Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden! Bli medlem nu
Träningstips
Diana Kämpe om 25 mils loppet Spartathlon
Diana Kämpe om 25 mils loppet Spartathlon
Diana Kämpe är 43 år och ultralöparen som gärna springer distanser över 200 km. Vid 38 års ålder började Diana med löpning och upptäckte snabbt att hon hittat sin talang och sitt stora intresse. Idag 4 år senare är hon elitlöpare och med i det danska ultralandsslaget i 24-timmars löpning. Diana är även ensamstående mamma till två tonåringar och ledare på ett internationellt och världsledande finansbolag.
Nyligen var Diana i Grekland för att springa det mytomspunna loppet Spartathlon mellan Aten och Sparta. Sträckan är cirka 246,8km och historien säger att legenden Feidippides ska ha sprungit sträckan på 36 timmar innan slaget vid Marathon 490 f.Kr. vilket kom att bli loppets maxtid.
Loppet startar vid Akropolis i Aten och målet är att inom 36 timmar nå Sparta och statyn av Kung Leonidas.
Nu vill vi förstås veta, hur gick loppet Diana?
Under loppet finns 75 check-points och dessa behöver man passera inom en viss tid för att få fortsätta. Totalt har man 36 timmar på sig och jag kom in på tiden 33 timmar och 55 minuter. Två timmar snabbare än förhoppningen.
Går det att beskriva känslan av att gå i mål?
Glädje, lättnad, en känsla av overklighet, jag har sett fram emot detta så länge, sett det framför mig varje kväll i flera månader och nu är jag här! Det är en grym känsla. Jag grät och grät!
Hur förbereder man sig inför ett så långt lopp?
Flera års daglig träning, löpning, yoga, styrketräning och mental träning. Förberedelser som tex vilka kläder man ska ha och vad som behövs på natten. Men framförallt vad man ska äta för att få i sig tillräckligt med näring och kolhydrater, springa in nya skor och testa allt som ska användas under loppet.
Hur gör du för att ditt psyke ska orka?
Jag har under 6 månaders tid gått hos en mental tränare, vilket har gjort en stor skillnad på så sätt att jag lyckas vända negativa tankar snabbare. Jag berömmer mig själv hela tiden: "Bra Diana, nu har du hållit tempo i 30 minuter", "Bra Diana, nu har du fått i dig kolhydrater nog för 20 minuter" osv. Det är oerhört viktigt att hela tiden tro på att man kan klara uppgiften och hålla sig till den del av målet som man är i just då. Inte tänka på imorgon eller senare i loppet, utan "Just nu är det bra, just nu har du energi, just nu springer du enligt schemat"
Hur mår du precis efter ett lopp som detta och hur lång tid tar det innan du blir återställd?
När jag gick i mål i Sparta, mådde jag toppen! Så länge kroppen är i gång går det utmärkt, men när man stannar får man ont över allt, naglarna värker och kroppen är helt tömd på energi. Det är viktigt att snabbt få i sig proteinshake, mat och vätskeersättning. Oftast hamnar man med dropp och smärtlindring. Efter det tar jag mig alltid till hotellet så snabbt som möjligt, ser till att jag har vätskeersättning, Better You’s BCAA och frukt vid sängen och somnar med alla kläder och skor på. Man är illamående och har värk över hela kroppen. Jag är otrolig noga med kosten efter mina lopp, jag vill ge kroppen det den behöver för att bygga upp så snabbt som möjligt. Beroende på hur långt loppet är tar det ca 4 veckor för kroppen att återhämta sig, mentalt kan det ta betydligt längre. Det tar tid att ladda om mentalt efter ett tufft lopp, som man tränat till länge.
Vilket är ditt bästa träningstips?
Kontinuitet! Det är bäst att träna upp sig långsamt, så att man undviker skador och inte har högre krav och mål än man klarar av och hinner. Hitta kompisar som gillar träning, undvik de som kritisera och tycker du tränar för mycket, de ger ingen positiv energi. Köp fina kläder, det ÄR roligt om du är snygg när du tränar! Ät bra och hälsosamt, det gör att du orkar och känner dig pigg. Glöm inte kosttillskotten, som ger dig snabbare återhämtning och får dig att orka mera.
Vad fick dig att börja älska löpningen och bli 24-timmars löpare?
När jag var 38 år ville jag gå ner 3 kg och tänkte att det är enklast att springa lite då och då, så jag anmälde mig till tjejmilen och trodde att jag skulle börja träna med det som mål. Så blev det inte, men jag sprang tjejmilen 2012 helt otränad på 54 minuter och tänkte: "Woop Woop, det här var jag ju bra på, vad händer om jag börjar träna?" 2013 sprang jag Stockholm Maraton och blev ledsen när jag sprang in på Stadion... Var det redan klart? Då förstod jag att det var min grej att springa långt.
Vad är du mest stolt över i din löparkarriär?
Att jag började springa som 38-årig, mamma till två tonåringar och karriärkvinna. Om jag kan, så kan du också! Det handlar om att hitta din inre motivation och viljan till att göra det där lilla extra när det är tufft. Hitta lugnet i att springa och välja pannlampan och dina långdistansskor när alla andra sitter med fredagsmyset. Jag är stolt över att jag gör det andra drömmer om och att jag lyckas fast jag började träna sent i livet.
Häng gärna med på mina kommande äventyr på min instagram @dianaultrarunner
Liknande artiklar
Det parasympatiska systemet är en del av det autonoma nervsystemet och reglerar kroppens förmåga till återhämtning, vila och reparation. Det parasympatiska systemet ansvarar för att sänka hjärtfrekvensen och blodtrycket, påverkar matsmältningen, främjar återhämtning och läkning.
Bygga muskler är bra bl.a för kroppshållning & ämnesomsättning. Här är en steg för steg guide på vad du ska tänka på när du börjar styrketräna & bygga muskler.
Jörgen Kruth, mästare inom thaiboxning och ambassadör för Better You, är en stor förespråkare för en aktiv och hälsosam livsstil. Här får du hans bästa tips för att hålla igång träningen under semestern.
Yoga är en träningsform som kan hjälpa oss att bli mer närvarande i våra egna kroppar.
Bästa tipsen för att motivera dig till att springa året runt.
För dig som är intresserad av att testa Zumba.
Tips för att klara årets utmaningar.
Jörgen Kruths träningstips.
Tips till både en nybörjare och en erfaren löpare.
Proffsboxaren ska ta revansch.
Är du nybörjare? Kika hit!
Skådespelaren Fredrik Hallgren om sig själv och sin träning.
Michael Borgqvist delar med sig av sina tips.
Vår ambassadör Nathalie Widerbergs tips.
Martin Melin berättar.
Mikael Spreitz delar med sig av sina bästa tips.
Principer för att få snabba resultat som håller länge.
Träna hemma går helt utmärkt med dessa träningstips.
Tre tips för att hålla träningen långsiktig.