Miriam Höglund om D-Vitamin

Miriam Höglund om D-Vitamin

 

Miriam Höglund är Nutritionist, Gruppträningsinstruktör och har en bakgrund i hälsokostbranschen med ett stort intresse för kosttillskott. Hon har förstärkt kandidatutbildningen i nutrition med en extra kurs inom idrottsnutrition för fördjupad kunskap inom kost relaterat till träning och prestation. Nu berättar hon mer för oss om D-vitamin och dess påverkan. 

 

D-vitamin, eller solvitaminet som det också kallas, har nog de flesta hört talas om. D-vitamin är ett gemensamt namn för två substanser, vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol). D-vitaminerna har samma molekylära grundstrukturer som steroidhormoner (t.ex. kortisol, östrogen, testosteron m.fl) och är faktiskt ett prohormon som omvandlas via lever och njurar till det aktiva hormonet kalcitriol. Kalcitriol har en rad effekter i kroppen och en av de mest kända är att det ökar upptaget av kalcium i tarmen och ökar inlagringen av mineraler i skelettet. I denna mekanism ingår även vitamin K2 som produceras av våra goda tarmbakterier i tjocktarmen. 

 

Ett lätt sätt att få i sig D-vitamin (D3) är via solen under sommarhalvåret här i Sverige. Solens ultravioletta strålning absorberas av vår hud och omvandlas via en rad mekanismer till kalcitriol. Under höst och vinter i norden är solens strålar inte tillräckligt starka för att vår hud ska kunna bilda D-vitamin. Då blir det extra viktigt att få i sig det via kosten eller via kosttillskott. Livsmedel som innehåller vitamin D3 är fet fisk, leverprodukter, berikade mejeriprodukter och i mindre mängd även i ägg och kött. Vitamin D2 hittar man i vissa vegetabilier som t.ex. färska kantareller. Vitamin D2 omvandlas i lägre grad till kalcitriol än vitamin D3 vilket kan vara värt att veta om man är vegetarian eller vegan. Oavsett kosthållning får de flesta av oss inte i sig tillräckliga mängder D-vitamin, vilket resulterat i att stor del av den svenska befolkningen lider av D-vitaminbrist. Rekommenderat intag av D-vitamin är minst 10-20 mikrogram per dag. Många experter och forskare menar dock att vi bör inta upp till mellan 50-100 mikrogram per dag för att få i oss optimal dos. D-vitamin som kosttillskott är därför viktigt om man inte vistas i solen året runt eller äter rikligt av D-vitamininnehållande livsmedel. Grupper som löper extra stor risk att utveckla brist är veganer, vegetarianer, mörkhyade personer som lever i nordiskt klimat, spädbarn, äldre och personer med nedsatt näringsupptag.

 

Fler och fler äter idag tillskott av D-vitamin året om, eller i alla fall mellan september och maj när solen är för svag för att vi ska bilda det via solen. Better You har utvecklat två olika kosttillskott innehållande D-vitamin som man med fördel kan inta året om. 

 

Vitamin D3: Detta tillskott innehåller 4000 IE (internationella enheter) vitamin D3 vilket motsvarar 100 mikrogram (högsta tillåtna dos). D-vitaminet ligger i en vegetabilisk kapsel tillsammans med kokosolja för bästa upptag då D-vitamin är fettlösligt. 

 

Bär Boost: Detta tillskott, som finns både i pulver- och kapselform, innehåller en härlig blandning av immunstärkande ämnen som vitamin D3 (2500 IE=62,5 mikrogram), probiotika, C-vitamin, bioflavonoider, druvkärnextrakt, fruktfibrer, bärblandning bestående av bl.a. nypon, blåbär, acai, björnbär och gojibär.