• Naturliga kosttillskott
 • Fri frakt inom Sverige
 • Snabba leveranser

Få upp till 8% bonus och fina erbjudanden!  Bli medlem nu

Ny energi och fokus del 4
Artiklar

Ny energi och fokus del 4

Det här är sista delen i vår serie om hur man får energi och fokus för att må bra. I del 4 tar vi upp hur stressen påverkar oss och hur vi kan hjälpa oss själva att komma ur en negativ stress som vi inte mår bra av.

Att känna sig tillfreds i en stressad värld

Om du lever i linje med råden i de tre tidigare delar i denna artikelserie (sömn, kost, träning) så är sannolikheten större att du känner dig tillfreds med din vardag. Att sova, äta och träna ger bättre förutsättningar för att känna sig nöjd med sig själv och sin vardag. Men det räcker inte alltid. Det finns många människor i vår omgivning som kan upplevas ha alla förutsättningar för att vara lyckliga men som ändå inte känner sig nöjda. 

Många av oss lever i ett liv som innehåller deadlines, prestationskrav, påtryckningar och ett konstant jagande efter resultat. Gränsen mellan att känna sig inspirerad och utmanad till att känna sig jagad och utmattad är hårfin. Folkhälsomyndigheten beskriver stress som en akut reaktion för att mobilisera kraft mot ett hot. Den akuta reaktionen har varit livsnödvändig för att överleva och gynnar oss än idag inför exempelvis ett tufft träningspass. Den akuta reaktionen följt av återhämtning är inte på något sätt farlig. Det är däremot den kroniska stressen som påverkar oss negativt. 

Den långvariga stressen utan, egentlig återhämtning, ökar enligt folkhälsomyndigheten risken för många sjukdomar. Bland annat depression, som står för en hög andel av sjukdomsbördan i världen. Stressrelaterad ohälsa står för hälften av alla påbörjade sjukfall inom gruppen av psykiatriska diagnoser. 

Att stress och psykisk ohälsa är sammankopplade är tydligt när man läser informationen från folkhälsomyndigheten. Hur kommer det sig att många av oss hamnar där? 

När vi känner akut stress så skickar hjärnan ut en signal till kroppen som sker omedelbart. Den här signalen gör att hjärtat slår fortare och hårdare, andningen blir snabbare och blodet pumpas ut till musklerna. Den här reaktionen är gynnsam i många fall. Det problematiska är när det här blir ett normalt tillstånd. 

Reaktionen på stress sker inom oss baserat på hur vi upplever en situation, ofta kopplat till kontroll. 

Att känna sig stressad kan ha att göra med press och förväntningar. Du kan vara stressad över ditt arbete eller att du inte har något arbete. Du kan känna sig orolig över människor i din närhet eller hur framtiden ska bli. 

En sak som är viktigt att poängtera är att stress inte är farligt, stress är faktiskt en av de reaktionerna som gör att vi känner oss levande. Det är bristen på återhämtning från stress som är boven. 

Här är några varningssignaler och symtom: 

- Du får svårare att somna, sova och vaknar ofta trött på morgonen. 

- Du känner dig lätt irriterad. 

- Du undviker sociala sammanhang och känner dig uppgiven och likgiltig. 

- Du får sämre minne. 

- Du blir spänd i nacke eller huvudvärk. 

Det här är några av de symptom som brukar tas upp när man pratar om kronisk stress och psykisk hälsa. 

En del i att få mer energi, lust och kraft är att ge sig själv tillfällen att återhämta sig. Ett steg som vi har lyft fram är att fokusera på att få kvalitet och kvantitet på sin sömn. Ett annat steg är att ta tillfällen i vardagen för reflektion och pausande. Här är några tips på hur man gör för att samla kraft i vardagen: 

- Andningsövningar. Att andas fokuserat och länge har hälsofördelar för oss och är ett sätt att varva ned och samla kraft. 

- Att vara i naturen. Människor som vistas i naturen upplever bättre hälsa och bättre välmående. Att ta en skogspromenad i dagsljus kan göra underverk för att rensa huvudet och samla kraft. 

- Att använda adaptogener. Adaptogener är växtextrakt som bidrar till att hjälpa kroppen att anpassa sig bättre till stress. Premium Aswaghanda innehåller den indiska örten aswaghanda, rosenrot och viktiga b vitaminer, allt för att balansera och ge mer energi. 

- Näring, rörelse och sömn. Precis som vi lyft tidigare är dessa grundpelare för att vi ska känna att vi har energi och lust. 

- B-vitaminer och magnesium. B-vitaminerna och Magnesium är viktiga för att hjälpa kroppen hantera stress. Båda två förbrukas också vid hård träning och hög belastning. 

Summeringen av denna serie med artiklar för att du ska få mer energi, lust och kraft handlar om att kunna se längre fram än till nästa kaffekopp. Det handlar om att kunna se och förstå helheten om vad som egentligen skapar en vardag som man trivs med och allt börjar med dig. Att ge sig själv rätt näring, rörelse och sömn tillsammans med att i sin vardag hjälpa kroppen till återhämtning och reflektion kommer på sikt skapa förutsättningar för att du ska kunna ta dig an alla utmaningar som du ställs inför.  

Premium Vitamin B5
Hälsoari

Premium Vitamin B5

Bidrar till normal mental prestationsförmåga

178 kr
209 kr
Magnesium+

Magnesium+

Bli piggare med magnesium

249 kr
Premium Ashwagandha
Hälsoari

Premium Ashwagandha

Mental förmåga & psykologisk funktion

237 kr
279 kr
Premium B-komplex
Hälsoari

Premium B-komplex

Fullt spektrum av B-vitaminer

212 kr
249 kr

Liknande artiklar

 • Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

  Boosta ditt immunförsvar med goda levnadsvanor!

 • Mens, PMS och PMDS problem

  Drabbas du eller någon du känner för humörsvängningar, mag- och/eller ryggvärk, ångest och kanske depression? Kan det vara PMS eller PMDS? Hur kan man lindra problemen?

 • Egentid och återhämtning

  Hur blir man bättre på att känna in kroppens behov av återhämtning? Visste du att från lustfyllda aktiviteter kan du hämta energi ifrån? Vi hjälper dig att reflektera!

 • Gör din egen parfym

  Gör din egen personliga parfym, med eteriska oljor. Här får du guiden till doftnoter, hur du blandar en egen parfym och vad du ska tänka på.

 • Basta - alla hälsofördelar

  Bastun är inte bara är det en plats för att koppla av i, utan det finns också en mängd hälsofördelar med att basta; minska stress, bättre hud, förbättrat immunförsvar.

 • Ge tillbaka - för hälsan & välmåendet

  Hur du kan bli den bästa versionen av dig själv? Hur kan ditt agerande påverka din omgivning? Att ge tillbaka eller uttrycket "passing it forward" har även påverkan på din hälsa - så hur gör man? Vi ger dig tips!

 • Ny energi och fokus - återhämtning

  Genom att ta dig tid för återhämtning och meditation minskar du stresspåslaget, vilket i sin tur ökar din energinivå och förbättrar koncentrationsförmågan.

 • Ny energi och fokus - motion

  Regelbunden motion ökar energinivåerna genom frisättning av endorfiner "lyckohormoner" samt förbättrar kroppens fysiska kondition. Motion och rörelse bidrar också till att vi kan hantera stress bättre och reglerar blodsockernivåerna.

 • Antioxidanter och fria radikaler

  Antioxidanter och fria radikaler är termer som ofta nämns när det kommer till hälsa och välbefinnande. Men vad är egentligen antioxidanter och fria radikaler, och varför är de viktiga att förstå?

 • 5 tips för en god sömn

  Sömnproblem lider många av i vårt stressade samhälle idag. Alltifrån att ha svårt att somna eller att man vaknar ofta och inte känner sig utvilad på morgonen. Dessa 5 enkla steg kan hjälpa dig till en god sömn.

 • Oljor för sömnen

  Påverka din sömnkvalitet med dofter! Att eteriska oljor har används i flera tusen år för olika åkommor är välkänt, men hur kan vi använda dem idag för att till exempel komma ner i varv och hur kan de hjälpa dig att sova gott?

 • Sötsug och sockerberoende

  Stressad, trött och sötsugen? Att stoppa i sig en godisbit är att lura kroppen och få den ur balans. Här får du tipsen för att slippa sötsuget!

 • Kom igång efter semestern

  Kickstarta dina nya hälsosamma rutiner efter semestern. Här är tips för att komma igång med träning, kost, skönhetsrutin, sömn och för en bra start på jobbet.

 • Kan man bromsa åldrandet?

  Redan efter 40 års ålder börjar kroppen ändras, rynkor, gråa hårstrån och det blir svårare att hålla vikten. Här är tipsen som får dig att må bra som äldre.

 • Bra fetter

  Bland de vanligaste dödsorsakerna idag finner vi stroke och hjärtinfarkt. Risken att drabbas av dessa minskar när vi äter en kost med mer vegetabiliskt fett, såsom olivolja, rapsolja, nötter och frön, samt essentiella fettsyror från exempelvis fet fisk och alger. Så finns det bra och dåliga fetter?

 • Vad är adaptogener?

  Många pratar om adaptogener, hur bra de är för kroppen och att de äter kosttillskott med adaptogener - men vad är det och vad har de för funktion?

 • Kvinnors hälsa i olika perioder i livet

  Kvinnor går igenom olika hormonella perioder i livet och det finns saker att tänka på för att få balans och må bra. Vad kan då kvinnor, tjejer och damer göra när det gäller kost och träning och anpassa den efter faserna i livet?

 • Klimakteriet

  Vad innebär klimakteriet, vilka symptom får man och vad kan man göra själv för att lindra symptomen? Läs mer>

 • Mag- och tarmhälsa

  Probiotika kan vara värt att testa för att lindra besvär som diarré, förstoppning, uppblåsthet och gaser, samt för att förebygga infektioner genom att stärka immunförsvaret i tarmen.

 • D-Vitamin

  Här berättar vi om varför D-vitaminet är så viktig och vilka bristsymptom man kan drabbas av med för låga nivåer.

 • Solguide

  Hur skyddar vi oss samtidigt som vi får en fin färg?

 • Vätskebalans och elektrolyter

  Varför pratar alla om vätskebalans och elektrolyter?

 • Friskt och starkt hår

  Den ultimata guiden för dig som strävar efter ett friskt hår!

 • Kostråd för seniorer

  Som äldre har man ett förändrat näringsbehov. Detta beror delvis på att kroppen förändras när vi åldras. Få alla kostråd här >

 • Detox - hur gör man?

  En detoxkur kan vara startskottet för en hälsosammare livsstil. Det innebär att du under en period gör en förändring i din kost för att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

 • Kosttips för känslig mage

  Känslig mage eller IBS, eller “irriterad tarm”. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det besvärligt att ha en känslig och bråkig mage. Det påverkar livet, humöret och livskvalitén. Det finns kostråd som kan hjälpa dig med känslig mage, här är de vanligaste.

 • Tips till vegetarianer och veganer

  Kosttips och vanliga näringsbrister som kan uppstå vid vegetarisk och vegankost.

 • 5 tips för hälsosamma rutiner

  Hur, när och vad ska jag äta?

 • 7 tips för ett friskare hår

  Ditt hår avslöjar din hälsa - 7 tips för friskare hår!

 • Naturliga myggmedel

  Naturligt myggmedel – gör det själv!

 • Tre olika typer av stress

  Vad är stress? Vilka typer av stress finns det?

 • Boxaren Mikaela Lauréns kamp i en mansdominerad värld

  Hon har kämpat och kört sitt eget race, visat mental styrka och hanterat motgångar som få.

 • Kärlek bidrar till en god hälsa

  Hur kärleken bidrar till vår goda hälsa.

 • Naturen vet bäst

  Varför är naturligt så bra?

 • Gamers, är som vilken idrottare som helst

  Hur kan gamers hålla sig i form och ladda inför match?

 • Magdalena Graafs skönhetstips

  Få enkla och praktiska tips från Magdalena.

 • Hur håller sig Jörgen Kruth i form?

  Jörgen Kruth, en legendar inom kampsport, hur håller han sig i form?

 • Vad är 16 weeks of hell?

  Vad är det och vem är det som står bakom och vad går det ut på?

 • Manlig Hälsa

  Hur hänger testosteron och manlig hälsa ihop?

 • Ny energi och fokus - Kost

  Anpassa din kosthållning efter ditt liv. Inte ditt liv efter din kosthållning. Då får du mer energi!

 • Aminosyror, varför är de så viktiga?

  Proteiner är vår kropps byggstenar, det vi bygger muskler av.

 • Vad är en förkylning?

  Kan man träna, vad ska man äta om man blir förkyld?

 • Att lyckas med nyårslöftet

  Vad är nyckeln till att hålla igång träningen?

 • Hitta din viktbalans

  Hitta din viktbalans genom att lyssna till kroppen.

Better You använder Cookies för att förbättra användarupplevelsen för dig som handlar hos oss. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vår integriets- och cookies policy.

Visa detaljer