• Naturliga kosttillskott
  • Fri frakt inom Sverige
  • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Vad är Yoga?
Träningstips

Vad är Yoga?

Skapa ett inre välbefinnande med hjälp av yoga

För att ha en god hälsa behöver vi ta hand om kroppen genom träning och rörelse, så kallad ”work out”. På precis samma sätt behöver vi ta hand om den inre hälsan genom återhämtning, vila, reflektion, så kallad ”work in”. Yoga är ett verktyg som kan hjälpa oss att komma tillbaka till kroppen och in i kontakt med oss själva.

 Yoga kommer ursprungligen från Indien och är en 5000 år gammal tradition. Order yoga härstammar från det sanskrit och betyder förening eller sammanfogande, och syftar till att förena kropp, själ och sinne. Yoga är ett verktyg som kan hjälpa oss att bli mer närvarande i våra egna kroppar, få en djupare kontakt med oss själva, och öka medvetandet. Det kan utövas av alla, oavsett ålder eller fysiska förutsättningar.

Inom den yogiska traditionen kombineras fysiska positioner (asanas), andningstekniker (pranayama) och meditation (dhyana). Det är dessa aspekter som tillsammans skapar metoden yoga.

De fysiska positionerna stärker kroppen, ger ökad flexibilitet, balans och kroppskontroll. Det är ofta dessa fysiska positioner vi i Sverige menar på när vi tänker på yoga. Det finns en rad olika typer av yogapositioner som varierar i intensiteten, svårighetgrad och fysisk ansträngning. Några är lugna, långsamma och stilla medan andra positioner är kraftfulla, kräver uthållighet och kan vara ansträngande. Det finns verkligen något som passar alla, beroende på vad man söker eller är i behov av. En del positioner kan även göras sittande på stol om man har svårt att stå, sitta på golvet eller har en skada i kroppen.

Andningen, som är en av de viktigaste aspekterna inom yogan, är ett verktyg som leder oss in i kroppen och in till kontakt. Genom att andas medvetet kan vi påverka kroppen på flera olika sätt och det sker flera olika fysiologiska förändringar i kroppen. När vi andas in når syret lungorna och transporteras sedan ut till organ och muskler i kroppen, vilket leder till att vi förbättrar kroppens syresättning. Det kan hjälpa oss att uppleva mer energi och ökad koncentration. Utandningen hjälper i sin tur kroppen att eliminera koldioxid, och kan hjälpa oss att minska oro, ångest, stress och spänningar. Genom att andas långsamt sjunker också hjärtfrekvensen, vilket kan hjälpa kroppen att slappna av lättare. Via andetaget kan vi även påverka nervsystemet. Inandningen är förbunden med det sympatiska nervsystemet som är kroppens ”kamp och flykt” respons, och utandningen är förbunden med det parasympatiska nervsystemet som hjälper kroppen med återhämtning. Genom att andas medvetet kan vi påverka balansen mellan det sympatiska- och parasympatiska nervsystemet, och hjälpa kroppen att läka sig själv. Vi kan också förbättra blodflödet till hjärnan, vilket leder till ökad mental klarhet och fokus.

Det finns många olika typer av meditation som var och en har sina tekniker och positiva effekter. För att nämna några exempel finns andningsmeditation, fokusmeditation, mantrameditation och rörelsemeditation. Det behöver inte vara svårt att meditera, utan handlar till stor del om att uppleva dig själv här och nu. Där vi kan använda oss av olika tekniker för att hjälpa vårt sinne att stanna kvar i nuet, som att fokusera på andetagen, att uppleva hur våra olika kroppsdelar känns eller hur det känns i fotsulorna när vi går. Att meditera ger många positiva effekter på både kroppen och hjärnan. Det kan exempelvis bidra till att vi lättare kan bryta negativa tankemönster, minska på stress och oro, ge förbättrad sömn, samt bidra till ökad koncentration och fokus.

Premium Ashwagandha

Premium Ashwagandha

Mental förmåga & psykologisk funktion

279 kr
Yogablock
Endast online

Yogablock

Blå

199 kr
Eco Bottle 500 ml

Eco Bottle 500 ml

Två färger

89 kr
BY BB Tank Pale Pink
Endast online

BY BB Tank Pale Pink

Träningslinne - Rosa

199 kr

Liknande artiklar