Bär Boost

Bär Boost

Artikel skriven av Miriam Höglund. Nutritionist och gruppträningsinstruktör.

 

Bär Boost är en riktig näringsbomb som riktar sig till alla som vill ge sitt immunförsvar det allra bästa. Med sitt breda innehåll av bland annat vitamin D, aktiv bakteriekultur (probiotika) och antioxidanter från frukter och bär är den perfekt sammansatt för att ge vårt immunförsvar det stöd det behöver för att hålla oss friska. Då Bär Boost innehåller hela 2500 IE D-vitamin används det med fördel under höst och vinter då vi inte kan förlita oss på D-vitamin från solen under dessa månader. Då Bär Boost har ett så brett innehåll av immunstärkande ämnen förklarar jag dem mer ingående var för sig nedan:

 

D-vitamin:

D-vitamin är ett mycket viktigt vitamin ur många hälsoaspekter då det bland annat spelar en stor roll i att upprätthålla immunförsvarets normala funktion. D-vitamin får man lättast i sig via solen under sommarmånaderna i Sverige men resterande tid är solens strålar tyvärr för svaga för att vår hud ska producera vitaminet. Att vi får i oss tillräckliga mängder på sommaren förutsätter så klart att vi vistas i solen med bar hud regelbundet vilket inte alla vill göra, då blir det extra viktigt att kika på andra källor till D-vitamin. Men även för oss som faktiskt solar är det viktigt att se över intaget då vi ofta smörjer in oss med solskyddsfaktor som försvårar hudens förmåga att bilda D-vitamin. Utöver solen är fet fisk en bra källa till D-vitamin men det finns även i mindre mängd i berikade mejeriprodukter, ägg och kött. Det finns faktiskt också lite i vissa svampar men då i en mindre aktiv form.

D-vitamin har en förmåga att ”trimma” vårt immunförsvar så att det reagerar effektivare mot virus och bakterier. Har man brist på D-vitamin sänks kapaciteten hos en rad olika biologiska system i vår kropp t.ex. de som hanterar infektioner. Vårt immunsystem är uppbyggt av två delar som kallas det specifika immunförsvaret och det generella immunförsvaret. Det generella försvaret reagerar snabbt på inkräktare som t.ex. virus och bakterier och det specifika försvaret tar lite längre tid på sig för att aktiveras men är bättre på att anpassa sitt anfall beroende på vem inkräktaren är. D-vitamin spelar en viktig roll i båda dessa system men framför allt i det generella, alltså det snabba immunförsvaret.

D-vitamin är viktigt för oss alla men extra viktigt att tänka på för vegetarianer/veganer som rekommenderas äta tillskott av D-vitamin året runt, mörkhyade personer samt personer som går i heltäckande klädsel. Det är också viktigt för äldre då hudens förmåga att tillverka vitaminet sjunker med åldern. Utöver sin roll i vårt immunförsvar är det bland annat också viktigt för vårt skelett, tänder, muskelfunktion och celldelningsprocess.

 

Aktiv bakteriekultur (probiotika):

Aktiv bakteriekultur, probiotika, goda tarmbakterier och mjölksyrebakterier är vanliga benämningar på samma sak; dvs. de goda bakterierna som lever i våra tarmar i symbios med människan. Vi kan inte leva utan dessa bakterier, så viktiga är de! Tarmflora är också ett ord som ofta används i dessa sammanhang och då innefattas alla bakterier, svampar och andra mikroorganismer som lever i våra tarmar, framför allt i tjocktarmen.

Man beräknar att människan har mellan 1–2 kg bakterier i kroppen vilket i antal blir upp mot 10 gånger fler bakterier än antalet mänskliga celler! Bakteriefloran hos varje människa är unik och kan variera mellan 300–1000 olika arter. Man uppskattar att ca 75 % av kroppens immunförsvar sitter i tarmfloran vilket gör det tydligt hur viktigt det är att ha en balanserad tarmflora för att hålla sig frisk. Tarmbakterierna har många funktioner, vi vet inte ens alla än, men här är de viktigaste:

- Stimulera produktion av antikroppar och antiinflammatoriska ämnen viktiga för immunförsvaret
- Bidra till att framkalla vissa T-celler som förhindrar autoimmuna sjukdomar
- Motverka att skadliga mikroorganismer förökar sig och får fäste i tarmen
- Bryta ner gallsyror
- Producera korta fettsyror
- Producera aminosyrorna arginin och glutamin
- Syntetisera vitamin K2 och B9 (folsyra)

Bär Boost innehåller hela 6 olika bakteriestammar som bidrar till en god tarmflora.

 

Gojibär:

Detta lilla röda bär växer på buskar i framförallt Kina, både vilt och odlat. Det har på senare tid blivit populärt att odla denna buske även i Sverige. Inom kinesisk örtmedicin har gojibär använts i tusentals år inom näringsmedicin i tron att bäret kan ge ett långt och friskt liv.

Gojibär har blivit känt som ett superbär på senare år vilket inte är konstigt då de är sprängfyllda med näring. De innehåller t.ex. 500 gånger mer C-vitamin än apelsiner, 3 gånger mer järn än spenat, 4 gånger mer antioxidanter än körsbär och 6 gånger mer betakaroten än morötter! Ett bär med mycket näring som kan bidra till att stärka vårt immunförsvar helt enkelt. Gojibär innehåller dessutom fytokemikalier som t.ex. zeaxantin som har en viktig funktion för att skydda ögats celler.

 

Acai:

Acai är ett litet blålila bär som växer i Amazonas djungel på Acaizeiropalmen och har blivit mycket populärt i vår del av världen på senare tid på grund av sitt höga näringsinnehåll. Acai är rikt på vitaminer som A och E, mineraler som järn, kalium och kalcium, fettsyror, fibrer och antioxidanter. Acai innehåller upp emot 6 gånger mer antioxidanter än blåbär och klassas som Superfood.

Till Superfood hör livsmedel som har speciellt högt näringsinnehåll och som anses extra hälsosamma. Antioxidanter skyddar kroppen mot fria radikaler genom att neutralisera dem och förhindra att de reagerar med cellernas membran. Fria radikaler bildas naturligt i kroppen och ökar av t.ex. stress, rökning och dåliga matvanor vilket då kräver en ökad mängd antioxidanter. Intressant forskning pågår just nu inom antioxidanter och dess inverkan på sjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

 

C-vitamin:

C-vitamin är en av våra mest kända vitaminer och antioxidanter och fyller en rad viktiga funktioner i vår kropp. Det är ett av de ämnen som har absolut flest godkända hälsopåståenden och är också därför ett mycket populärt tillskott både separat och tillsammans med andra ämnen, som t.ex. i Bär Boost. Det är ett vattenlösligt vitamin som finns rikligt i livsmedel som apelsin, havtorn, paprika m.fl. De flesta andra däggdjur tillverkar själva C-vitamin från glukos i njurar och lever och är därför inte beroende av att få i sig det via kosten men vi människor kan inte göra det utan måste alltså få det via maten.

C-vitamin är bland annat viktig för immunförsvarets normala funktion, minska trötthet och utmattning, skyddar cellerna mot oxidativ stress, bidrar till kollagenbildning som är viktig för bland annat leder, brosk, hud, tänder och benstomme och mycket, mycket mer.

 

Citrus bioflavonoider:

Bioflavonoider är en grupp så kallade polyfenoler, en typ av antioxidanter och finns rikligt i exempelvis citrusfrukter och andra C-vitaminrika livsmedel. De verkar ha en synergistisk effekt tillsammans med C-vitamin vilket då kan förstärka dess antioxidativa effekter.

 

Druvkärnextrakt:

Druvkärnextrakt är precis som det låter ett extrakt från druvkärnor. De innehåller höga halter av antioxidanter precis som goji och acai samt vitaminer och mineraler. Eftersom det finns så otroligt många olika ämnen med antioxidativ effekt är det bra att få i sig så många olika som möjligt. Det är därför man ofta pratar om att äta mat i regnbågens alla färger då det är i de färgglada frukterna och grönsakerna vi hittar mest antioxidanter.

Bär Boost har därför en kombination av olika källor till antioxidanter för bättre effekt. Studier indikerar att druvkärnextrakt innehåller ämnen som effektivt bekämpar många olika sorters bakterier och svampar och används av många i detta syfte men mer forskning behövs.

 

Bärpulvermix:

Bärpulvermix bestående av kiwi, blåbär, björnbär, citron, svarta vinbär, vindruvor och nypon är tillsatt för att ge god smak men så klart också för alla vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra näringsämnen de innehåller.

Bär Boost är noga utvecklad för en nordisk livsstil med en fin sammansättning av ovanstående näring som bidrar till ett normalt immunförsvar året runt men framför allt under våra mörkare månader mellan september-april.

Bär Boost finns i både pulver och kapselform. Pulvret blandas i t.ex. ett glas vatten, juice, smoothie eller kan strös på gröt eller fil. Väljer man kapselform tar man en kapsel varannan dag eller enligt rekommendation. Kapslarna sväljes hela med ett glas vatten och vill man undvika kapseln kan innehållet tömmas i vattnet.