Fitness kapslar

Fitness Kapslar

Artikel skriven av Miriam Höglund. Nutritionist och gruppträningsinstruktör.

 

Fitness kapslar är ett kosttillskott som kan ge dig en extra skjuts vid viktnedgång i kombination med hälsosam kost och träning. Detta tillskott har ett brett innehåll av ingredienser med olika gynnsamma egenskaper. Som alltid tänker Better You på synergieffekter vid utformning av sina tillskott. Vissa av ingredienserna är säkert kända för de flesta i viktminskningssammanhang men det finns också en del mer okända stjärnor med här. Jag har beskrivit dem enskilt nedan för att ge en enkel översikt. 

 

Betaglukaner:

Betaglukaner är en slags vattenlösliga fibrer som finns i bland annat havre, korn och råg. Betaglukaner har visat sig ha flera positiva effekter på hälsan där den bland annat verkar balanserande på blodsockernivån. Betaglukanerna binder till sig vätska och bildar en gel, vilket gör näringsupptaget i tunntarmen långsammare och förhindrar snabba stegringar av blodsockret.

Ett jämnt blodsocker och minskat sötsug underlättar så klart om man vill gå ner i vikt. Av denna anledning är det därför viktigt att dricka mycket vatten tillsammans med Fitness kapslar. Vill man få i sig mer betaglukaner i sin dagliga kosthållning är ett bra tips att, utöver Fitness kapslar, äta havregrynsgröt till frukost. Det är packat med betaglukaner och andra nyttiga fibrer och näringsämnen. Det finns också rikligt i den populära havremjölken som man också med fördel kan dricka mer av om man vill öka sitt intag av betaglukaner.

Betaglukaner har blivit en populär ingrediens i kosttillskott för blodsockerbalans men även för sin förmåga att sänka höga kolesterolvärden.

 

Chili:

Chili är för de flesta en välkänd fettförbrännare. Det beror på att chili innehåller ämnet capsaicin och som tillskrivs dessa effekter. Capsaicin är ett välstuderat ämne inom flera forskningsområden. Det har visat sig både öka ämnesomsättningen och fettförbränningen samt vara aptitdämpande. Capsaicin har dessutom antiinflammatoriska, kärlvidgande och till och med smärtstillande effekter. Det forskas just nu mycket om capsaicin och dess likheter med ämnet paracetamol (som finns i t.ex. Alvedon) där man försöker utveckla säkrare och mer effektiva alternativ till paracetamol.

Chili innehåller också flera vitaminer, däribland vitamin C och vitamin A som båda är starka antioxidanter. Chilifrukt har utöver ovanstående områden använts mot aptitlöshet, näsblod, åderbråck, bältros, huvudvärk, baksmälla, tandvärk och för att stimulera cirkulation och andning.  

 

Koffein från Guarana (Gäller Fitness Kapslar med koffein):

Guarana är en lian som växer i Central- och Sydamerika vars frön är extremt rika på koffein. De innehåller faktiskt tre gånger så mycket koffein som kaffebönan! Koffein i sig självt tas upp snabbt av kroppen och ger en snabb energihöjning.

Skillnaden mellan att tillsätta Guarana istället för endast rent koffein är att koffeinet från Guarana tas upp aningen långsammare på grund av de så kallade saponiner som finns i växten. Saponiner är fettämnen som fördröjer upptaget av koffeinet vilket inte ger samma snabba topp med följande dal i energin, utan en mjukare kurva vilket ofta upplevs mer behagligt. Det totala upptaget av koffein från Guarana är dock precis lika bra som från andra koffeinkällor.

Fördelarna med koffein är många. Här följer några exempel:

• Ökad fettförbränning och energiförbrukning. 

• Ökad pigghet och förbättrad kognitiv förmåga vilket gör det lättare att prestera bra.

• Bättre mental och fysisk uthållighet. 

• Minskar smärta vilket ger en prestationshöjande effekt.

• Underlättar rekrytering av muskelfibrer alternativt ökar antalet fibrer som rekryteras genom sin

  neuromuskulära påverkan. 

Personligen upplever jag dessutom dämpad hunger vid intag av koffein men det verkar variera från person till person.

 

Maskros:

Maskrosor har nog många av oss sett som ogräs i våra trädgårdar utan att veta vilken fantastisk medicinalväxt den faktiskt är. Maskros är vätskedrivande och används traditionellt när man vill lösa upp slaggämnen i kroppen och öka utsöndringen av dessa via lever och njurar.

Vissa vätskedrivande preparat kan påverka kaliumbalansen negativt men inte maskrosor då de är mycket kaliumrika. Maskrosor används också som laxerande medel för att stimulera tarmrörelserna, stimulera matsmältningen, lindra muskelvärk, lindra eksem, motverka gallsten mm. Så har ni lyckan att hitta maskrosor i trädgården, släng ner dem i en sallad, smoothie eller pesto!

 

Kokosfett:

Kokosfett/kokosolja framställs genom att man varsamt pressar oljan som finns i kokosnötens fruktkött. Kokosolja innehåller hög andel av medellånga fettsyror som till skillnad från långa fettsyror har en annan upptagningsmekanisk i kroppen. De tas upp lätt i tarmen och går direkt till levern där de kan omvandlas till energi, utan att först cirkulera i blodbanan och utan att vara påfrestande för matsmältningssystemet. Kroppen kan alltså använda kokosolja till att producera energi istället för att lagra den som kroppsfett, vilket kan bidra till viktnedgång. 

 

Lingon:

Nu tänker nog många på framför allt lingonsylt. Det är så vi oftast använder detta bär i Sverige och Skandinavien. Lingon har visat sig vara ett otroligt nyttigt bär som vi med fördel borde äta betydligt mer av, i rå osockrad form förstås.

Inom folkmedicin har lingon använts på liknande sätt som tranbär för att förebygga urinvägsinfektioner men forskare har nyligen upptäckt att lingon dessutom verkar motverka viktuppgång, balansera blodsockret och hämma inflammationer. Mer forskning pågår då man nu undrar vilka ämnen som har dessa fina effekter i lingon. Vi kommer garanterat höra mer om detta superbär framöver!

 

Grönt te:

Grönt te är en av de vanligaste ingredienserna i kosttillskott för viktnedgång. Grönt te ingår i forskning kring ökad förbränning men också hjärnfunktion, immunförsvar, insulinkänslighet, hjärt-kärlhälsa mm. Grönt te har i studier visat sig både öka kroppens termogenes, dvs. öka mängden kalorier kroppen förbrukar vid nedbrytning och absorption av mat vid måltid samt öka kroppens fettoxidation. Grönt te har dessutom ett högt innehåll av polyfenoler.

Polyfenoler är kraftfulla antioxidanter som kan skydda och reparera våra celler vid oxidation som kan uppstå vid exempelvis stress. De viktigaste antioxidanterna i grönt te är de så kallade katekinerna där framför allt en sticker ut, den kallas EGCG och studeras med stort intresse för sina potenta skyddseffekter. Grönt te kan även ha en vätskedrivande effekt så det är viktigt att dricka mycket vatten vid intag av Fitness kapslar. 

 

Wakame (japansk brunalg):

Wakame är den alg man brukar få i sin algsallad på sushirestauranger och i misosoppa. Det är en japansk brunalg fullproppad med mineraler, framförallt höga halter kalcium. Den brungröna färgen kommer från ett ämne som kallas Fucoxanthin som visat sig ha fettförbrännande egenskaper. Jag ska förklara hur detta går till. Människor har två typer av fettvävnad, vit fettvävnad och brun fettvävnad där den vita är den dominerande.

Den bruna fettvävnaden har förmåga att producera värme. Värmeproduktionen sker i mitokondrierna där energin från cellandningen går till produktion av värme istället för till produktion av energimolekylen ATP. Det finns djur som har hög andel brunt fett av just denna anledning, nämligen de som går i vintersömn, exempelvis björnar.

Brunt fett har fått sitt namn då det ser brunt ut till skillnad mot den ”vanliga” vita fettet. Den bruna färgen beror på den stora mängd blodkärl samt att det finns rikligt med mitokondrier i de bruna fettcellerna. Mitokondrierna här producerar värmen från triglycerider som tas från blodomloppet, dvs. de använder fett som bränsle.

Denna process startas med hjälp av ett protein som kallas UCP1 som inte finns i vit fettvävnad. MEN ryska forskare upptäckte år 2005 att intag av Wakame (med sitt innehåll av fucoxanthin) gör att UCP1 bildas även i den vita fettvävnaden och därmed ge den samma förmåga som den bruna fettvävnaden; att omvandla kalorier till värme som sedan kan leda till viktminskning. Eftersom vit fettvävnad finns i stor mängd i magen och runt organen där det dessutom kan göra stor skada, är detta en mycket spännande upptäckt. Wakame är också rik på jod som bidrar till normal energiomsättning.

 

Svartpeppar (piperin):

Svartpeppar tillsätts i olika kosttillskott för sitt innehåll av ämnet piperin. Piperin har visat sig öka biotillgängligheten i tarmen för många olika vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen och tillsätts därför ofta för att få ut maximal effekt av övriga ingredienser. I detta fall har det dessutom en annan fördel; svartpeppar tillhör en av de kryddor som också visat sig kunna öka kroppens ämnesomsättning i likhet med chili som jag beskrev ovan!