så att man behöver gå ner i vikt. Allting handlar i princip bara om att lära sig lyssna på vad kroppen behöver och när. Samma gäller om man är underviktig och vill gå upp i vikt, då är det väldigt viktigt att vi lyssnar på kroppens hungersignaler, äter mer energirik kost och lär oss göra av med mindre energi i vår vardag.

Av: Nathalie Widerberg, Lic. PT, närings- och hälsorådgivare

Vegansk Gainer
Kampanj Rörelse

Vegansk Gainer

Viktökning med långsamma kolhydrater & tre proteinkällor

271 kr
339 kr
Smoothie Protein

Smoothie Protein

Vassleprotein anpassat för bakning & smoothies

349 kr
Ekologisk MCT Olja

Ekologisk MCT Olja

250 ml

179 kr

Liknande artiklar

 • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

 • Mens, PMS och PMDS problem

  Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?

 • Egentid och återhämtning

  Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!

 • Gör din egen parfym

  Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

 • Basta - alla hälsofördelar

  Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

 • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

  Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

 • Ny energi och fokus - återhämtning

  Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

 • Ny energi och fokus - motion

  Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

 • Antioxidanter och fria radikaler

  Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

 • 5 tips för en god sömn

  Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

 • Oljor för sömnen

  Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

 • Sötsug och sockerberoende

  Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

 • Kom igång efter semestern

  Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

 • Kan man bromsa åldrandet?

  Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.

 • Bra fetter

  Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?

 • Vad är adaptogener?

  Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?

 • Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

  Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?

 • Klimakteriet

  Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

 • Mag- och tarmhälsa

  Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.

 • D-Vitamin

  Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

 • Solguide

  Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

 • Vätskebalans och elektrolyter

  Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?

 • Friskt och starkt hår

  Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

 • Kostråd för seniorer

  Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

 • Detox - hur gör man?

  En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

 • Kosttips för känslig mage

  Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.

 • Tips till vegetarianer och veganer

  Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

 • 5 tips för hälsosamma rutiner

  Hur, när och vad ska jag äta?

 • 7 tips för ett friskare hår

  Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

 • Naturliga myggmedel

  Naturligt myggmedel – gör det själv!

 • Tre olika typer av stress

  Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?

 • Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

  Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.

 • Kärlek bidrar till en god hälsa

  Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

 • Naturen vet bäst

  Varför är naturligt så bra?

 • Gamers, är som vilken idrottare som helst

  Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?

 • Magdalena Graafs skönhetstips

  Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

 • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

  Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

 • Vad är 16 weeks of hell?

  Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

 • Manlig Hälsa

  Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

 • Ny energi och fokus - Kost

  Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

 • Aminosyror, varför är de så viktiga?

  Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

 • Vad är en förkylning?

  Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

 • Att lyckas med nyårslöftet

  Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?