• Naturliga kosttillskott
  • Fri frakt inom Sverige
  • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Hitta din viktbalans
Artiklar

Hitta din viktbalans

Hitta din viktbalans

Att hitta sin viktbalans kan verka svårt i dagens samhälle. Vi blir dagligen matade med olika dieter, kostplaner och sist men inte minst; alla dessa quickfixes som dyker upp i olika medier. Vilken ska man välja? Måste man följa en plan för att lyckas? I denna artikel vill vi på Better You lyfta fram en naturlig och sund syn på viktbalans – utan regler och krav och där du i stället lyssnar på din egen kropp och vad den behöver.

Många som kämpar med sin vikt vågar inte förlita sig på sina egna kroppssignaler vad det gäller hunger och mättnad, utan vill gärna ha en tydlig plan att följa. Det passar många att ha en kostplan, men lika många tycker det är svårt och begränsande. Samtidigt är det i dagens fitnessdjungel allt svårare att veta vilka råd och rön man ska lyssna på. Vi blir matade med expertråd å ena sidan, men å andra sidan har vi billig, lättillgänglig och energirik skräpmat runt hörnet vart vi än går. Någonstans i detta brus tappar vi även lätt kontakten med oss själva och följer hellre andras råd. Men alla kroppar är olika och det som fungerar för en person kanske inte alltid fungerar för en annan. Något som alltid är konstant är dock följande; en sund och frisk kropp har en bra balans inuti. Här kommer några enkla tips på hur du kan hjälpa din kropp i viktbalans - utan regler och krav.

Ett helt nytt förhållningssätt

Målet är att göra vårt förhållningssätt till mat och träning mer accepterande och snällt för våra kroppar. Är det snällt mot din kropp att äta samma skräpmat varje dag? Är det snällt mot din kropp att äta minimalt varje dag? Är det snällt mot din kropp att överäta? Är det snällt mot din kropp att inte röra på sig? Eller röra sig för mycket? Nej är svaret på samtliga frågor. Så vad är då snällt?

1. Lyssna på din kropp

Kroppen skickar hela tiden ut signaler, både för att berätta när vi behöver fylla på med energi och när vi har fått tillräckligt. En liten gäsp säger oss att vi behöver mer syre. En lätt torrhet i munnen indikerar på vätskebrist och magen kurrar tydligt när det är dags att fylla på med mat. Om vi lyssnar på vår kropp, och inte tolkar den fel så kommer vi enklare nå balans. Ett tips är att alltid ha en vattenflaska i väskan, samt några små frukter eller nötter. Ta ett par klunkar när du känner torrhet i munnen. Visste du att till exempel att ett glas vatten och ett äpple ger mer energi än en kopp kaffe? Lyssna på din kropp, så hjälper den dig i balans.

2. Tillför du energi behöver du göra dig av med den – och tvärtom.

Vet du med dig att du ätit mer än vad som är snällt mot din kropp - bemöt det med mer motion och rörelse. Har du däremot ätit dåligt och saknar energi är det viktigt att fylla på med energi eller mycket vila. En kropp som vill sträcka på sig eller har kryp i benen indikerar på att du behöver röra dig mer, stretcha eller motionera. Ett enkelt sätt att få in mer motion i vardagen är faktiskt det mest rekommenderade: ta trappor istället för hissen, gå av en station tidigare och gå. Att cykla eller gå till jobbet gör också att du slipper trängas och utsätta dig för virus.

3. Svårt att få i dig tillräckligt av något – tillför det enkelt!

Tror du att du äter för lite av nyttiga fetter, får för lite sol eller kanske för lite protein? Hitta ett alternativ som gör det enkelt för dig att tillsätta detta. Kroppen strävar efter balans och om vi vågar lyssna på vår magkänsla och framför allt följa den: till exempel ta den där träningen/promenaden man vet man borde men väljer bort eller äntligen köpa det där vitaminet man gått och tänkt på länge nu – lyssna inåt och gör det enkelt för dig själv. Kroppen kommer svara med att lättare hitta sin viktbalans.
Om detta sätt kan hjälpa till vid just viktminskning är en vanlig fråga och svaret är ja, menar vi på Better You. Om det är så att man behöver gå ner i vikt. Allting handlar i princip bara om att lära sig lyssna på vad kroppen behöver och när. Samma gäller om man är underviktig och vill gå upp i vikt, då är det väldigt viktigt att vi lyssnar på kroppens hungersignaler, äter mer energirik kost och lär oss göra av med mindre energi i vår vardag.

Av: Nathalie Widerberg, Lic. PT, närings- och hälsorådgivare

Vegansk Gainer

Vegansk Gainer

Viktökning med långsamma kolhydrater & tre proteinkällor

339 kr
Smoothie Protein

Smoothie Protein

Vassleprotein anpassat för bakning & smoothies

349 kr
Ekologisk MCT Olja
Nyttiga fetter 23

Ekologisk MCT Olja

250 ml

143 kr
179 kr

Liknande artiklar

Better You använder Cookies för att förbättra användarupplevelsen för dig som handlar hos oss. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vår integriets- och cookies policy.

Visa detaljer