Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden! Bli medlem nu
Träningstips
Att springa året om
Vill du få löpning som passion? – Här är bästa tipsen för dig!
Löpning är bra för styrka, kondition, hjärta och för den mentala hälsan. En som har löpning som sin passion är Diana Kämpe. Diana började springa så sent som vid 38 års ålder och idag, ca åtta år senare, är hon ultralöpare på elitnivå! Hon springer året om, även när det är kallt. Här är hennes bästa tips till dig, så att även du ska kunna ta till dig löpningens fördelar och förhoppningsvis hitta passionen i löpning!
Bli mer stresstålig och sov bättre - med löpning!
Din kropp blir starkare, skelett och hjärtat blir starkare. Du blir mera stresstålig, får bättre sömn och du förbättrar ditt immunförsvar. Sedan vet vi, att motion och löpning är bra för hjärnan. Andra fördelar är att man får vara ute i naturen och samtidig få egen tid för reflektion, det är bra för att hitta balans i vardagen och löpningen ger också mera energi och en naturlig trötthet.
Andra effekter kan vara att du blir gladare och presterar bättre både under träning, som förälder och när du arbetar.
Löpningen kan vara en enkel träningsform. Du kan springa när det passar dig, du behöver inte passa en tid och du kan göra det när det passar med övriga ’’livet’’. Du springer på din nivå och du kan utvecklas oavsett vilken nivå du är på. Vill du springa fortare eller längre? Det är du som bestämmer!
Ett praktiskt sätt att komma igång kan vara att använda löpningen som transport, bl. a. till och från jobbet, när du skall småhandla eller lämna ett paket. Det är effektivt i vardagen, miljövänligt och bra att lämna bilen hemma.
Har du barn och svårt att få tiden att räcka till? Då kan du springa när de har träning, leker hos en kompis eller är på kalas. Är du på tjänsteresa, så packa alltid ner löparkläder och skor - då har du alltid en möjlighet att röra på dig, när dagarna på kontoret är extra långa.
Se det inte som någon utmaning att springa vintertid när det är kallt och regn- och ruskväder. Det är klart att det kan ta emot lite mer än på våren och sommaren. Försök komma ut vid lunchtid eller tidigt på eftermiddagen om det är möjligt. Då får du dagsljus och det är lite varmare, då blir det lättare en vana.
Kläder efter väder
Du behöver investera i bra och lagom varma kläder, som andas och är vind- och vattentäta. De bästa investeringar är ylleunderkläder i bra kvalitet, fleecetröjor och jackor, regnjackor och vindtäta byxor och så klart kepsen, som håller regnet borta från ansiktet. Kan du hålla dig varm och torr går det lika bra att springa på vintern som på våren, när det känns lite enklare att komma ut med rätt kläder.
Skorna, hur gör man med dem? Det är viktigt att inte halka eller blir blöt om fötterna. Att springa i dämpade skor och trailskor fungera väldigt bra, både när det är blött eller snö och is. Det kan vara bra att ha olika par, några som också är vattentäta så du håller dina fötter torra under regniga dagar och långa pass.
Det kan vara bra att hitta cykelbanor, där solen värmer upp och isen försvinner fortare på slutet av vintern, eller skogsstigar där det inte är is under snön. Du lär dig också snabbt vart det sandas och var det är enklare att springa.
Om du behöver vila för att du är förkyld, sjuk eller skadad, så fungerar det bra att fortsätta träna något annat. Då håller du fast i rutinen och fortsätter viga din tid till träningen. Ta till exempel en promenad eller annan lätt träning istället. Det gör det enklare att komma igång igen, så snart det är möjligt för dig.
Dianas 4 bästa tips för att komma igång och hålla igång träningen.
1. Spring på din egen nivå - du kan alltid utvecklas allteftersom.
2. Ta tillfällen i vardagen att springa på t.ex till jobbet, till affären osv.
3. Satsa på bra kläder, för alla väder!
4. Vid sjukdom eller skada, vig löptiden till annan träning t.ex promenad eller yoga.
Vill du bli mer inspirerad av Diana? Följ henne på Instagram @dianaultrarunner
Liknande artiklar
Det parasympatiska systemet är en del av det autonoma nervsystemet och reglerar kroppens förmåga till återhämtning, vila och reparation. Det parasympatiska systemet ansvarar för att sänka hjärtfrekvensen och blodtrycket, påverkar matsmältningen, främjar återhämtning och läkning.
Bygga muskler är bra bl.a för kroppshållning & ämnesomsättning. Här är en steg för steg guide på vad du ska tänka på när du börjar styrketräna & bygga muskler.
Jörgen Kruth, mästare inom thaiboxning och ambassadör för Better You, är en stor förespråkare för en aktiv och hälsosam livsstil. Här får du hans bästa tips för att hålla igång träningen under semestern.
Yoga är en träningsform som kan hjälpa oss att bli mer närvarande i våra egna kroppar.
För dig som är intresserad av att testa Zumba.
Tips för att klara årets utmaningar.
Jörgen Kruths träningstips.
Tips till både en nybörjare och en erfaren löpare.
Proffsboxaren ska ta revansch.
Är du nybörjare? Kika hit!
Diana började med löpning vid 38 års ålder. Nu är hon elitlöpare.
Skådespelaren Fredrik Hallgren om sig själv och sin träning.
Michael Borgqvist delar med sig av sina tips.
Vår ambassadör Nathalie Widerbergs tips.
Martin Melin berättar.
Mikael Spreitz delar med sig av sina bästa tips.
Principer för att få snabba resultat som håller länge.
Träna hemma går helt utmärkt med dessa träningstips.
Tre tips för att hålla träningen långsiktig.