• Naturliga kosttillskott
  • Fri frakt inom Sverige
  • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Eteriska oljor som smaksättare och GRAS
Eteriska oljor tips

Eteriska oljor som smaksättare och GRAS

Eteriska oljor som smaksättare och GRAS (Generally Recognized as Safe)


Vissa eteriska oljor kan användas som naturliga smaksättare i mat och dryck. Dessa eteriska oljor är alltid märkta med beteckningen GRAS, vilket innebär att de är godkända att användas invärtes som smaksättare. Det är viktigt att notera att det inte är alla eteriska oljor är lämpliga som smaksättare eftersom de är högt koncentrerade och kan vara skadliga att använda invärtes.


Vad innebär GRAS
GRAS -status betyder att en eterisk olja anses vara säker att använda som smaksättare i mat och dryck. Förkortningen GRAS står för ”Generally recognize as safe” och indikerar att produkten har blivit bedömd som en säker produkt att använda som smaksättare invärtes. Enligt livsmedelverket ska alla produkter som används som livsmedelstillsats kontrolleras och godkännas för det avsedda användningsområdet.
Eteriska oljor som smaksättare


GRAS -godkända eteriska oljor kan användas som smaksättare för att förhöja smaken av mat, dryck och andra livsmedel. De kan användas till bakning, i desserter och i drycker. Till exempel kan en droppe pepparmynta tillsättas i en kanna med vatten för att skapa en uppfriskande smakupplevelse, medan en droppe vaniljolja kan användas till ett bakverk eller en droppe apelsinolja eller citronolja till en kaka.


Det är viktigt att vara försiktig med doseringen av eteriska oljor som smaksättare, eftersom de är mycket koncentrerade och kraftfulla. Den krävs endast några få droppar eterisk olja för att få en kraftfull smakupplevelse.

Vi rekommendera att doseringen hålls på en låg nivå så att smaken inte blir för stark och tar överhand. Till exempel kan du använda 1–3 droppar eterisk olja per liter vatten för att skapa en förfriskande dryck. En droppe apelsin eller citronolja kan tillsättas till ett bakverk för att förhöja smaken eller en droppe citrongräs kan användas för att ge extra dimension till en maträtt.

GRAS godkända eteriska oljor
- Apelsin (Citrus Sinensis)
- Bergamott (Citrus Aurantium var. Bergamia)
- Citron (Citrus limon)
- Citrongräs (Cymbopogon flexuosus)
- Geranium (Pelargonium Gravelolens)
- Grapefruit (Citrus paradisi)
- Grönmynta (Spearmint)
- Jasmin (Jasminum Grandiflorum)
- Kamomill (Anthemis nobilis L)
- Kanel (Cinnamomum Zeylanicum)
- Mandarin (Citrus reticulata)
- Neroli (Citrus Aurantium var. amara)
- Palmarosa (Cymbopogon martini)
- Peppermint (Mentha piperita)
- Ros (Rosa damascena)
- Rosmarin (Rosmarinus officinalis)
- Salvia (Salvia sclarea)
- Timjan (Thymus Vulgaris)
- Vanilj (Vanilla planifolia)
- Ylang Ylang (Cananga Odorata)
- Oregano & Moringa (Origanum vulgare & Moringa oleifera)

Liknande artiklar